Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Америка на ивици банкрота

22.07.2011.

Када на америчком интернет претраживачу Гугл (google) задате речи: "US bankrupt" добијете одмах око 26,400,000 резултата претраге на ову тему!! Дакле ствар се више не може минимизирати ни сакривати, о њој се већ толико говори - Америка је на ивици банкрота. Дуг САД је око 14 хиљада милијарди долара, ову количину новца је тешко и замислити. Унутрашње месечне обавезе америчког буџета су велике и властима је све теже и скоро немогуће да измире обавезе, када само камата на поменути дуг једе новац као некакво финансијско чудовиште. Можда најгора ствар је то што нико и нема план за излазак из дужничке кризе и опоравак, већ се као једино решење нуди додатно задуживање од око 2 хиљаде милијарди долара (што само продубљује проблем).

Дошло је и до озбиљних несугласица између демократа и републиканаца (2 једине странке "демократске" Америке) по питању гласања у Конгресу за повећање лимита до којег се администрација може задуживати. Сличан проблем је и у неким деловима ЕУ, проблем је дакле системски а не случајан. САД и ЕУ су толико дуго заваравале и обмањивале свет и саме себе да живе у најбољем економско-политичком систему (скоро савршеном) да су потпуно психолошки, економски и организационо неспремни да се суоче са реалним стањем.

Кредитни рејтинг Америке је озбиљно пољуљан, као и пожељност долара у трговинској размени, већ се успостављају међународне платежне алтернативе нестабилној америчкој валути. Неки економисти тврде да је Америка већ банкротирала, али да се то прикрива (линк). Сигурно је да су Америци неопходне озбиљне и болне мере, које она не спроводи, а свако одлагање примене мера ствара све дубље проблеме. Дефицит Америке је такође знатно већи него што се јавно пријављује, због погрешног рачунања. Да, у праву сте, могући банкрот Америке је повезан са такозваном "светском економском кризом" која је у ствари криза кредитно-финансијског система запада. Која су могућа решења: а) огромни резови у јавној потрошњи, б) нагло повећање пореза, в) даље хипер штампање долара. Свака солуција значи да Америка више неће бити то што је била последњих деценија и да за Америку после једног века авантуризма и похода по свету, решавање домаћих проблема постаје приоритет, а планета има прилику да се реконструише на здравијим основама.

Очекује се да ће Америку задесити пораст сиромаштва и раст цена, а можда чак и хиперинфлација, каква је била у СР Југославији средином 90-их, која може потпуно обезвредити амерички долар, а то би наравно имало велике последице на многе државе света. Само камате на дугове Америке су око трилион (хиљаду милијарди) долара годишње.

Фискални минус Америке (приходи минус расходи) је око 12 БДП-а (бруто друштвеног производа), док је у Грчкој око 11 БДП-а. То значи да је фискално-дужничка криза Америке тежа од Грчке, иако се о томе ретко говори! Ако се урачунају државне обвезнице и други "статистички нерегистровани" параметри, видимо да реални дуг Америке није 14, већ око 200 трилиона долара (линк)! Ради лакшег схватања, овај дуг је еквивалентан дугу од неколико стотина хиљада евра једне просечне српске вулканизерске радње - за очекивати је да ће та фирма банкротирати (јер се дуг каматама непрестано увећава).

Треба приметити да је све више економиста у Америци који траже да се влада суочи са реалношћу, јер је трилионске дугове практично немогуће вратити. Ричард Фишер, директор Федералне банке резерви у Даласу каже да би рестрикције у буџету требале бити такве да се неки издаци смање за 97 % тојест да се укину. Питање је које државне службе се могу укинути? Да ли ће рестрикције значити преполовљење државне администрације, а касније и још оштрије мере? Ричард Фишер тврди да би за решење дужничке кризе било потребно повећати порезе на приход за 68 %, али то би ослабљену економију уништило. Грађани Америке су некада штедели, а данас су у кредитима, а незапосленост и несигурност посла расту.

Поменути параметри и многи други доступни јавности преко стручне литературе, научних радова, анализа, интернета, статистика, итд нам јасно указују да је САД у дубоким економским проблемима које стручна јавност и грађани Америке признају, али не и власт. Администрација нема план за превазилажење кризе осим нових задуживања чиме се агонија само отежава. Очекивани банкрот Америке ће значити трајне структурне промене на планети, не само економске, већ и политичке, културолошке, итд. Многи народи света ће морати да преузму више одговорности за моралне, друштвене и привредне односе и токове на планети.

 

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=07&dd=19&nav_id=526302

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=07&dd=17&nav_id=526002

http://www.bloomberg.com/news/2010-08-11/u-s-is-bankrupt-and-we-don-t-even-know-commentary-by-laurence-kotlikoff.html

http://www.economist.com/economics/by-invitation/guest-contributions/america_bankrupt

http://inflationdata.com/inflation/Inflation_Articles/Is_the_United_States_Bankrupt.asp