Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Крајовска група: Србија - Румунија - Бугарска
 

 

 

РТС: Крајовска група – темељ боље сарадње три земље

http://rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/1899077/krajovska-grupa--temelj-bolje-saradnje-tri-zemlje.html

ПЕТАК, 24. АПР 2015, 11:48 -> 22:32

Румунски премијер Виктор Понта најавио је формирање "Крајовске групе" коју ће чинити Србија, Бугарска и Румунија, а премијер Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће то бити од историјског значаја јер је реч о стартешкој територији на југоистоку Европе.

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се у Крајови са премијерима Румуније и Бугарске, Виктором Понтом и Бојком Борисовом, са којима је разговарао о инфраструктурним пројектима, сарадњи у области енергетике и саобраћаја и формирању "Крајовске групе".

Извештај Ружице Врањковић

 

Српски премијер Александар Вучић је, наводећи да је странка Бојка Борисова десно од центра, а румунског премијера лево од центра, рекао да га не занима никакав идеолошки сукоб и да је најважније оно што државници раде за своје грађане.

"Ми смо, као политичка партија, нешто десно од центра. Узгред речено, досад нисмо изгубили изборе. Доћи ће вероватно и тај дан, али неће бити скоро, али је битно оно што радимо за грађане", рекао је Вучић.

Он је, одговарајући на питања новинара, рекао да су избори у Србији били пре годину дана и да је тад СНС, странка коју води, освојила око 50 одсто гласова.

"И кад будемо имали следеће изборе, не брините за резултат", рекао је Вучић и додао да је, без обзира на то да ли добија или губи изборе, а природно је и једно и друго, важно да "побеђују земље".

"Историјска ствар – стварамо Крајовску групу за заједнички наступ Србије, Румуније и Бугарске по свим важним политичким и економским питањима", написао је премијер Србије на свом Твитер налогу.

Понта је, на завршној конференцији за новинаре, најавио формирање "Крајовске групе", чије су чланице оснивачи Румунија, Србија и Бугарска, саопштила је Влада Србије, преноси Фонет.

Истакао је да је на данашњем састанку постигнут овај договор који ће представљати темеље боље сарадње и промовисања економских, социјалних и политичких интереса три земље.

Отворени смо и за друге земље Западног Балкана, јер уједињени можемо постићи много више, рекао је Понта и нагласио да Румунија пружа пуну подршку Србији на њеном европском путу.

"Бугарска и Румунија су осам година чланице Европске уније и то је била наша најважнија одлука и најбоље политичко решење. Зато подржавамо Србију да што пре постане члан европске породице, јер је то најбоље за њу, али и за наше две земље", рекао је Понта.

Румунски премијер је навео да жели да заједно са колегама из Бугарске и Србије постави темеље појачане сарадње три државе.

"То би могла да буде 'Крајова група', баш као Вишеградска група - три земље разматрају, деле позиције, имају заједничке пројекте и узајамно се помажу", изјавио је Понта по завршетку трилатералног састанка у Крајови, преноси Ађерпрес.

Знамо да је премијер Вучић одлучан да на овом путу брзо напредује и ми му пружамо пуну подршку, додао је румунски премијер.

Вучић је захвалио румунском и бугарском колеги на подршци коју пружају Србији на њеном европском путу. "Ја се надам да већ у јуну можемо отворити прва поглавља у нашим преговорима са ЕУ", рекао је премијер Србије.

Истакао је да је са двојицом премијера разговарао о сарадњи у области енергетике, саобраћаја и инфраструктуре.

"Сматрамо да наше три земље заједно попут Мађарске, Пољске, Словачке и Чешке у оквиру Вишеградске групе, могу на најбољи начин да штите интересе Румуније, Бугарске и Србије. Ако будемо истрајни, уверен сам да ће формирање Крајовске групе бити од историјског значаја за све три земље", рекао је Вучић.

Борисов је рекао да је данашња тема – сарадња на инфраструктурним пројектима, од највећег значаја за све три земље.

"Желим да видим ауто-пут Букурешт–Софија–Београд што пре. Желим да видим што пре и брже пруге које ће нас водити ка Турској. Ови пројекти су добри не само за наше три земље, већ и за целу Европу", нагласио је Борисов.

Поздравио је одлуку о формирању "Крајовске групе" и истакао да је за Бугарску Србија најбољи комшија и да ће бугарска влада учинити све како би помогла Србији да што пре заврши преговоре и постане пуноправна чланица Европске уније, додаје се у саопштењу Владе Србије.

Вучић је најавио инфраструктурне пројекте који треба да буду започети до краја године, попут пута Београд–Вршац–Ватин до Темишвара. До краја наредне, очекује да буду реализовани путни правци од Београда до Ниша и од Пирота до границе са Бугарском.

Како су пренели румунски медији, разговарало се о сарадњи у области енергетике, саобраћаја и унутрашњих послова, дигиталној агенди и пројектима у оквиру Стратегије ЕУ за Дунавски регион.

У Крајови се одржава и заједничка седница бугарске и румунске Владе, због чега су у делегацијама и бројни министри, а на дневном реду су заједнички пројекти две земље, као што су мостови на Дунаву и нови гранични прелази.

Вучић: Односи три земље никад нису били бољи

Премијер Вучић је рекао да Србија, Румунија и Бугарска заједничким радом могу да остваре много победа и добрих пројеката за своје грађане и да односи три земље никад у историји нису били бољи, преноси Танјуг.

"Никада у савременој историји нису били ближи и бољи односи Србије и Румуније и тешко да смо некад имали ближе и боље односе између Србије и Бугарске", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Румуније и Бугарске, Виктором Понтом и Бојком Борисовом.

Према његовим речима, управо Крајовска група, чије је формирање најављено данас, довољан је доказ добрих односа.

Вучић је рекао да има добру сарадњу са премијерима Бугарске и Румуније и да, што се Србије тиче, неће бити никаквих проблема у будућем заједничком деловању.

"Што се Србије тиче, нема проблема ни за потписивање споразума ни за будуће деловање", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је пријатељство три земље мост за још ближе односе свих грађана и њихов бољи живот и на територији Румуније, и на територији Србије, и на територији Бугарске.

"У потпуности смо отворени за сваку врсту примедбе, за сваку врсту рекације, али и за сваку врсту заједничког сагледавања евентуалних разлика", рекао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питања о положају мањина у Србији, рекао да Србија има веома коректан однос и да се у тој области руководи европским нормама и стандардима, али да је увек могуће боље.

"Мислим да имамо добар однос као Влада према бугарској и румунској мањини у Србији, али сам сигуран да увек можемо да направимо да то буде још боље", рекао је Вучић и изразио уверење да ћемо у том смислу имати подршку румунских и бугарских пријатеља.

Повезивање гасоводима приоритет

Повезивање три суседне земље гасоводима је приоритет. Разматрани су сви гасни правци који морају бити у складу са европским прописима.

Бугаски премијер је потврдио да раде на припреми своје деонице гасовода Софија–Ниш, а још нису отписали ни "Јужни ток".

"За нас је пројекат 'Јужни ток' замрзнут. Нико нас званично није обавесто да је пројекат обустављен. Бродови са цевима за гасовод су још у Бургасу. Чим се ситуација са Украјином стабилизује и Русији укину санкције, ми очекујемо да са Бриселом и руским партнером поново разговарамо о пројекту", каже Борисов.

Поштовање мањина је обавеза свих земља. Чим се потпише декларација о формирању Крајовске групе убрзаће се реализација договорених послова.

 

 

 

Вучић у Румунији: Заједно можемо много

https://rs.sputniknews.com/politika/201504241463028/

ПОЛИТИКА
15:26 24.04.2015

Премијер Србије Александар Вучић састао се са премијерима Румуније и Бугарске Виктором Понтом и Бојком Борисовим и поручио да ће три земље само заједно моћи најбоље да штите своје политичке и економске интересе.

„Заједно можемо много да урадимо, наше три земље заједно ће најбоље моћи да штите своје политичке и економске интересе“, написао је Александар Вучић на свом Твитер налогу.

„Историјска ствар — стварамо 'Крајовску групу' за заједнички наступ Србије, Румуније и Бугарске по свим важним политичким и економским питањима“, написао је он. Једна од тема трилатералног састанка је и европски пут Србије.

Премијер Бугарске Бојко Борисов је са тим у вези поручио да ће Бугарска и Румунија подржати Србију на путу ка чланству у ЕУ.

„Заједно смо јачи и треба да се удружимо и излазимо са заједничким политичким одлукама и декларацијама које су важне за три земље, а које тичу енергетике, гасне инфраструктуре и саобраћаја“, рекао је он на конференцији за новинаре после састанка, пренела је бугарска агенција Фокус.

Према речима Борисова, три земље треба заједно да финансирају велике инфраструктурне пројекте и да обједине напоре.

И премијер Румуније Виктор Понта је говорио о формирању „Крајовске групе“, на бази модела „Вишеградске групе“, ради боље промоције своје позиције у Европи и регионалних пројеката.

„Бугарска, Србија и Румунија требало би да буду координисане и уједињене више него икада у свим нашим приступима на европском нивоу. Имамо пример успеха других суседних европских држава — Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске, окупљене у Вишеградској групи, које су биле и јесу веома ефикасне у промовисању својих регионалних интереса“, рекао је Понта, пренела је агенција Агерпрес.

Он је навео да жели да заједно са колегама из Бугарске и Србије, постави „темеље" ојачане сарадње између три државе.

„То би могла да буде Крајовска група, баш као Вишеградска група — три земље разматрају, деле позиције, имају заједничке пројекте и узајамно се помажу“, изјавио је Понта по завршетку трилатералног састанка у Крајови.

 

 

Vucic: Srbija zeli temeljniju institucionalizaciju Krajovske grupe

http://blic.rs/vesti/politika/vucic-srbija-zeli-temeljniju-institucionalizaciju-krajovske-grupe/sp58j34

Tanjug | 24. 10. 2015 - 15:02h

Premijer Srbije Aleksandar Vucic porucio je danas da Srbija zeli temeljniju institucionalizaciju Krajovske grupe, u kojoj je sa Bugarskom i Rumunijom, i jos blizu saradnju sa tim zemljama, kako bi stabilnost sve tri zemlje pojedinacno, od etnicke do ekonomske, bila dodatno osnazena.

Viktor Ponta, Bojko Borisov i Aleksandar Vucic na sastanku u Sofiji

Vucic je nakon trilateralnog sastanka sa premijerima Bugarske i Rumunije, Bojkom Borisovom i Viktorom Pontom, rekao da se u Srbiji sa velikim interesovanjem gleda na rad Krajovske grupe i na ono sto ta grupa treba da predstavlja u buducnosti.

"Zelim pre svega da kazem da Srbija ulaze mnogo napora i zelela bi i temeljniju institucionalizaciju Krajovske grupe i najblize odnose sa Bugarskom i Rumunijom. Smatramo bugarski i rumunski narod veoma bliskim nasem srpskom narodu i gradanima Srbije", istakao je Vucic.

Krajovska grupa

Osnivanje Krajovske grupe koju cine Srbija, Rumunija i Bugarska dogovoreno je na sastanku premijera tri zemlje 24. aprila ove godine u rumunskom gradu Krajova. Njen cilj je jacanje saradnje tri zemlje u regionu u svim oblastima. Grupa je osnivana po ugledu na Visegradsku grupu koju su 1991. godine formirale Ceska, Slovacka, Madarska i Poljska kako bi se ostvarila saradnja u procesu priblizavanja Eropskoj uniji.

Porucio je i da je uveren da ekonomska saradnja tri zemlje, koja je dobra, moze da bude jos bolja, kao i da prijateljski odnosi mogu da budu podignuti na jos visi nivo.

"Sve ovo sto radimo, sastanci, susreti, prijateljstvo je posledica nase zelje da po svaku cenu sacuvamo stabilnost u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji. Stabilnost je prioritet u svakoj od nasih zemalja, od etnicke do ekonomske stabilnosti", napomenuo je premijer Srbije.

Dodao je i da ce svaka od tih zemalja, uprkos teskoj krizi, a u Srbiji i fiskalnim reformama, imati pozitivan trend rasta ekonomija u ovoj godini.

Kako kaze, u Rumuniji ce taj trend biti najveci, ali da ce u godinama pred nama taj trend biti jos visi u svim zemljama.

U Sofiji se danas, izmedu ostalog razgovaralo o energetici i o nacinu dobijanja gasa.

 

 

 

 

BOLJA SARADNJA TRI ZEMLJE

http://vijesti.me/svijet/srbija-bugarska-i-rumunija-formirace-krajovsku-grupu-830515

24.4.2015 16:50

Srbija, Bugarska i Rumunija formirace Krajovsku grupu

"Otvoreni smo i za druge zemlje Zapadnog Balkana, jer ujedinjeni mozemo postici mnogo vise", rekao je Ponta

Premijer Srbije Aleksandar Vucic ucestvovao je danas u rumunskom gradu Krajovi na trilateralnom sastanku s predsjednicima vlada Rumunije i Bugarske Viktorom Pontom i Bojkom Borisovim, s kojima je razgovarao o infrastrukturnim projektima, saradnji u oblasti energetike i saobracaja.

Premijer Ponta najavio je, u obracanju novinarima nakon sastanka, formiranje "Krajovske grupe", cije su clanice osnivaci Rumunija, Srbija i Bugarska, navodi se u saopstenju srpske vlade.

On je istakao da je na danasnjem sastanku postignut taj dogovor koji ce predstavljati temelje bolje saradnje i promovisanja ekonomskih, socijalnih i politickih interesa tri zemlje.

"Otvoreni smo i za druge zemlje Zapadnog Balkana, jer ujedinjeni mozemo postici mnogo vise", rekao je Ponta.

On je rekao da Rumunija pruza punu podrsku Srbiji na njenom evropskom putu, navodi se u saopstenju.

"Bugarska i Rumunija su osam godina clanice EU i to je bila nasa najvaznija odluka i najbolje politicko rjesenje. Zato podrzavamo Srbiju da sto prije postane clan evropske porodice, jer je to najbolje za nju, ali i za nase dvije zemlje. Znamo da je premijer Vucic odlucan da na ovom putu brzo napreduje i mi mu pruzamo punu podrsku", kazao je Ponta.

Vucic je zahvalio rumunskom i bugarskom kolegi na podrsci koju pruzaju Srbiji na njenom evropskom putu i dodao da je sa njima razgovarao o saradnji u oblasti energetike, saobracaja i infrastrukture.

"Zajedno mozemo mnogo da uradimo. Nase tri zemlje zajedno ce najbolje moci da stite nase ekonomske i politicke interese. Ovo je strateska teritorija na jugoistoku Evrope i uvjeren sam da ce formiranje 'Krajovske grupe' biti od istorijskog znacaja", kazao je Vucic.

Bugarski premijer istakao je da je saradnja na infrastrukturnim projektima od najveceg znacaja za sve tri zemlje.

"Zelim da vidim autoput Bukurest-Sofija-Beograd sto prije. Zelim da vidim sto prije i brze pruge koje ce nas voditi ka Turskoj. Ovi projekti su dobri ne samo za nase tri zemlje, vec i za cijelu Evropu",  naglasio je Bojko Borisov.

On je pozdravio odluku o formiranju "Krajovske grupe" i kazao da je za Bugarsku, Srbija najbolji "komsija" i da ce bugarska vlada uciniti sve kako bi pomogla Srbiji da sto prije zavrsi pregovore i postane punopravna clanica Unije, dodaje se u saopstenju srpske vlade.