Насловна О нама Download Везе Контакт

Oдговор на изазове глобализације - Јеванђеље чува народе

Пројекат упознавања Индије, Кине и других нехришћанских земаља са Хришћанством, путем Српске, Руске и других помесних православних цркава, како би се ове  нехришћанске земље упознале са изворним, аутентичним Хришћанством, са јеванђељем Исусовим, са речима Божијим.

Искуство колонијалних освајања, поробљавања, експлоатације, наметања закона, друштвених норми, језика и вере поробљеним народима у колонијама од стране протестаната и католика оставило је дубоке ожиљке и горчину према Хришћанству у великом делу света; ми не смемо дозволити да овакав негативан утисак буде главно осећање многих према Хришћанству. То није праведно и треба исправити наведено представљањем изворног, благог, мирољубивог, добровољног Хришћанства тј Православља. Дужност нам је да представимо (онима који желе да чују) Христово Јеванђеље и да отворимо своје срце свим народима и појединцима који желе да нам се придруже у Светој саборној и апостолској Цркви, у заједници љубави и слављења Господа Бога Свете Тројице. Морамо развејати нагомилане предрасуде и спречити да о нама суде на основу грешака које су починили они који су отпали од Литургијске заједнице и Свете тајне причести спасоносном крвљу Јагњета Божијег.

Такође, осим онога што су сами непосредно осетили на својој кожи, многи народи света знају за: инквизиције, крсташке ратове, индулгенције, две атомске бомбе бачене на Јапан, апартхејд, коцентрационе логоре и друге злочине нациста, савремени логор Гватенамо, и многе друге појаве које по својој природи не потичу од Бога и указују на опасну залуталост оних који су отпали од Једне Цркве; ми не смемо дозволити да свест о овим реалним појавама неверодостојних формалних Хришћана компромитује чистоту, неисквареност, ненаметљивост, светост истинског Хришћанства – Православља.

Треба започети дијалог са државним и религијским властима не-хришћанских земаља како би се остварило обострано упознавање. Сви програми треба да буду спроведени уз одобравање и подршку поменутих власти, уз њихову сталну контролу, отвореност за предлоге, за добробит нације са којом се ради. Прве делагације тј мисије треба послати у што краћем року, а затим њихов број, обим, ширину деловања временом интезивирати. Међусобно упознавање вера и култура ће зближити народе, уклонити чиниоце могућег неспоразума и отворити нове путеве сарадње и пријатељства. Важно је свима јасно ставити до знања, да Православље има трајну мисију, посебно значајну у епохи сурове глобализације, да сачува етничке, националне и цивилизацијске различитости и богатства света, да укрепи идентитет, благослови језике, да воли сваку посебну заједницу – све то на мирољубив и потпуно добровољан начин, а што потврђују историјско искуство и проблеми модерног света. Моћним изазовима глобализације можемо одговорити успешно само чистим срцем, заједничком стратегијом, провереним вредностима, међусобним помагањем, а Православље се на овим пољима показало најискренијим, широкодушним, провереним, поузданим, правилно утемељеним, прилагодљивим и спремним да у своје наручје прими још много верних.

Православље има данас једну општу, изузетно важну мисију, од планетарног значаја – да се ухвати у коштац са највећим проблемима данашњице и сагледиве, блиске будућности, да обузда опасна и деструктивна својства глобализације, асимилацију, једнојезичност, агресију комерцијалне културе, отуђеност, бесловесни материјализам, нестанак етничких заједница, замирање обичаја, пораст употребе наркотика, шовинизам, кризу брака и породице, итд. Како? Оним што јесте. Самим собом. Својом ширином и висином.

19.07. / 01.08. 2009.г

свети на Истоку  свети на Истоку