Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Сами купујемо своју будућност - слободу или ропство

29.04.2017.

Како то да сами купујемо своју будућност? Човек има много више избора и моћи него што се то чини. Од тога да ли купујемо домаће или иностране производе зависи наша будућност. Ако купујемо домаће производе, тиме инвестирамо у домаћу привреду. Део новца остаје трговинским радњама (због тога је битно и где купујемо, а не само шта), а већи део одлази произвођачу (наравно одређен проценат узима држава кроз порезе). Произвођач добија новац од продатог производа и са тим средствима може да исплати плате запосленима, да плати рачуне и порезе, да купи нове машине и материјал и покрене нови циклус производње. Тако наши људи који су запослени могу да рачунају на нормално функционисање својих фирми и редовна примања и стабилан живот. А ти људи су наша деца, браћа, сестре, рођаци, суседи, пријатељи, суграђани, итд. Домаће фирме треба брижљиво и оштро чувати како би у њима радило више генерација запослених и како би за будуће генерације оставили изворе прихода и нормалног живота (таква друштвено-радна свест и етика су врло изражени у Јапану).

Уколико становништво масовно купује стране производе (све лошијег квалитета и све мање поузданости), тада осим трговинских радњи и државе, који и даље остварују своје приходе, већина новца одлази изван државе страним произвођачима, који постају све богатији и моћнији (и често немилосрдни). Они затим утичу (великим капиталом) на политичке власти наше државе да доносе законе и друге одлуке у њихову корист. Наши привредници добијају све мање капитала, због прекомерног увоза робе и извоза (губитка) капитала. Домаћа привреда запада у проблеме ликвидности и кризу због смањеног прилива средстава. Домаће фирме смањују плате и смањују број запослених, радници остају без посла, а ти радници су опет: наша деца, браћа, сестре, рођаци, суседи, пријатељи, суграђани, итд.

Стога, заиста није свеједно шта купујемо и где. Треба добро да размислимо коме дајемо свој динар и где ће он на крају завршити. Од тога шта купујемо и где зависи великим делом наша будућност - да ли ће бити слободна или поробљена.

 

Србија / отаџбина