Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Косовска Митровица: извештај са барикаде на мосту (19 октобар)

19.10.2011.

Јуче је око хиљаду грађана Косовске Митровице, и оних који су дошли са разних страна да их подрже, успело да ненасилно спречи конвој КФОР-а, односно НАТО пакта, да пробију барикаде постављене против косовске царине, на северу Космета.

Упркос могућој опасности од насилне акције КФОР-а, међу окупљеним грађанима, решеним да бране барикаде својим телима, је владала позитивна атмосфера. Пуштана је музика и организована је изложба дечијих цртежа. На мосту су постављене и руске заставе, као и застава руске организације Косовски фронт. Међу народом је било и доста жена, које су напустиле своја радна места, да би заштитиле мост на Ибру.

Један хеликоптер КФОР-а и више других су надлетали окупљене грађане поред моста. После преговора са капетаном КФОР-а, договорено је одлагање решења овог проблема. Општи став на барикадама је да КФОР може проћи на север, али без албанских цареника.

Међу народом влада велика огорченост према властима у Београду, које су потпуно занемариле јужну покрајину, упркос опасности којој су грађани изложени. Народ и локалне власти северног Косова и Метохије су потпуно препуштени сами себи, без подршке владе Србије, и међународних установа што је срамота и колапс националног и међународног права. Народ на барикадама је решен да ненасилно брани резолуцију 1244, против снага НАТО и ЕУ, које желе да је погазе.

Следе слике и видео снимци са барикаде у Косовској Митровици од 18. и 19.10., које су начинили чланови Покрета 1389, који се тамо налазе.

Хеликоптер надлеће барикаду крај моста у Косовској Митровици 18.10.2011.

Снимак барикаде 19.10.2011, са постављеном руском заставом.

Члан покрета показује један од цртежа деце из ОШ "Свети Сава" у Косовској Митровици, који су били изложени на барикади.