Насловна О нама Download Везе Контакт

 

 

Удар на Шарапову је удар на Русију

19.3.2016.

Недавно је светску спортску (и не само спортску) јавност потресла вест о томе како је, наводно, откривено да се Марија Шарапова, славна руска тенисерка, допингује. О чему се заправо ради?

Марија Шарапова од 2006. користи лек, односно препарат који спречава изумирање ћелија (ткива) након великог физичког напора – додатни повод за коришћење је то што су јој открили мање неправилности у ЕКГ снимцима рада срца. Почетком 2016. тај препарат је стављен (неочекивано?) на листу забрањених супстанци, а како Шарапова није упозанта са тим наставила је са коришћењем Милдроната (Мелдонијума) што редовно ради без икакавих проблема од 18. године живота и што нико није оспоравао нити (икада) повезивао са допинговањем.

Шарапова није прочитала мејл анти-допинг федерације по коме је Милдронат (Мелдонијум) забрањен, а мејл је по CNN-у тако састављен да и да га је прочитала не би знала да више не сме користити ову супстанцу!

Шарапова (по савету породичног лекара) од 18. године користи Милдронат, а тај лек се на западу зове другачије: Мелдонијум!! Препарат је забрањен под западним именом, а руски спортисти и даље су наставили да користе свој препарат  Милдронат истог састава под другим именом – због тога се испоставило да користе недозвољено средство недозвољеног састава али под другим именом. Ради се о превари светског анти-допинг савеза који очигледно ради под снажним утицајем САД и Британије две државе развијених лукавих система дисквалификације и дискредитације посебно на пољу медија (тојест велике меке моћи).

Треба нагласити да амерички и западни спортисти користе супстанце истог начина деловања за опоравак од великих напора (мечева и тренинга) које нису забрањене!! али је руски аналог забрањен. Дискриминација је очигледна.

Неморално је кажњавати спортисте који 10 година користе један препарат (за који се не сумња да је допинг и то вероватно и није) ако их нисте озбиљно обавестили о новој мери и дали времена да прекину коришћење супстанце и нађу замену.

Ради се дакле о свесној обмани и срачунатој акцији да се Марија Шарапова дисквалификује на неморалан и неспортски начин из спортске конкуренције и да се упрља њен одличан имиџ који се наравно повезује директно са имиџом Русије и тиме и Марији и Русији нанесе велика медијска штета. Ствар је у томе што су Американци много искуснији (лукавији) и успешнији у оваквим медијским триковима него Руси.
Шарапова није прописно обавештена о забрани Милдроната (Мелдонијума), један мејл није озбиљно обавештење, она и њен тим нису прописно обавештени и нису дали потврду (повратну информацију) да су примили поруку.

Шарапова је као морална и наивна особа одмах признала своју грешку, а руске спортске и државне службе нису реаговале на време и разоткриле шта се крије у позадини. Слично се догодило пре око 3 године када је сличном манипулацијом са анти-допинг контролом искључен српски тенисер руског порекла Виктор Троицки из тениских такмичења на једну и по годину чиме је нанет велики ударац српској тениској Дејвис куп репрезентацији која је била један од главних фаворита за освајање овог престижног трофеја.

 Зашто сада Срби реагују на ово? Зато што смо ми 90-их година претрпели тежак медијски рат моћних западних медија против српског народа и Србије (Југославије) са много лажи, трикова и спиновања и зато што су многи наши спортисти, кандидати за светски врх у својим дисциплинама били под спортским санкцијама и забраном наступа (за репрезентацију), тако да имамо искуство са тиме, које Руси и други немају и препознајемо стил јавне светске дискредитације чији смо и сами били жртве.

Покрет 1389 изражава велику подршку Марији Шарапови као моралној и искреној личности, врхунском светском спортисти и личности која је (већ читаву деценију) лепо и позитивно оличење руског народа и државе у свету и која је већ много (несвесно) урадила на побољшању имиџа Русије. Очекујемо да светске спортске федерације заштите Шарапову од медијских, политичких и анти-допинг манипулација одређених анти-спортских центара моћи који су узели Марију Шарапову за своју мету. Очекујемо од руских државних органа да брзо, ефикасно и студиозно спроведу истраге које би показале да је Шарапова - не тенисерка која се недозвољено стимулише већ велики човек посвећен спорту од своје 4. године која не зна и не може сама да се одбрани у овој сложеној ситуацији, али зато има моћну државу која треба да стане иза ње.

Очекујемо да специјални расистички рат и дискриминација светске анти-допинг агенције против руских спортиста буде окончан (осим Шарапове једна од мета су одлични руски атлетичари а међу њима и легендарна Ишинбајева, многоструки светски рекордер).

 

http://1tv.ru/news/sport/303428

http://edition.cnn.com/2016/03/08/tennis/maria-sharapova-doping-questions-tennis/?iref=obinsite