Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Либија - годину дана после

Београд 26.10.2012.

Ових дана навршило се годину дана од смрти пуковника Гадафија. И где је Либија сада? Тренутно је то држава коју би најближе могли да поредимо са некадашњим дивљим западом. Након зверског убиства пуковника Гадафија у Либији нема још никакве ефикасне владе, законодавне и извршне власти. Једино што ради јесу нафтне компаније САД и појединих западноевропских држава које су учествовале у разарању Либије и убиству пуковника Гадафија и које сада црпе нафту из извора који су некада припадали Либији и њеном народу, а они су сада само јефтина најамна радна снага без икаквих права.

Уместо враћања огромних дугова Либији, запад је решио да уништи свог зајмодавца и тако се ослободи дуга! Израчунали су лако да је војна интервенција много јефтинија од отплате дуга, а ту су и огромни приходи од либијске нафте: око 200 милијарди долара годишње!

Ако би човек хтео да схвати неке догађаје обично се прате токови новца, а они овога пута недвосмислено иду у џепове власника нафтних компанија САД - док некада суверен и слободан народ Либије је сада само робље у сопственој држави. Али то је "демократско и социјално одговорно" поробљавање једног народа.

 

Престоница Триполи, пре и после евро-америчке фашистичке агресије:

 

Евро-атлантизам - погледајте