Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Аутогол Русије на Евровизији 2011

Пета микрофонска колона

10.05.2011.

Русија и њено руководство често нису свесни велике улоге коју имају и одговорности за човечанство. Због тога се и дешавају непријатне ситуације, када пријатељи Русије и они који верују у њену цивилизацијску величину, која треба да буде равнотежа западној цивилизацији и створи мултиполарни (а не једнополарни) свет, осећају разочарење. Једна од таквих ситуација је и песма Евровизије 2011 где је Русију представљао Алексеј Воробјов који је певао на енглеском!? Зашто? ...питају се многи.

Преко 200 милиона људи говори руски у Русији, Украјини, Белорусији, итд, а енглески говори доста мање људи на континенту. Језик је једно од најосновнијих обележја и вредности једне државе и њене културе. Одрицање од свог језика је самоуништење и потез који оставља далекосежне негативне последице. Коришћење службеног језика је између осталог и законски регулисано. Руска уметност, посебно поезија и музика, су познати и цењени у свету. Руска традиција обилује безбројним народним играма и песмама, које се допадају и странцима. Данашња поп сцена Русије обулује бројним извођачима, који певају на руском језику. Уместо да искористе добру прилику и представе свету део свог великог народног, уметничког блага и младе музичке наде, државна телевизија Русије је за песму која ће представљати нацију изабрала безличну, кич песмицу "Get You" чији текст скоро никаквог смисла нема.

Русија је показала овим потезом да још увек носи дубоке ожиљке од владавине комунизма и да још увек није успела да пронађе свој идентитет и свој понос, да се врати себи, својим коренима и традицији. Влада Русије покушава на политичком, економском и војном плану да створи вишеполарни свет мира и стабилности и да се успешно супротстави западу, али то није довољно уколико се у сфери медија, уметности и културе не пронађе прави одговор. Надамо се да ће Русија своја аутентична дела високе етике и естетике поново промовисати пред својим грађанима и другим народима, како би уместо бледе копије Енглеске и Америке поново била узор и надахнуће, које изазива поштовање и дивљење.

Бљутаву песмицу (која је огорчила и разочарала многе Србе и Русе) "Get You" није изабрао руски народ нити стручни жири, већ руководство државне телевизије Русије! Читав овај несрећни експеримент води продуцент RedOne који стоји и иза Леди Гаге. Тако нешто ипак не приличи имиџу Русије.

 

 

Eurovision Song Contest 2011
Russia (C1R)

Performer: Alexej Vorobjov
Song title: Get You
Song writer(s): Alexej Vorobjov, RedOne, AJ Junior, Bilal "The Chef", Eric Sanicola
Song composer(s): Alexej Vorobjov, RedOne, AJ Junior, Bilal "The Chef", Eric Sanicola

I choose my words like wise men do
And tonight
I'll get you right

I rule my world , like great men do
And i fight
I fight for mine

And you look so good
On the floor
Put my mind in a dirty zone
If they watch
let them watch
Not losing you tonight

Oh oh
Im coming to get you
Oh oh oh
Im running im gunning for you
Oh oh
Im gonna get you
I know u
U want me to

I lost my mind some where
Between your face
And your perfect shape

Found a pleasure watching you
Having fun
Fooling around

Coz you look so good
On the floor
You make me wanna leave her now
If they talk
Let them talk
Not losing you tonight

Oh oh
Im coming to get you
Oh oh oh
Im running im gunning for you
Oh oh
Im gonna get you
I know u
U want me too

Girl you blow me away
I want you here with me
Girl you blow me away
I want you to stay

If you really wanna have fun tonight
Just scream

Oh oh oh

Oh oh
Im coming to get you
Oh oh oh
Im running im gunning for you
Oh oh
Im gonna get you
I know u
U want me too