Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Млади масовно напуштају земљу због незапослености

3.3.2017.

                Последњих месеци осећа се повећано интересовање младих за изучавање страних језика, немачког, енглеског, итд. Не ради се о великој љубави ка страним језицима, већ о припремама за исељавање из државе и тражење посла у иностранству. Oдлив мозгова је један од највећих проблема савремене Србије. На жалост, млади су неорганизовани у заштити својих права и интереса, а пошто су често и аполитични (и све малобројнији) нису превише занимљиви као циљна група странкама.

Блокирано је запошљавање у јавном сектору (здравство, просвета, итд) па се чак и не дозвољава пријем нових запослених на место радника који су отишли у пензију, што логично доводи до сталног опадања броја запослених, како одређен број запослених природно и постепено одлази у пензију, што знатно отежава рад и угрожава функционисање бројних система. Млади образовани, способни, вредни људи су принуђени након неколико година узалудног чекања на прилику да раде, да покажу шта знају и зараде новац – да напусте земљу и потраже посао, често у земљама ЕУ. То додатно погоршава ионако катастрофалну демографску слику Србије, која је једна од најстаријих нација света, а многа насеља су остала пуста и празна без становника.

Свако би требало да добије понуду за посао у струци, свако има право да ради и заради. Уколико је држава омогућила и помогла некоме школовање, онда треба да се побрине да та особа и ради у пољу својих квалификација. Посебно је важно да се најбољи студенти задрже у земљи, да добију одмах по дипломирању запослење и повољно решено стамбено питање. Такође, треба повести рачуна о израбљивању радника у приватном сектору, неплаћеном прековременом раду, редовном раду суботом, недељом и државним празницима, неисплаћивању зарада, претњама запосленима, мобингу, итд, што све одузима запосленима људско достојанство и производи горко разочарење у политички систем у коме живе. 

Млади желе да раде, да се стручно усавршавају, да напредују, да буду од користи друштву, да обезбеде својим породицама материјалну егзистенцију итд – и наравно да су у праву у овом погледу. Претеран увоз гуши домаћу производњу и смањује драстично запосленост. Државно руководство би могло и требало да се много више потруди како би се спречио одлив мозгова, јер у супротном наша будућност ће бити суморна. 

Како решити овај проблем? Као и већину других, формирањем труста мозгова - против одлива мозгова. Било би врло плодотворно окупити чланове САНУ, професоре економије, ФОН-а, политичких наука, социологије итд, и различите послодавце са представницима власти како би кроз разговоре, преговоре и размену идеја и планова стигли до решења.

 

Србија / отаџбина