Насловна О нама Download Везе Контакт

НАТО и даље убија по Србији

Београд 03.08.2012.

Два припадника Војске Србије погинула су када су наишли на касетну бомбу заосталу из агресије САД на Србију током 1999. године. Они су се налазили на задатку претраживања и разминирања терена, који је током крваве агресије 1999. године од стране САД на Србију, био више пута бомбардован овим средствима. Без обзира на временску дистанцу од 13 година касетна бомба је испунила свој задатак - убила је два припадника Војске Србије.

Данас је Србија једино место у Европи где има расутих касетних бомби, од којих је, од краја агресије САД на Србију до сада погинуло 8, а теже или лакше рањено 12 људи. Сматра се да су касетне бомбе расуте још на укупној површини од око 15 квадратних километара, а сумња се да их има на 110 локација. Током агресије САД на Србију бачено је преко 1300 касетних бомби са око 350.000 пројектила. На падинама Копаоника под касетним бомбама је још око 50 хектара.

На жалост оваква зверска агресија није се завршила само на касетним бомбама. Током агресије 1999. године користила се и забрањена муниција са осиромашеним уранијумом. Током агресије према НАТО изворима употребљено је око 30.000 пројектила са осиромашеним уранијумом, Војска Србије има процену од око 50.000 док поједини Руски извори говоре о цифри од чак 90.000 испаљених пројектила са осиромашеним уранијумом. Интересантно је да су на локације на којима су употребљавана ова врста муниције распоређени контигенти из европских држава у оквиру снага КФОР-а. Толико о савезништву са САД.

О последицама нема потребе посебно говорити. Без обзира на покушаје релативизације целе приче без сумње је да се велики број европских војника који су боравили у мировним мисијама на Космету и Републици Српској вратили кући са леукемијом, а што се Србије тиче након завршетка подмукле агресије дошло је до невероватног пораста броја лица оболелих од канцера.