Download

 

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176836/Saradnik-vladike-Artemija-povezivao-sebi-staz-novcem-za-gladne-sa-Kosova

Pocinje policijska istraga o malverzacijama u Eparhiji raskoj

Saradnik vladike Artemija povezivao sebi staz novcem za gladne sa Kosova

Z. Jevtic | 16. 02. 2010. - 00:02h | Foto: BETA, M. Josida | Komentara: 266
Istragu o finansijskim malverzacijama najblizih saradnika vladike rasko-prizrenskog Artemija MUP bi trebalo da zapocne danas, jer im je u nedelju SPC prosledila dokumentaciju, saznaje Blic. Najvecim delom rec je o krupnim zloupotrebama novca dobijenog u humanitarnoj akciji putem SMS-a od koje je prilog bio namenjen gladnima na Kosovu i Metohiji. Vladicin najblizi saradnik Simeon Vilovski je taj novac koristio u privatne svrhe, pa je, izmedu ostalog, povezao i sebi staz od 1992. do 2007. uplativsi 700.000 dinara.

Otac protosindel Simeon

Novac koji su gradani Srbije davali slanjem SMS-ova u akciji Eparhije rasko-prizrenske namenjenoj za narodne kuhinje na KiM odlazio je za privatno bogacenje i luksuzan zivot nekoliko pojedinaca iz najblizeg okruzenja vladike Artemija. Oni koji su se okoristili o humanitarnu pomoc gradana Srbije i najugrozenijih sunarodnika na KiM su: monah Simeon Vilovski, njegov brat Vladimir Vilovski, njegov kum Predrag Suboticki, vlasnik preduzeca Rade Neimar, ali i Gordana Markovic koja je do 2007. godine bila direktor Republickog zavoda za zastitu spomenika kulture.
Dobar deo novca iz fonda za narodne kuhinje utrosen je za paradrzavni organ - kancelariju za bastinu Rasko-prizrenske eparhije, a koji je formiran iako postoji zvanicna drzavna institucija u kojoj je Gordana Markovic bila direktor. Ova kancelarija iz koje nije potekao nijedan ozbiljan projekat, vec samo par pamfleta, prakticno je posluzila za smisljeno zbrinjavanje brata Simeona Vilovskog i bliske saradnice Simeona i vladike Artemija, Gordane Markovic. Isprva je za ovu kancelariju koriscen eparhijski novac. Medutim, kada je izvor pomalo presusio, Vilovski se opredelio za novac namenjen za kuhinje i podizao ga bez znanja i saglasnosti popadije Svetlane Stevic iz Zvecana, inace predsednice organizacije Majka devet Jugovica, a za ciju organizaciju je novac i uplacivan na eparhijski racun. Od tog novca popadija je hranila 1.200 najugrozenijih Srba u cetiri narodne kuhinje.
Za ovu paradrzavnu kancelariju uzet je luksuzni prostor u beogradskoj opstini Vracar, za koji je mesecno placano 900 evra od novca namenjenog najugrozenijima na KiM. Prema saznanjima Blica, sav namestaj je takode kupljen iz fondova za pomoc. Primera radi, srebrno kandilo za kancelariju placeno je 450 evra.
Ne samo sto je novac uziman za svakodnevne troskove i lagodan zivot vec su se akteri snasli i za penziju. Blizu milion i po dinara otislo je samo na uplacivanje penzijskog i invalidskog osiguranja. Tako je od narodnih para Simeon Vilovski sebi povezao staz od 1992. do 2007. godine uplacivanjem 700.000 dinara, a ostatak za Gordanu Markovic. Otac Simeon koji je pre nekoliko dana pobegao u Grcku, novac za svoju penziju uplatio je bez znanja vladike Artemija.
Iako je drzava odvajala novac za svestenstvo u eparhiji, a tamosnji episkop, odnosno njegov pomocnik Simeon Vilovski, odredivao kolika je kome plata - pocev od vozaca, kuvara do info sluzbe, i od novca za narodne kuhinje uzet je novac. Tako je za info sluzbu, koja je ovih dana sirila dezinformacije da je nova uprava u eparhiji monahinje izbacila na sneg, uzeto oko 250.000 dinara iz fonda za gladne.
Izmedu eparhije i Gordane Markovic, za koju su zaposleni u Republickom zavodu za zastitu spomenika ranije javno tvrdili da je iza sebe ostavila velike probleme, napravljen je ugovor o delu i njoj je odredena plata od 800 evra. Ona i brat Simeona Vilovskog, Vladimir imali su i telefone cije je racune takode placala eparhija novcem narodnih kuhinja, limitirane na 4.000 dinara. Simeonu Vilovskom u eparhiji je bila odredena plata od oko 900 evra. Od narodnog novca iz eparhije placan mu je stan u Grckoj od 340 evra, koji je samo povremeno koristio. Simeon je pravio i ogromne racune za telefon koji su cesto bili i preko stotinu hiljada dinara, a takode na racun naroda. Vilovski je vozio audi A4 od 230 konjskih snaga.
Istraga takode tek treba da pokaze gde su sve bile pronevere i koje sume je proneverio Predrag Suboticki, vlasnik gradevinske firme Rade Neimar. Njemu je sa eparhijskog racuna, iako nije svesteno lice, placano cak i gorivo za automobil.
Kuriozitet u navodima o lagodnom zivotu na racun Eparhije rasko-prizrenske jeste i podatak da je oko 2.000 evra utroseno za namestaj u sobi u Eparhijskom dvoru u Gracanici, a koja je bila namenjena bivsoj direktorki Zavoda za spomenike Gordani Markovic. Kako se moze cuti od gracanickih monahinja, Markoviceva, medutim, taj prostor nije koristila, i tu nije smela da spava jer prozor gleda na monasko groblje, a ona je sujeverna.
Na racun famozne kancelarije za kulturnu bastinu Eparhije rasko-prizrenske, prema jos nepotpunim podacima, kontinuirano je tokom 2009. godine od novca za narodne kuhinje uzeto dva miliona dinara.
Sve ovo je, izmedu ostalog, bio okidac za Sinod i patrijarha da brzo reaguju i bukvalno spasavaju eparhiju i ekonomski i duhovno. Novopostavljeni administrator eparhije vladika Atanasije i vikarni episkop Teodosije namerni su da povrate ugled eparhiji jer smatraju da u njoj ima znacajan broj zdravog i divnog monastva. Posle napada kaludera odanih vladiki Artemiju na monahe odane odlukama Srpske crkve, juce je u Gracanici bilo mirno. Kako nezvanicno saznajemo, novi administrator vladika Atanasije i vikarni episkop Teodosije dan su proveli u duhovnom snazenju monastva. Glavni prioriteti koje su sebi postavili vladike Atanasije i Teodosije jesu vracanje dostojanstva eparhiji - pomoc narodu, sredivanje izuzetno teske finansijske situacije i obnova liturgijskog zivota u obnovljenim crkvama. Vladike Artemije, Atanasije i Teodosije juce su zajedno sluzili liturgiju u manastiru.

Ne zele da koriste audi
Administrator eparhije vladika Atanasije, ali ni vikarni episkop Teodosije ne zele da koriste skupoceni audi ol roud, automobil u kome se vozio vladika Artemije. Obojica smatraju da je takav auto neprimereno da vozi vladika sa Kosova, gde je veci deo naroda u siromastvu. Prema saznanjima Blica, vladike su najavile da ce ovaj audi biti prodat, a novac dat porodicama sa vise dece i onima koji nemaju osnovne uslove za zivot.

Kraj unizavanju Crkve
Dan posle sukoba crnoreckih monaha, clanova pokreta 1389 i Obraza sa monasima koji postuju odluke SPC, u manastir Gracanica se vratio mir.
Crnorecki monasi su napustili manastir tokom pretprosle noci i juce ujutru.
- Vreme je da se stavi tacka na bogohuljenje i unizavanje Crkve. Vreme je da se ispod manastirskog krova proteraju svi oni koji su se u proteklih deset godina bogatili na racun sirotinje - kaze mestanin Stojan Milic.
N. Z.

Episkop Atanasije: U Crkvi ne sme da bude hajducije

Atanasije Jevtic

Administrator vladika Atanasije (Jevtic) osudio je nasilno provaljivanje grupe monaha i laika u manastir Gracanicu i porucio da se Kosovo ne moze braniti antikosovskom etikom, kao sto se dobro ne moze ostvariti na zao nacin.
 

Ne moze se graditi kult jedne licnosti, a istovremeno gaziti autoritet patrijarha, Sinoda i Sabora SPC porucuje vladika Atanasije i dodaje da izrazava posebno zaljenje sto su organizatori nasilja istovremeno sirili mnostvo bestidnih lazi i kleveta putem SMS-ova i interneta o pokusaju toboznjeg atentata na vladiku Artemija, izbacivanju sestara iz Gorioca. Ovakva necasna kampanja koju sprovode poslusnici Simeona Vilovskog, samo potvrduje da u ovoj eparhiji vec godinama postoji duhovno bolesna i kanonski posrnula situacija, naveo je vladika. Vladika je porucio da u Crkvi ne sme da bude hajducije. Episkop Atanasije je dodao da vladika Artemije uziva punu licnu slobodu i moze normalno da bogosluzi, uz znanje i saglasnost nadleznog administratora.

 

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176836/Saradnik-vladike-Artemija-povezivao-sebi-staz-novcem-za-gladne-sa-Kosova

 

260 : " Nele Ponedeljak, 15. 02. 2010. 20:06h neregistrovan korisnik Kosovo za "patike",ovo je jos jedan dokaz da je sve u vezi Kosova farsa...." -