Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Каква премијерка такав и „успех“

17.10.2017.

                Премијер(ка) Србије Ана Брнабић и њена Влада (формално њена, мада суштински она има мало утицаја) су прославили 100 дана рада у Крушевцу 14. октобра. Премијерка је иначе према Вучићевим инструкцијама задужена пре свега за економска питања, а Дачић за политичка. Како се Брнабићка (мешовитог српско-хрватског порекла и лезбејског опредељења) сналази у овом значајно олакшаном послу?

Ана великим успехом (н)ове владе сматра то што је крушевачка фирма „14. октобар“ продата Чесима. Ово предузеће је раније запошљавало 8.000 радника, а након демократских промена, транзиције и европеизације остало је 130 радника (и словима: сто тридесет!), да би на крају и тих 130 радника било продато чешкој групацији „Чекословак груп“. Ово је успех којим се Влада веома поноси и који је изабрала за обележавање 100 дана рада. Да ли је ово могуће?

Овакву привредну трагедију ни најнеразвијеније државе света не би користиле као аргумент за понос и за хвалисање. Опредељење и формула државних власти од 5. октобра да је потребно што брже све или скоро све што је у државном власништву продати, и то најуспешније и профитабилне фирме по могућству странцима доживљава ових дана своју кулминацију, а глупост и безумље тријумфују. Обећања политичких партија о смањењу незапослености и упошљавању младих уз економску стабилизацију су се показала обманом, јер у пракси се дешава све супротно. Пропаст српске привреде, производње и индустрије је достигла размере катастрофе, а извршна власт као да и даље не зна како да промени државни курс.

Посебно је жалосно и аутодеструктивно то што се успешни домаћи привредници и предузетници углавном погрдно називају „тајкунима“, док се страни успешни привредници и предузетници хвалоспевима називају „страни инвеститори“, „корпорације“, итд. Овакво несрећно, жалосно и аутошовинистичко схватање привредне реалности и извештавање о њој треба што пре да престане, јер наноси велику штету држави и грађанима. 

Сама реч тајкун има занимљиво порекло и два важна значења која се данас често занемарују. Прво, она значи страног војног команданта, лице високе одговорности из друге државе, а друго, она означава и човека који има велику економску моћ која може некад превазићи моћ политичке елите. Да ли се онда страни капиталисти, можда пре него домаћи, могу назвати тајкунима?

Покрет 1389 и велика већина грађана Србије (без обзира на националну припадност и вероисповест) не сматра пропадање велике крушевачке фирме „14. октобар“ и пад броја запослених са 8.000 на само 130 (сто тридесет!!) успехом, а не сматрамо ни продају домаће фирме (уопштено фирми које су наши људи пројектовали, изградили, активирали и одржавали) страној фирми из ЕУ успехом – напротив, у питању је велика трагедија и несрећа по привреду Србије са далекосежним последицама. Пропаст наших предузећа доводи до масовне незапослености и бројних са њом повезаних социјалних проблема, до великог пада у здравим буџетским приливима, до слабљења државе и њених одбрамбених и других капацитета, итд. Крајње је време да ови проблеми почну обиљно да се анализирају и решавају.

Ани Брнабић желимо све најбоље, али њено разумевање економске и друштвене реалности Србије и принципа и механизама који делују је веома лоше. Она као млада особа има још времена да учи, ради, напредује и усавршава се, али њени тренутни капацитети су тренутно, у најбољем случају, на нивоу помоћника министра или амбасадора. На жалост, Вучић воли да на високе државне функције поставља слабе и сервилне људе што на средње и дуге стазе није добро за Србију, али ни за њега самог. На жалост, и даље се способни појединци посредно протерују из Србије, а успешни Срби маргинализују, док политички подобни медиокритети или особе испод просека заузимају врло висока места.

Нашем друштву и држави недостаје озбиљна, научна ефикасна политичка и економска критика, а власт и опозиција су превише страначки острашћени и посвећени вечитом међусобном контрирању без обзира која је тема у питању и без обзира на то што је можда супарник понекад у праву (што се практично никад не признаје). Академска заједница треба да се много снажније укључи у дијалог са политичком елитом.

 

                http://telegraf.rs/vesti/politika/2903656-uzivo-100-dana-vlade-srbije-brnabic-predstavlja-rezultate-rada-livestream

http://kurir.rs/vesti/politika/2924127/vlada-srbije-obelezava-100-dana-rada-premijerka-brnabic-sa-kabinetom-podnosi-izvestaj

http://nspm.rs/hronika/krusevac-ana-brnabic-i-ministri-obelezavaju-100-dana-rada-vlade-republike-srbije-premijerka-ce-predstaviti-do-sad-postignute-rezultate.html

http://informer.rs/vesti/politika/156410/DANA-VLADE-BRNABIC-KRUSEVCU-Penzije-vece-plate-januara

http://bktvnews.com/info/politika/brnabic-stigla-u-krusevac-predstavice-100-dana-rada-vlade/141313

 

Србија / отаџбина