Насловна О нама Download Везе Контакт
Солидарност Православних ради (материјалне) независности Цркава

            Често се Црква погрешно посматра као искључиво духовна заједница која има минималне или никакве материјалне потребе. За исправан и успешан рад Цркве потребна су материјална средства. Ова средства би по канонима морала да се обезбеђују само из благословених извора унутар Православља (не од католика, протестаната, криминалаца, итд). На жалост, понекад се прихватају донације англиканске верске заједнице, не-богоугодних режима, итд, а све то посредно оставља дубок траг на Црквени живот и духовну снагу Цркве.

Један велики део Православног света и црквеног руководства је под ЕУ и НАТО, што значајно отежава нормалан рад епископима. Такозвана „помоћ“ која стиже из католичко-протестантских кругова (верских, државних, итд) је често условљавање, тојест уцењивање и постепено одвајање од Православне јединствене заједнице и увалачење у вртлог екуменизма, унијатства, папизма из кога се онај ко је једном узео „помоћ“, тешко може сам отргнути.

Наравно, кроз историју се често мења благостање Православних држава, на боље или на горе. Владе Православних држава које су у благодати суверености и привредне развијености, имају пред Христом и светим прецима, духовну дужност да помогну браћи да понесу свој Крст, тојест да и материјално (владе и привредни субјекти) помогну Православне помесне цркве које су тренутно у неповољнијем економском и политичком окружењу. Оваква солидарност је света дужност и неопходност, како би се потпуно сачувао двомиленијумски богословски и организациони канонско-догматски поредак Цркве, тојест чистота вере и духовно здравље Православних народа, из кога ће у одређено време никнути здраве и одговорне државно-друштвене формације које ће бити на корист и помоћ целом Православљу, али и целом човечанству.

Треба имати у виду да данас једни пружају помоћ, а други примају, али да већ ускоро може бити обрнуто. Истинска Хришћанска солидарност то не мери, а свако учињено добро се враћа још већим добром и није „трошак“ већ мудро улагање у будућност.

Пресвета Богородица, Мушетешти, Румунија

Румунија, икона Пресвете Богородице