Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Предлог заставе царинске уније

Русије, Србије, Белорусије и Казахстана

19.03.2012.

Предлог заставе царинске уније: Србија, Русија, Белорусија, Казахстан

Предлог заставе у већем формату за штампање: 3224 х 2068 (2,35 МБ)- преузмите

Царинска унија Русије, Белорусије и Казахстана постаје све значајнији савез, а границе између држава чланица се практично бришу. Србија је неформални, али реални члан овог савеза (територијално удаљен), јер производе у Русију извозимо без царине, а одатле се они могу транспортовати до друге две чланице савеза. Намеће се логична потреба да Царинска унија, као и други међународни савези, добије своја обележја, која ће олакшати даљу трговину, комуникацију, итд.

Предлажемо (горе постављену) заставу. Она оличава равноправност са четири поља једнаке површине у плавој, жутој, црвеној и зеленој боји. Тиме су заступљене све боје са 4 заставе и њихова симболика. Поља су троугласта и окренута на 4 стране симболишући самосвојност и посебност чланица, али и хармонију и сарадњу. Средину заставе заузима Крст Светог апостола Андреје, као симбол чистоте, државотворности, традиције и духовности. Застава одише позитивном енергијом и мирољубивошћу, централно место припада вредностима, а не политици или деспотској доминацији.

Јасно је да чланице Царинске уније и сама четворочлана унија немају територијалне претензије нити агресивне аспирације. Такође, веома је погодно то што пријем у Царинску унију нових земаља чланица, које имају заставу у истим бојама, значи да се застава уније неће морати мењати; на пример Украјина: Застава Украјине Само постојање заставе има велики психолошки ефекат на грађане држава чланица и код њих рађа свест о заједничкој припадности и међусобној упућености једних на друге, а тиме се подстиче даља културолошка и правна кохезија; такође застава изазива веће поштовање у иностранству.