Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Подршка братском грчком народу

26.7.2020.

Покрет 1389 пружа потпуну и безрезервну подршку братском грчком народу по питању кризе у односима са Турском, због претварања славне цркве Аја Софија у џамију и нарушавања територије грчких острва од стране турске војске. Србија и српски народ су са вама у добру и злу. Дај Боже да Срби сваке године у Грчку као туристи, а не као добровољци у сукобима, мада смо и за то спремни.

Велика грешка Турске је одлука да се Аја Софија претвори у џамију. Тиме се Турска изолује од цивилизованог света. Тиме показују да су злочини изведени приликом пада Цариграда за њих понос, а не срамота. Не може се једна земља ширити по сваку цену на рачун својих суседа уз злочине. Аја Софија је Православни храм и као такав треба да остане, или евентуално привремено као музеј. Фалсификовање и насиље над културом и духовношћу неће ништа добро донети. Ми Срби смо емотивно везани за Аја Софију и Цариград (Константинопољ) место одакле смо се напојили културом и вером. Увек смо уз братски грчки народ.

Са друге стране ово је врло болно за Васељенску патријаршију, али је то истовремено и поетска правда, тојест нека врста више правде због покушаја отимања Украјине од Руске православне цркве.

 

Православне интеграције - Савез Православних народа

 

Детаљи из Аје Софије у Константинопољу, тојест Цариграду: