Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Пријем у Амбасади Белорусије

17.03.2011.

Делегација Покрета 1389 обавила је 16. марта 2011. године разговор са дипломатским представништвом Белорусије у Србији. Разговор је протекао у срдачној и више него пријатељској и опуштеној атмосфери узајамног разумевања и подржавања. 1389 се у име српске омладине и велике већине грађана оградио од нерационалних потеза извршне републичке власти у Београду, која је показала спремност да угрози дубоко пријатељство Србије и Белорусије, зарад испуњавања рушилачких и злонамерних налога власти у Бриселу.

Подржали смо напоре извршне власти Белорусије да одбрани сувереност, територијални интегритет, уставно-правни поредак и вољу народа, након недавно одржаних избора у Белорусији, на којима су прозападне снаге убедљиво поражене. Евро-атлантске политичке снаге нису имале снаге ни жеље да признају изражену вољу грађана Белорусије и резултате избора, па су кренуле уз подршку неких западних земаља да насилно руше државно-правни поредак и доведу државу у жалосну ситуацију у каквој је Србија данас - срећом то је спречено. Народ и правда су победили.

Белоруске дипломате смо упознали са током кампање "Не ЕУ, за државни савез Србије и Русије". Константовано је да државно руководство Белорусије, принципијелно остаје при политичким позицијама с краја деведесетих година ХХ века и при поштовању међудржавних споразума, који су потписани. Тада је било договорено образовање државне заједнице Русија-Белорусија-Југославија, што је насилно спречено НАТО бомбардовањем. Русија и Белорусија су у успешној државној заједници и врата су отворена и за Србију. 1389 је подржао и потписивање царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана. Изнели смо и програм државне заједнице Православних држава и народа.

Белорусија је показала високу отпорност на светску економску кризу, она је у самом врху континента по привредном расту, а истовремено земља са најмањим бројем незапослених. Показало се да је српско-белоруско братство јаче од политичких саботажа евро-унијата, који не само да су неспособни да било шта конструктивно ураде у земљи, већ и кваре по налогу Брисела традиционално добре односе и важна међународна пријатељства (недавно са Либијом и Белорусијом). Оцењено је да се мора поштовати воља грађана Србије (без притисака запада) и да би било најцелисходније да се она (по питању дилеме Русија или ЕУ) искаже у облику непосредне демократије - референдумом.

Панорама Белорусије: