Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Аутономна покрајина Косово и Метохија, а не Kosovo*

3.12.2016.

                Сви грађани Србије и странци који живе, раде, студирају, итд у Србији су обавезни да поштују највиши правни акт Устав Србије и правни поредак који из њега проистиче. То се свакако односи и на питање Косова и Метохије, које је кристално јасно одређено важећим Уставом из 2006. године (линк): преамбула, члан 8, члан 12, Седми део Устава под називом „Територијално уређење“ - чланови од 176. до 193.

Иако „обични грађани“ поштују правни поредак и државну традицију, много је такозваних интелектуалаца, невладиних организација, новинара, истраживача, јавних личности, предузећа и организација које често крше уставне одредбе везане за Косово и Метохију. Тако се често користи израз „Kosovo*“ (и то обично они који иначе користе латиницу, што је кршење члана 10 Устава) чиме се хоће рећи да се „Kosovo“ ипак не сматра независном државом. Ово је неприхватљиво поигравање са државом.

Уставни назив је „Аутономна покрајина Косово и Метохија“ или скраћено АП Косово и Метохија, или још краће АП КиМ. Посебно је жалосно и цинично да бројне организације које су на терету буџета Србије раде против државних и националних интереса финансирајући се буџетом који се пуни од пореских обавеза грађана Србије и предузећа у Србији. 

Без обзира шта неко у Србији мислио о статусу Косова и Метохије или о будућем статусу, без обзира да ли лично сматрао Косово и Метохију (КиМ) независним или не – има обавезу да поштује Устав Србије, њен правни поредак и правну државу, као што је то случај у свим западним државама чије нам уређење исти ти јавни гласноговорници намећу као узор.

Да је Косово и Метохија саставни део СР Југославије, односно Србије јасно потврђује и резолуција СБ УН 1244 (линк). АП Косово и Метохија није члан Уједињених нација и одбијен је, гласовима већине држава света, пријем АП Косово и Метохија у УНеско. Србија често не може да контролише како ће приштински побуњени функционери бити представљени на међународним скуповима, али сигурно да може, ако хоће, да контролише и уреди ово питање у Србији.   


Списак земаља чланица УН по абецедном реду са датумом пријема на званичном сајту УН може погледати на овој страници (нема Косова и Метохије) - линк

K

Member State Date of Admission

Kazakhstan 02-03-92

Kenya 16-12-63

Kiribati 14-09-99

Kuwait 14-05-63

Kyrgyzstan 02-03-92

http://un.org/en/member-states/

 

Српске манастире на Косову и Метохији УНеско уврстио у светску културну баштину уз указивање на државу Србију - линк

http://whc.unesco.org/en/statesparties/rs

Serbia

Cultural (5)

Gamzigrad-Romuliana, Palace of Galerius (2007)

Medieval Monuments in Kosovo (2004)

Stari Ras and Sopocani (1979)

Stecci Medieval Tombstones Graveyards (2016)

Studenica Monastery (1986)

 

Косово и Метохија - детаљније