Насловна О нама Download Везе Контакт

 

 

„Цар“ – филм о Ивану Грозном

Одавно русофобија и антирусизам нису тако јасно показали своје огавно лице, као што је учињено филмом „Цар“. Овај, површно посматрано „руски“ филм, заправо је антируска пропаганда, заснована на најтежем фалсификовању историје и замени теза.
Ево неких конкретних сегмената који осликавају атмосферу филма и указују на његов ниски циљ искривљавања и лажирања руске историје: девице, ћерке бојара (руских племића) цар присваја у свој „харем“ (!?); Иван Грозни пали на ломачи свог блиског сарадника (!?) (знамо ко је у историји користио ломаче); Иван Грозни је представљен са два здрава зуба, веома физички непривлачно и одбојно; „опречници“ прва руска милиција састављена из монашких редова, је представљена са секирама и црним капуљачама (попут западних џелата), као хорда убица и мучитеља; цар своје поданике баца медведу који их живе раздире и кида им утробу (заправо су Римљани прве Хришћане бацали лавовима); цареви поданици пале Православни храм са игуманом и монасима који су унутра, пре тога их бичују; поглавље филма „царево весеље“ говори о царском весељу у виду мучења и убијања људи на московском тргу – наређује се народу да присуствује овоме и да се весели, а ко то не буде испунио биће и сам мучен !?!?; Иван Грозни је представљен као особа озбиљно захваћена религиозним лудилом – своје злочине оправдава цитатима из Библије (као серијске убице у холивудским филмовима); Иван Грозни је у овом филму шизофреничар који разговара сам са собом, то јест обраћа се особи која није присутна, а затим одговара (себи) на постављена питања – сабласна сцена у амбијенту Православних фрески; царица, Иванова жена, баца новац са тањира за који се бедни народ без имало достојанства отима (традиција запада); затвореници се у овом филму бестијално муче док не пристану на потпуно признање онога што нису урадили, а затим им се муке прекрађују егзекуцијом; цар ликвидира своје војсковође који су му донели заробљене непријатељске заставе !?; Иван Грозни је стотине својих сарадника погубио и то сматра неопходним због наводне издаје; итд.
Копродукција овог филма је остварена са Француском, тојест Европском унијом, која је показала шта стварно мисли о Русији и на који начин трује своје становништво мрачном пропагандом. Гледаоци напуштају пројекције овог филма, а они који издрже до краја остају згрожени изопаченом екранизацијом и русофобијом која избија из сваког кадра! Запад очигледно покушава да своје бројна историјска непочинства припише Русији, да изврши замену теза и жртве представи као злочинце, а злочинце као жртве. Јозеф Гебелс би, да је жив, био срећан да види, своје принципе тако снажно и са разумевањем усвојене, од стране институција пропаганде Европске уније.     
Иван Грозни, тојест, Иван IV Васиљевич, (1530-1584) личност је од огромног значаја за Русију и Хришћанску Европу. Успео је да уједини простране, али вековима завађене и несложне руске кнежевине. Иван Грозни (Страшни) је први руски цар, тојест оснивач руског самодржавног царства (16. јануара 1547. године), односно руске државе. За време његове дуге владавине: спроведена је новчана реформа, извршен попис земље, започета окружна реформа, (Иван Грозни је руководио израдом Законика 1550), основана је опричнина (прва милиција), проширена руска територија 2 до 3 пута, долази до развоја дипломатије и трговине, подржава се развој књижевности и штампања, извршена је реформа државне администрације, реорганизована војна служба (образовани стрељачки пукови, итд), развила се многонационална држава. Иван Страшни је владао са народном Изабраном Радом (скупштином) и Бојарском думом (племића); два пута се сам добровољно повлачио са царског престола; компоновао је стихире, састављао оригинална књижевно-историјска дела, био је побожан, али и понекад претерано суров у обрачунавању са противницима. Његов владарски концепт самодржавља (пуна сувереност и независност), веома реалан, критички однос према западу (нарочито према енглеској круни), отворено прожимање верског и државног итд, су неки од суштинских разлога због којих је Иван Страшни омражен на западу.

Наравно, историја је једно, а евро-унијатска пропаганда друго (супротно).

Иван Грозни

Иван IV Васиљевич - Иван Грозни