Насловна О нама Download Везе Контакт

 Сведочанство Ђорђа Андрејевића: КПС зверски мучи Србе 

среда, 27 мај 2009


Срби у косовским затворима и полицијским станицама преживљавају језиву тортуру! Албански полицајци из састава КПС-а зверски се иживљавају над ухапшеним Србима који су у покрајини буквално стављени ван закона. Доктор Ђорђе Андрејевић, зубар из Косовске Каменице који је јуче пуштен из притвора, сведочи за Пресс о мукама кроз које је, ни крив ни дужан, прошао.
Доктор Андрејевић тврди да је ухапшен без икаквог разлога:
- Полиција је мене, брата Зорана и снају Сунчицу ухапсила 12. маја у колима на путу између Глоговца и Ранилуга. Ухапсили су нас из чиста мира, без икаквог разлога! Касније су нас оптужили да смо ометали службена лица током протеста Срба због искључења струје, а ми на тим протестима уопште нисмо ни били... Полицајци су нас малтретирали током хапшења. Снају су премлатили на наше очи, а брат и ја смо праву полицијску тортуру доживели у полицијској станици у Каменици. Било је страшно... - прича Ђорђе.
Директорка из Г17 му прети отказом!
Доктору Ђорђу Андрејевићу због хапшења сада прете и отказом! Потпуно невероватно, али директорка Здравственог центра у Гњилану др Јелица Крчмаревић, кадар Г17 Плус, тражила је од Андрејевића да игнорише одлуку суда у Гњилану и редовно долази на посао!
- Поставила ми је ултиматум: посао или отказ! Рекла ми је да она не признаје законе лажне државе Косово и да морам да дођем да радим. Претила ми је да ћу добити отказ ако не дођем пет дана! Узалуд сам објашњавао да ће ме ухапсити ако само пређем кућни праг. Џаба. На крају, морао сам да отворим боловање, на шта сам имао право, с обзиром на повреде које имам. Она ми, међутим, ни то није прихватила. И даље је инсистирала да дођем на посао. На крају сам морао да одем на годишњи одмор - прича Андрејевић.
 
„Топли зец"
- Натерали су мене и брата да прођем кроз „топлог зеца"! Руке су ми биле везане лисицама, на леђима, а морао сам да прођем кроз полицијски шпалир... С једне и друге стране стајало је 15-ак полицајаца, одмах су кренули жестоко да ме туку. Нисам могао да се браним, све ме је болело, сав сам отекао од тих батина. Ни то им није било доста, па ме је један од њих гурнуо тако да сам ударио главом у металну касету за ствари. Ударац је био страшан, готово сам се онесвестио. Од силине ударца пукла ми је горња усна! Лице ми је било крваво, крв је лила на све стране. Наставили су да ме туку, иживљавали су се, уживали су да нас бију... - прича Андрејевић. Он каже да међу „батинашима" није могао никога да препозна.
- Били су под кацигама. Нисам могао да их видим. Али за разлику од њих, припадници КПС-а у затвору су били колико-толико коректни. Пошто сам запослен као лекар у амбуланти у Косовској Каменици, ту сам неке од њих препознао, неки од њих су били моји пацијенти... Нису ме малтретирали али су, када су ме видели како изгледам, то правдали тиме да је и међу њима било повређених током тих сукоба око струје. Опет кажем, немам везе с тим, а пребили су ме и држали у ћелији 48 сати. После тога сам још две недеље био у кућном притвору! Због чега?! - пита се Андрејевић. Он додаје да му је још увек пред очима слика претученог српског старца.
- На саслушању код судије Исљамија Даитија видео сам Миладина Максимовића, који има 66 година. Човек је уведен бос, без ципела, са крвавим ногама! Буквално није могао да хода! Касније ми је рекао да је погођен гуменим метком у потколеницу. Страшно! - каже доктор Андрејевић. Он напомиње да Срби на Космету немају коме да се жале и да су буквално препуштени на милост и немилост албанских полицајаца, тужилаца и судија.

Иначе, др Ђорђа Андрејевића и његову породицу јуче после подне посетили су и амерички војници из „Бондстила".
- Интересовало их је шта се дешавало, како се полиција КПС понашала према нама. Рекао сам им исто што и вама - каже на крају Ђорђе Андрејевић.
А Београд ћути!
Министарство за Косово јуче се није огласило поводом пребијања Срба. Један од лидера Срба са Косова Марко Јакшић сматра да је то скандалозно.
- Није ни чудо што су били толико окрутни јер КПС је настао из ОВК. Али, нас овде више боли што Београд ћути, док Србе овде пребијају као у логорима. Срамота - коментарише Јакшић.