Download

 

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176562/Atanasije-umesto-Artemija-

Sinod SPC razvlastio vladiku rasko- prizrenskog

Atanasije umesto Artemija

Z. Jevtic - A. Nikolic | 14. 02. 2010. - 00:02h | Foto: J. Vucetic | Komentara: 372
Vladika Artemije vise ne upravlja Eparhijom rasko-prizrenskom. Kako saznajemo, ovu odluku Sinoda vladika je juce potpisao i slozio se i sa primopredajom vlasti.

Medu dvestotinak okupljenih ispred Patrijarsije bili su i pripadnici ekstremnih organizacija

Upravljanje Eparhijom, do prolecnog zasedanja Sabora SPC, povereno je umirovljenom vladiki zahumsko-hecegovackom Atanasiju. Prema saznanjima Blica, protiv najblizih saradnika vladike Artemija, arhimandrita Simeona Vilovskog i kuma njegovog rodenog brata Predraga Subotickog, vlasnika firme Rade Neimar, pokrenute su krivicne prijave zbog osnovane sumnje da su proneverili eparhijski novac.

Sinod SPC, s patrijarhom Irinejem na celu, vec samo nekoliko nedelja po ustolicenju, povukao je odlucan potez i poslao poruku da nece biti tolerisane finansijske malverzacije, ali ni pokusaji narusavanja crkvenog jedinstva sabornosti SPC. Protiv Artemija pokrenut je postupak za utvrdivanje kanonske odgovornosti za stanje u Rasko-prizrenskoj eparhiji. Vladiki je ostao cin, ali ne i mogucnost upravljanja Eparhijom. Utemeljenje za ovakvu odluku nije samo u finansijsko-materijalnom poslovanju Rasko-prizrenske eparhije.
Kako je juce rekao vladika backi Irinej, clan Sinoda, uoceno je da je bilo propusta i problematicnih transakcija za koje je vladika Artemije posredno odgovoran jer je propustio da proveri odluke svojih saradnika. Vladika backi je podsetio da su vec dve komisije Sinoda ustanovile da postoje nepravilnosti, nejasnoce, cak i zloupotrebe za koje su odgovorni pojedinci u Eparhiji, a kojima je Artemije poverio poslovanje.
Ovoj odluci Sinoda prethodila je istraga o poslovanju u Rasko-prizrenskoj eparhiji koja je s prekidima trajala godinama. Po saznanjima Blica, vladiki Artemiju su cesto upucivane molbe sabrace arhijereja, davane sanse da ispravi greske, ali on nije mario. Posebno u protekle cetiri godine ignorisao je sve, pa cak i saborske odluke.
Kako saznajemo, cak i juce clanovi Sinoda pokusali su da razgovaraju s vladikom Artemijem. Pokazani su mu crno na belo dokaze i nudeno mu je da se dostojno povuce u penziju. Do prolecnog Sabora i konacne odluke, vladika ima vremena da se pokaje i povuce. U suprotnom, ukoliko se upusti u sukob sa Crkvom, moze mu sledovati crkveno-sudski proces sa drasticnijim posledicama.
Sve vreme dok je trajalo vanredno zasedanje Sinoda ispred Patrijarsije je bilo izmedu 150 i 200 gradana. Vecina su bile pristalice Obraza i Garde cara Lazara. Izmedu ulaza u Patrijarsiju gde je bila vanredna sednica Sinoda i okupljenih stajao je kordon policije. Ispred Patrijarsije bilo je oko dvadesetak monaha od kojih nekoliko sa KiM. Najvise ih je bilo iz manastira Crna reka, a medu njima i otac Branislav Peranovic, poznat po duhovnom centru u kome su brutalno premlacivani ovisnici. Medutim, medu malobrojnim svestenstvom koje je pruzilo podrsku vladiki Artemiju, ali indirektno i protestovalo protiv SPC, nije bio najblizi vladikin saradnik Simeon Vilovski. Upravo se za njega osnovano sumnja da je i proneverio najvise novca i protiv njega je podignuta krivicna prijava.
Prema saznanjima Blica, Vilovski je po prvi put napustio KiM u sredu pred dolazak sinodske komisije u Gracanicu, ali se vratio kada je komisija napustila Kosovo. Medutim, Vilovski je preksinoc pred sinodsku odluku iznova pobegao iz zemlje. Kako saznajemo, u 22.40 u kolima makedonskih tablica SK40408RU napustio je Kosovo na prelazu Blace, a juce ujutro u 6.52 casova preko prelaza Devdelija u svom luksuznom audiju BG 996-933 presao je u Grcku. U Grckoj, kako se sumnja, Vilovski ima tajne racune na koje je sklanjan novac iz humanitarnih fondova, ali i stan i zemlju kupljene ranije. Vilovski ima i diplomatski pasos koji mu je kao i vladiki Artemiju dat u vreme vlade Vojislava Kostunice.
Prema saznanjima Blica, od grckih vlasti bice zatrazeno da se Vilovskom uskrati gostoprimstvo, kako bi se vratio u zemlju gde bi trebalo da bude procesuiran. Drugi akter malverzacija u Rasko-prizrenskoj eparhiji nije svesteno lice, vec kum rodenog brata Simeona Vilovskog, Predrag Suboticki. Njegova firma Rade Neimar imala je po vladikinom dopustenju neprikosnoveno pravo da jedina gradi na KiM. Istraga tek treba da utvrdi koliko je novca tacno pronevereno u gradevinskim radovima. Medutim, na Kosovu nista nije moglo da se radi, cak ni popravi, ako Suboticki ne ispostavi racun, uvek veci nego sto je realna cena.
Istraga tek treba da utvrdi precizno koliko se novca, prvenstveno namenjenog u humanitarne svrhe, slilo u privatne dzepove vladikinih saradnika. Medutim, vec sada se naslucuje da je rec o veoma znacajnoj, visemilionskoj sumi koja kontinuirano godinama nije odlazila za najugrozenije i za obnovu crkava na KiM. Blic je dosao do podatka o jednoj od suma vise od 250.000 evra za koju se jos uvek ne zna gde je utrosena. Artemije godinama nije poslusao nijednu odluku Sabora, ignorisao je sve vladike, okrivljavao ih da su vatikanske sluge kada god bi pomenuli njegove privatne racune. Sebe je umesto odgovora na navode o novcu predstavljao kao jedinog borca za KiM. Medutim, dosadasnja saznanja, kojima ce se po svemu sudeci baviti i drzavni organi, govore da je upravo najvise novca nestalo iz humanitarnih fondova i donacija za narod na KiM.

Vladika Atanasije vec na KiM
Vladika Atanasije Jevtic kome je povereno upravljanje Eparhijom rasko-prizrenskom vec juce je otputovao na KiM. On je ne samo poznavalac prilika na KiM vec i vladika koji je obelezio zivot Srba na Kosovu devedesetih godina jer je odlazio kada god je trebalo pomoci. U junu 1999. godine licno je obezbedio da autobusi Crvenog krsta evakuisu deo srpskog naroda iz Prizrena pa i samog episkopa Artemija. Uvek se iznova vracao u selo Cernica gde su Srbi posebno stradali, a retki znaju da je redovno od svoje penzije novac slao za decu u toj enklavi. Kada je februara 2001. godine 11 Srba nastradalo u teroristickom napadu na autobus Nis ekpresa, tadasnji episkop Artemije bio je na Bahamima u gostima kod izvesnog Veljka Sikirice. Sahranu je tada obavio vladika Atanasije. Jedan od glavnih prioriteta novog administratora, kako saznajemo u Patrijasiji, jeste vracanje dostojanstva Eparhiji - pomoc narodu, sredivanje izuzetno teske finansijske situacije i obnova liturgijskog zivota u obnovljenim crkvama. Vladika Atanasije ce u svom radu imati punu podrsku vikarnog episkopa Teodosija, inace svog bivseg studenta sa teoloskog fakulteta.

 

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176562/Atanasije-umesto-Artemija-

 

370 : "Nedelja, 14. 02. 2010. 12:37h
neregistrovan korisnik
@Milos:
Liturgija u danasnjem smislu nema nikakve veze sa Isusovim ucenjima. Otvori Sveto pismo i citaj u 1.Korincanima 9:16 (Apostol Pavle govori ovo oko 55.god.nase ere u Efesu )gde stoji: "A ako objavljujem dobru vest,to nije razlog da se hvalim, jer to mi je DUZNOST.Zaista TESKO MENI AKO NE OBJAVLJUJEM DOBRU VEST!" Ruku na srce-ko to danas radi? Samo oni koje Pravoslavci teraju i psuju kad im dodju na vrata S Biblijom (cast izuzecima) sebi na stetu. Pozdrav." -