Насловна О нама Download Везе Контакт

 

1389 у литији 10. октобра

За 10. октобар заказана је геј парада у центру Београда. Верни народ се окупио у 9 сати на недељној Литургији у Саборној цркви, а пред крај богослужења се кренуло у литију улицама престонице. Чланови Покрета 1389 и други су у овој Православној литији направили велики круг око места одржавања геј параде и око кордона полиције. Носили су се Крстови и иконе, певале су се духовне песме - призор литије која пролази поред места где су се догодили сукоби, изненадио је сукобљене стране: и противнике параде и полицију; ипак већина је са смирењем, аплаузима и по неким осмехом целивајући иконе у миру поздравила литију. Циљ је остварен и литија се, након три и по сата, завршила одакле је и кренула - у Саборној Цркви без иједног јединог инцидента. Старешине Жандармерије и интервентних јединица су предлагали да се удаљимо ради наше безбедности због опште ситуације, али нисмо одустали - литија је обишла сва места сукоба доносећи духовни мир уз песме Исусу Христу, Богородици, Светом Сави, Часном Крсту, Ави Јустину, итд. Наравно нисмо ни крили да заступамо званичан став Цркве и да смо против одржавања геј парада, а стекао се утисак да и већина полицајаца дели наше мишљење, тојест да веома невољно испуњава наређења, јер "од посла живе и прехрањују породице".

Биланс покушаја одржавања геј параде је ужасан. Сукоби, мржња, срамота, много повређених и ухапшених, материјална штета, противљење већине народа. Хвала Богу нико није погинуо, иако Влада Србије игра "руски рулет". Литија је показала да се за Православне вредности можемо борити и Православним методама, ненасилно. Драго нам је што смо поново били са својим народом на терену када је најтеже и да се показало да цео народ, Сви Срби и сви грађани, смо на истој страни, а да су насупрот нама евро-унијатске колонијалне, диктаторске снаге, које треба склонити са позиција моћи, где су дошли управо насиљем, плаћени од запада.

Литија се кретала од Саборне Цркве улицама: Краља Петра I, Кнеза Михаила, Трг републике, Дом омладине, Косовска, Таковска, Црква Светог Марка, Булевар краља Александра, Макензијева, Светосавска, Бирчанинова, Сарајевска, Балканска, Ломина, Зелени Венац, Косанчићев венац, Саборна Црква.

Литија кроз Београд 10. октобра  Литија кроз Београд 10. октобра

Литија кроз Београд 10. октобра  Литија кроз Београд 10. октобра