Насловна О нама Download Везе Контакт

Захтевамо повратак одслужења војног рока!

Колико је Влада стварно реформска?

Београд 30.08.2012.

Од момента преузимања власти па на овамо, сведоци смо да Влада Републике Србије, коју већински чине представници СНС-а и СПС-а, повукла читав низ потеза, које би ми мали људи могли само поздравити. Међутим, поучени ранијим искуством, без обзира на све до сада повучене потезе и дате изјаве и даље смо скептични док не будемо видели конкретне резултате.

Постоји један систем који до сада није дошао под лупу јавног мњења, а један је од носећих стубова сваке државе укључујући и Републику Србију, а то је Војска Србије.

За време власти коју је вршила ДС, Војска Србије је прошла кроз низ реформи са циљем постизања њене максималне компатибилности са снагама НАТО и за слање наших људи у мисије НАТО што је противно смислу постојања наше војске, а то је одбрана државе и народа од спољне агресије каква је била она 1999. спроведена од тог истог НАТО савеза.

С обзиром на све ово, један од основних показатеља колико је Влада Републике Србије заиста озбиљна у својој намери да изврши "реформу реформе" и да врати Војску Србије њеном народу и коренима огледаће се и у даљим потезима новог министра одбране. Шта би подразумевали под појмом враћања Војске Србије њеном народу?

  • поновно увођење војног рока
  • дефинисање Војске Србије као оружане силе која је намењена искључиво за заштиту територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и свих народа који живе у њој
  • суспензију свих досадашњих активности везаних за улазак Војске Србије у НАТО савез

Срби као народ до сада никада нису ишли нигде да спроводе било какву правду или кривду другим народима, а историја Србије је историја ослободилачких ратова од завојевача који су се на овим просторима задржали дуже или краће време. Војска Србије је увек била уз свој народ и делила његову судбину ма каква год она била, и тако треба и да остане.

Без одслужења војног рока, немогуће је извршити мобилизацију у случају непосредне ратне опасности, јер они који треба да се одазову мобилизацији нису обучени и нису спремни и способни да рукују оружјем, нити да учествују у војним операцијама и испуњавају своје дужности. То значи да је укидањем војног рока нанета несагледива структурна штета безбедности државе.

Показало се у пракси да су професионални војници немотивисани и да раде у Војсци углавном да би себи обезбедили редовна примања, а такви војници не могу бити стуб одбране државе - ни приближно.

Регрутна војска је јефтинија, мотивисанија и доказано ефикаснија од плаћеничке, професионалне војске.

На крају треба рећи, да је одслужење војног рока изузетно важно младима који се у доби од 19 до 27 година налазе у веома осетљивом и важном периоду живота, а наше друштво и држава их често доводе до очајања и њима је одслужење војног рока веома важно, како би у војном систему живота и рада успели да ојачају свој карактер, и да своје младе животе доведу у ред и избегну бројне пороке и искушења који вребају иза сваког угла модерне Србије.

Дилеме за оне који желе добро својој омладини, својој војсци и својој држави нема пуно!

Повратак одслужења војног рока!

 

Србији требају регрути, а не плаћеници (јун 2011.) - погледајте
Иницијативе - погледајте