Насловна О нама Download Везе Контакт

Забрана протеста = кршење Устава = диктатура!

 

30. октобра је на јасан и очигледан начин државна власт Србије погазила Устав и завела (и формално) диктатуру у земљи. Тог дана је забрањен миран скуп грађана на Тргу републике у организацији Покрета 1389, упркос члану 54 Устава Србије који гарантује слободу окупљања; ниједан од Уставом прописаних услова за забрану скупа није испуњен. Тако је након 418 (четири стотине и осамнаест) дана, по трећи пут забрањен јавни скуп на отвореном који критички говори о уласку Србије у Европску унију (и НАТО пакт) и позива на очување Косова и Метохије.

Одлуку је донео начелник полицијске станице Стари Град Жељко Перошевић, под како је сам признао, притиском републичког јавног тужиоца Слободана Радовановића. Слободан Радовановић је покренуо иницијативу за забрану Покрета 1389, на основу клевета најтеже врсте које је изнео у јавности рекавши да се 1389 "залаже за ксенофобију" и "протеривање свих оних који не припадају истој вери, нацији и религији". Он није (нити може) изнео ниједан доказ за овако тешке тврдње и тиме је већ индиректно жигосао себе као лажова и клеветника. Уколико има доказа досада би већ били изнети у јавност или пред Уставни суд - али не може реалност поткрепити небулозне и злонамерне острашћене наводе.

Позивамо све медије, политичке и невладине организације, државне установе, Уставни суд и друге судове да прекину овај режимски прогон чланова Покрета 1389 који снажно гура Србију у диктатуру и фашизам. Уколико има иједног доказа да смо прекршили Устав или неки закон или нечија права и слободе, да смо користили насиље или позивали на насиље - нека се то одмах изнесе у јавност. Ми знамо да то нисмо никада радили, већ да смо на удару власти због свеобухватног супротстављања уласку Србије у Европску унију и (прикривеног) уласка у НАТО пакт. Слободна Србија је близу нас.

30.10.2009.

 

УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Члан 54.

Мирно окупљање грађана је слободно.
Окупљање у затвореном простору не подлеже одобрењу, ни пријављивању.
Зборови, демонстрације и друга окупљања грађана на отвореном простору пријављују се државном органу, у складу са законом.
Слобода окупљања може се законом ограничити само ако је то неопходно ради заштите јавног здравља, морала, права других или безбедности Републике Србије.