Насловна О нама Download Везе Контакт

 

За светост материнства, лепоту рађања и радост живота

(Трећа) Благовестна литија за забрану абортуса 2016

Трећа Благовестна литија је коначно успела и сатворила три пуна круга око Дома Народне скупштине Србије са молитвом свештеника и народа да Божија милост и премудрост обасјају овај законодавни дом на велики Православни и народни праник Благовести како би нови сазив парламента заштитио дечије животе. Хвала свима који су учешћем и на друге начине подржали ову јавну духовну манифестацију за светињу материнства и радост живљења.

Прослава празника је започета Литургијом у Саборној Цркви, а продужена је како доликује традицији литијски. Администрацији Скупштине су предати званично захтеви присутних грађана а затим је ход настављен до храма Светог Саве где је окончан потресном молитвом оца Јована. Јак утисак на све су оставила и деца предшколског узраста која су током литије преко разгласа певала духовне песме, а посебно поред Скупштине.

 

Патријарх Иринеј позива на забрану абортуса 9. априла 2016.:

Извештај руске Православне ТВ Сојуз о Благовестној литији:

   http://sobor.by/page/V_tsentre_Belgrada_proshyol_krestniy_hod_za_zapret_abortov

http://pravoslavie.ru/english/92344.htm

http://prolife-fest.ru/articles/163/

http://vk.com/zapretabortov?w=wall-11835_32341

Благовестна литија 2015. године - погледајте

Благовестна литија 2014. године - погледајте

 

Најава, позив:

За светост материнства, лепоту рађања и радост живота

(Трећа) Благовестна литија за забрану абортуса 2016

Поштовани,

желимо овим путем да Вас обавестимо да ће се, са Благословом његове светости патријарха српског господина Иринеја, у четвртак 7. априла ове 2016. године у времену од 10:20 до 13 часова, одржати трећа Благовестна литија за забрану абортуса, јавна духовна манифестација чији је циљ да се грађанима, државним установама и широј јавности скрене пажња на озбиљне друштвене проблеме демографског старења, изумирања и смањења становништва (беле куге) и абортуса као најдрастичнијег примера нехуманог односа према зачетој, а још нерођеној деци, која – по ставу Српске православне цркве и других помесних Православних цркава, као и по новим научним подацима добијеним савременом технологијом – имају право на законодавну заштиту живота и здравља од зачећа. Овај став имплицира неморалност и нелегалност намерног, насилног прекида трудноће што очекујемо да Народна Скупштина у новом сазиву усвоји.

Литија, као изворна и интегрална јавна манифестација грађанско-верских права, слобода и духовно-етичких уверења са горе поменутим ставовима и вредностима ће 7. априла на велики народни и Хришћански празник Благовести доћи до Дома Народне скупштине са Православним светињама да би се на овом важном месту за будућност Србије узнеле саборно молитве за законодавну забрану абортуса са три молитвена литијска круга тротоаром око здања уважене државне установе. Затим литија, по плану, продужава свечани ход до Храма Светог Саве, где ће се у славу Божију, Пресвете Богородице и Празника окончати молебаном пред иконом Божије мајке.

Молимо Вас, да примите ово обавештење са најбољим жељама у време великог Часног поста и припрема за Светло Христово Васкрсење. Срдачан поздрав, Организациони одбор треће Благовестне литије

 

Почетак Литије испред Саборне цркве:

Унутар Саборне цркве:

Читају се псалми испред Дома Народне скупштине:

Деца учесника Литије одмарају на степеницама Скупштине - симболично нерођена деца чекају да уђу под законску заштиту:

Матвеј из Белорусије:

Испред наше Патријаршије:

Улицом краља Петра:

Кнез Михаиловом улицом:

Долазак испред Скупштине:

Молитва за забрану абортуса оца Јована и верног народа испред Скупштине:

После литије одмор у кафићу и слање слика:

Духовно и природно богатство Београда и Србије:

 

плакат у већој резолуцији - линк

 

Међународна иницијатива за забрану абортуса - детаљније

abortus.rs