Download

 

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176339/Sinod-SPC-resen-da-razvlasti-Artemija-

Vladika nije zeleo da prica sa komisijom SPC

Sinod SPC resen da razvlasti Artemija

Z. Jevtic | 12. 02. 2010. - 00:02h | Foto: Beta, B. Puljevic | Komentara: 164
Nakon sto se cetiri godine vladika Artemije oglusivao o odluke najvisih crkvenih vlasti, Sinod SPC na celu sa patrijarhom Irinejem resen je da sredi stanje u Eparhiji rasko-prizrenskoj. Prema informacijama Blica iz Patrijarsije, po svemu sudeci, vladici Artemiju bi trebalo da ostane status episkopa, ali ne i vlast nad eparhijom. Razvlascivanje vladike Artemija znaci da bi on trebalo da bude suspendovan, a u eparhiji odreden administrator koji ce njome upravljati do sledeceg redovnog zasedanja Sabora.
 

Ako vladika ostane u buntu protiv Crkve
, to bi moglo dovesti do crkveno-sudskog postupka protiv njega: Artemije sa ocem Simeonom

Sednica Sinoda SPC odrzana je juce, a okidac za vanredno zasedanje je cinjenica da je vladika Artemije dan ranije, u sredu, odbio da saraduje sa sinodskom komisijom koja je u Gracanici trebalo da ispita finansijsko poslovanje Eparhije rasko-prizrenske. To je bio jos samo jedan u nizu primera oglusivanja vladike Artemije o odluke najvisih crkvenih vlasti.
Zbog ovakvog ucestalog ponasanja u poslednjih nekoliko godina moglo se cuti da je vladika Artemije bukvalno u raskolu, a sto je najveci greh u Crkvi. Medutim, Sinod i Sabor su vladici rasko-prizrenskom, kao malo kome do sada, uvek pruzali sansu da ispravi greske. On bi obecao da ce ispuniti odluke najvisih crkvenih tela, a onda bi bukvalno dan kasnije pogazio rec i krenuo u zestoke medijske napade na ostale arhijereje.
Prema saznanjima Blica, Sinod juce nije doneo nikakvu konkretnu odluku o episkopu rasko-prizrenskom Artemiju, niti o njegovom najblizem saradniku, igumanu manastira Banjska Simeonu, koga je pre izvesnog vremena vladika postavio za arhijerejskog zamenika. Dobro upuceni izvor Blica iz Patrijarsije navodi da je opravdana namera da se imenuje administrator eparhije koji bi vodio sve poslove do Sabora, a oformljena sinodska komisija nastavila bi sa daljom istragom finansijskih nepravilnosti kako vladicinih, tako i oca Simeona. Vladici Artemiju bi se do Sabora ostavila mogucnost ili da se dostojanstveno povuce u penziju i prestane da stiti oca Simeona ili da ostane u buntu protiv Crkve, sto bi moglo dovesti do crkveno-sudskog postupka.
Sinod je trenutno u najjacem sastavu, a SPC je dobila i svog patrijarha, pa se otuda osnovano moze pretpostaviti da ovog puta vladici Artemiju nece biti ostavljena mogucnost da, kao sto je bio slucaj do sada, finansijske malverzacije i duhovno posrnuce u manastirima eparhije iznova politizuje i proglasi se zrtvom politicke zavere. Oprobani mehanizam vladike Artemija i oca Simeona jeste da episkop sebe predstavlja kao jedinog iskrenog borca za Kosovo i pravoslavlje, a druge vladike kao prozapadne i vatikanske sluge.
Kako saznajemo, Sinodska komisija ce narednih dana detaljno proveravati sve finansijske izvestaje koji su uzeti u Gracanici pre dva dana. Vladika Artemije je odbio da saraduje sa komisijom, iako mu je i u Gracanici nekoliko puta poruceno da provera nije atak na njega, vec pokusaj da mu se pomogne da ne srlja jos dublje. Neposredno pred dolazak komisije otac Simeon, koji se u poslednjih nekoliko godina nije odvajao od vladike, iznenada je napustio eparhiju i otputovao u Grcku. Simeon je otputovao luksuznim audijem, koji je inace manastiru Banjska kupila drzava, ali koji on koristi iskljucivo za sebe.
Otac Simeon Vilovski je vec dva puta bukvalno osudivan od Sabora zbog svog stetnog delovanja na jedinstvo SPC i trazeno je njegovo crkveno kaznjavanje. Medutim, vladika Artemije ne samo sto je uporno odbijao da izvrsi odluke vec je krajem novembra unapredio Simeona u cin arhimandrita, a potom pre oko dva meseca i za arhijerejskog zamenika sa svim pravima koja su ravna episkopu. Do sada se osnovano sumnjalo, a komisija bi trebalo time da se bavi, da Vilovski ima privatne devizne racune kako u domacim bankama tako i u Grckoj. Vladika Artemije je upoznat sa celom situacijom i pretpostavlja se da je zbog toga odbio da saraduje sa komisijom Sinoda i pokusao da spreci pregled dokumenata.
Eparhija rasko-prizrenska je u poslednjih nekoliko godina postala gotovo privatno vlasnistvo nekolicine ljudi. Jedan od njih je Peda Suboticki, kum rodenog brata oca Simeona. Suboticki, inace elektrotehnicar, vlasnik je problematicne firme Rade neimar kojoj je vladika dao neprikosnoveno pravo da gradi na Kosmetu, cime je bila ozbiljno dovedena u pitanje obnova crkvi u juznoj srpskoj pokrajini.
 


Malverzacije i problemi u Eparhiji
ZLOUPOTREBA HUMANITARNE POMOCI
- Prethodnih godina donacije za KiM su koriscene za odliv novca na privatne racune, kupovinu kuca i placanje skupih stanarina u Grckoj za licnu imovinu Simeona i vladike Artemija. Prijavljivane su mnogo vise cene, a deo novca je odlazio i Subotickom, koji ima petosobni stan u Nehruovoj ulici u Beogradu. Osnovano se sumnja da je posle prekidanja drzavnih donacija novac uziman iz humanitarnih fondova. Najmanja stavka su plate koje je drzava izdvajala za monastvo. Medutim, cifre koje je vladika prosledivao drzavi nisu tacne jer deo monastva u Gracanici te plate nije ni dobijao, iako su bile prijavljene.
PRODAJA CRKVENE ZEMLJE ALBANCIMA - Vladika Artemije i otac Simeon, iako sebe predstavljaju kao bedem odbrane Kosova, prodali su crkvenu zemlju 2007. u Dakovici Albancima. Iako zvanicno vladika navodi da ne priznaje vladu Kosova, upravo preko nje obezbeduje oslobadanje od carina za svoju robu. Do sada se osnovano sumnjalo, a izvestaj Komisije trebalo bi da pokaze i koliko je novca namaknuto na konto fiktivnih projekata obnove i izgradnje crkvenih dobara na KiM.
PUCNJI NA SEKRETARA - Stanje u eparhiji je dugi niz godina nalik trileru - prvi sekretar eparhije vladike Artemija dopao je zatvora zbog finansijskih malverzacija, drugi je proteran sa Kosova 2006, kada je na njega i njegovu porodicu pucano istog dana kada je prihvatio da svedoci prvoj komisiji Sinoda o situaciji u eparhiji. Treci sekretar je nedavno smenjen, a sadasnji, koji je doveden iz manastira Crna Reka bez osnovnog obrazovanja, neposredni je Simeonov poslusnik.
ZASTRASIVANJE NARODA -Problem je i cinjenica da vladika Artemije uopste nije u kontaktu s narodom na KiM. Odavno se spekulise da je Artemije u vezi sa nekim raskolnickim grupama u Kanadi i Australiji, kao i s grckim starokalendarcima. Takode, duhovna situacija u pojedinim manastirima je losa. Najdrasticniji primer su pojedini monasi koji jeftino manipulisu osecanjima preostalih Srba na KiM - fanaticno verni Artemiju sire informacije da su poslednja vremena stradanja hriscana. Godinama je poznat i manir vladike da preostali narod na KiM deli na patriote i izdajnike.

Sta komisija ispituje
- Novac utrosen na gradevinske radove na porusenim crkvama
- Deo novca za obnovu posle 17. marta - donacije drugih pravoslavnih crkava, kao npr. Vaseljenske patrijarsije
- Humanitarnu pomoc
- Donacije (posebno koriscenje novca iz dijaspore)
- Plate za monastvo i novac za manastire iz budzeta Srbije
- Izdavacku delatnost (moguce utajivanje dela prihoda od dostampanih izdanja)
- Postavljanje optickog kabla na severu Kosova od strane eparhije
- Prodaju kartica i dopuna za mobilne telefone

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176339/Sinod-SPC-resen-da-razvlasti-Artemija-

160 : "Artemije je prekrsio sve Bozje i svetovne zakone.Ogresio se o crkvu,drzavu i narod." -