Download
BEOGRAD, 04.09.2009. PRESS

Sokantno otkrice Pressa: Tribunal unistio sve dokaze o trgovini organima Kosovskih Srba

Haski tribunal je tokom sudenja Ramusu Haradinaju 2006. godine unistio sve materijalne dokaze o monstruoznoj trgovini organima Srba koji su tokom rata oteti na Kosovu i Metohiji! Tako je Hag sprecio da se sazna puna istina o strasnim zlocinima koji su na severu Albanije pocinjeni pod direktnom kontrolom komandanata OVK! Sve ovo dokazuju zvanicni dokumenti Haskog suda do kojih je dosao Press!
Haski tribunal je, naime, jos 13. januara 2005. pokrenuo istragu koja je nosila naziv Don Kihot", a koja se odnosila na predmete koji su istrazitelji pronasli u zloglasnoj zutoj kuci" u Burelju, na severu Albanije. U ovoj kuci su, kako se osnovano sumnja, zarobljenim Srbima vadeni vitalni organi, koji su kasnije za velike pare prodavani na crnom trzistu. Medutim, samo godinu dana kasnije, Haski tribunal je, umesto da sprovede istragu do kraja, naredio da se svi materijalni dokazi uniste!

Hag bez odgovora
U Tuzilastvu u Hagu juce nisu hteli da komentarisu dokument do kojeg je Press dosao, niti da odgovore da li je tacno da su dokazi iz zute kuce" unisteni, i po cijem nalogu.
- Na ta pitanja u ovom trenutku ne mogu da odgovorim, sem da oni nisu unistavani kako bi se Haradinaj oslobodio - rekla je za Press portparol Haskog tuzilastva Olga Kavran.

U dokumentu od 13. januara 2005. do kog smo dosli, a koji je sluzbeno u Hagu zaveden pod oznakom SFO/09/99-8045, Bob Rid, zamenik glavnog haskog istrazitelja, trazi da se urade hemijske analize sumnjivih predmeta pronadenih u zutoj kuci". Dalje se nabraja sta je sve poslato na analizu: plasticne posude, prazne boce sa oznakom lekova tranxene", chlooraphemical", cinarizine" i biscopean" (preparati koji se koriste pri operacijama, prim. ur.), kao i metalne krhotine koje odgovaraju hirurskoj opremi".
Stravicni detalji
Pored toga, u ovom dopisu se detaljno opisuju stravicni zlocini nad zarobljenim Srbima:
Postoje navodi da su nad zatvorenicima vrsene operacije kako bi se iz njihovih tela odstranjivali organi, verovatno bubrezi, za transplantaciju i prodaju najboljem ponudacu. Zrtve su nakon toga ubijane ili su umirale od posledica operativnog zahvata ili nedostatka medicinske nege. Treba naglasiti da su ovi nadeni predmeti upakovani u vrecice i zapecaceni od pripadnika Misije UN na Kosovu, odnosno njihove Kancelarije za nestala lica i za forenzicka ispitivanja (OMPF). Iako su predstavnici Medunarodnog krivicnog suda u Hagu za bivsu Jugoslaviju bili prisutni, oni su tamo bili u svojstvu posmatraca i nisu ucestvovali u pronalazenju, registrovanju i pecacenju tih predmeta. Ti predmeti su kasnije predati MKSJ, kako bi se prosledili na analizu u forenzicku laboratoriju. Materijal koji je MKSJ predao holandskoj forenzickoj laboratoriji nosi brojevne oznake koje je dao OMPF UNMIK: BURO 01, predmeti 001A, 002A i 003A. Zbog samog dokaznog materijala predmeti su zadrzani u vrecicama u koje su prvobitno zakopavani i zapecaceni".
Medutim, godinu dana kasnije, pocetkom 2006, po nalogu Haskog tribunala svi ovi dokazi su unisteni kao nebitni" za dalju istragu!?! Upuceni sumnjaju da su unisteni posle pritiska zapadnih mocnika da Ramus Haradinaj bude osloboden optuzbi. Haradinaja je, naime, nekoliko svedoka tokom istrage oznacilo kao jednog od organizatora stravicnih zlocina!
Unisteno 2.500 dokaza
Producent dokumentarca Logori OVK u Albaniji" Majkl Montgomeri potvrduje da su svi dokazi iz zute kuce" unisteni po haskom nalogu.

fakti
n Karla del Ponte je u svojoj knjizi Lov" objavila da je tokom 1999. najmanje 300 ljudi oteto na Kosovu i odvedeno na sever Albanije
n Ona tvrdi da je velika grupa otetih Srba bila pritvorena u baraci iza jedne zute kuce", dvadesetak kilometara juzno od grada Burelj. Jedna soba u toj kuci sluzila je kao operaciona sala u kojoj su hirurzi vadili organe zatvorenicima!
n Organe bi zatim, preko aerodroma Rinas kod Tirane, slali u hirurske klinike u inostranstvu, gde su korisceni za presadivanje bogatim klijentima koji bi to debelo placali
n Ramus Haradinaj u Hagu je bio optuzen za zlocine na Kosovu 1998. godine
n U aprilu prosle godine je prvostepenom presudom osloboden. Tuzilastvo je ulozilo zalbu

- Tacno je, Haski tribunal je unistio medicinske dokaze i materijal koji su korisceni u zutoj kuci", a bivsa tuziteljka Haskog tribunala Karla del Ponte o tome nije znala nista. Zasto je to uradeno, o tome mozemo samo da nagadamo i sumnjamo... - kaze Montgomeri.
Portparol Tuzilastva za ratne zlocine Bruno Vekaric kaze za Press da je Hag unistio vise od 2.000 dokaza, ukljucujuci i one koji se odnose za zlocine na severu Albanije.
- Sto se tice konkretnog otkrica Pressa, videcemo o cemu se tu radi. Znamo da je u Hagu unisteno oko 2.500 dokaza koji se odnose na bivsu SFRJ, ukljucujuci i sever Albanije. Inace, predmet Haradinaj" pratile su mnoge cudne stvari, ali s obzirom na to da je u toku drugostepeni postupak protiv njega, ne bih zeleo dalje da komentarisem ovaj slucaj... Ipak, ne treba zaboraviti da je upravo zuta kuca" u Haskom tribunalu vezana direktno za Haradinaja - prica Vekaric.
Jedan od haskih advokata, Toma Fila, ubeden je da je istraga o zutoj kuci" zaustavljena kako bi Ramus Haradinaj bio osloboden.
- Tribunal je celu istragu i dokaze unistio po nalogu SAD, koje su od pocetka lobirale za Albance sa Kosova. Tako da me uopste ne iznenaduje i ovo sto se desilo sa zutom kucom". I ubeden sam da su dokazi unisteni kako bi Haradinaj bio osloboden... - komentarise Fila.
Inace, prema podacima do kojih je doslo Tuzilastvo za ratne zlocine, Haradinaj je cesto boravio u Albaniji posle zavrsetka sukoba 1999. godine i licno je organizovao prebacivanje osoba srpske nacionalnosti koje su bile zarobljene na severu te zemlje. Haradinaj je, kako se navodi, u tom periodu bar jednom nedeljno avionom putovao u Tiranu, odakle se vracao sa torbom punom para. Sumnja se da je rec o zaradi od trgovine organima.
SVETLANA VOJINOVIC

: