Насловна О нама Download Везе Контакт

 

10 година борбе против уласка Србије у ЕУ

18.4.2017.

Априла 2007. године на редовном састанку Покрета 1389 у београдском насељу Жарково повела се расправа о Европској унији и тадашњој званичној државној (и при томе острашћеној) идеологији европских интеграција (што је повремено добијало размере још горих евро-атлантских интеграција). Након размене озбиљних аргумената и слободне расправе дошло се до закључка да улазак у Европску унију није у интересу Србије, да је већ до тада овај процес произвео много негативних последица, а на видику су и многе друге, а да су при томе аргументи европејаца бајковити и неозбиљни - нека врста утопије. Стога је донета одлука да Покрет 1389 започне друштвену делатност против уласка Србије у ЕУ и промене државне политике.

Овакав став је наишао на неразумевање и оштар отпор владајућих структура и Покрет 1389 се нашао на жестоком удару са свих страна од стране противника који су неколико десетина или стотина пута моћнији од нас - на (без)бројне јавне нападе практично никад нисмо добили прилику да јавно одговоримо, што је врло недемократски. Ипак, све то нас је уверавало да смо на добром путу; на наше разлоге и аргументе није било квалитетних одговора и против-аргумената, већ само мржња због довођења у питање владајуће идеје. Покренут је суров медијски пропагандни рат против малог омладинског удружења и режим Бориса Тадића је чак покушао да забрани удружење "1389", али није успео у томе, већ га је историја збрисала. Уставни суд је пресудио у корист 1389, јер није било ниједног доказа против нас.

После деценије ове борбе у којој наравно нисмо сами, већ се број наших савезника и сарадника стално повећава, ситуација у Србији се значајно променила. Сада је јасно да ЕУ има озбиљну алтернативу у Русији. Борба још увек није готова. Очекујемо да се државна политика и званично промени и преусмери ка Русији и да се такав процес крунише потписивањем и ратификацијом државног савеза Србије и братске нам Русије.

 

евро-атлантизам / евро-атлантске интеграције

Не Европској унији - за државни савез Србије и Русије

Државно-народни савез: Србија-Русија

Терор и репресија против 1389