Download

 

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176195/SPC-istrazuje-tajne-racune-vladike-Artemija-

Komisija sinoda na kosovu

SPC istrazuje tajne racune vladike Artemija

T. N. Dakovic, N. Zejak | 11. 02. 2010. - 00:02h | Foto: Beta | Komentara: 153
Nepune tri nedelje po ustolicenju novog srpskog patrijarha u Eparhiju rasko-prizrensku stigla je komisija Svetog arhijerejskog sinoda kako bi preispitala finansijsko-materijalno poslovanje ove eparhije i vladike Artemija, potvrdeno je Blicu u Sinodu SPC.

Sabor trazio od vladike da rascini Simeona Vilovskog (desno), ali ga je vladika unapredio

Kako saznajemo, pod lupom ove komisije naci ce se, izmedu ostalog, i navodni tajni racuni vladike Artemija, kao i poslovanje firme Rade neimar iza koje, sumnja se, takode stoji episkop rasko-prizrenski.
 
Odluku Sinoda o osnivanju komisije, donetu 5. februara, clanovi komisije juce su i zvanicno urucili episkopu raskom-prizrenskom Artemiju i zatrazili sve podatke na uvid.
 

Saslusanje vladike pocelo je juce u manastiru Gracanica. Cela kontrola se obavlja daleko od ociju javnosti. U informativnoj sluzbi Eparhije rasko-prizrenske kazu da je komisiji na uvid stavljena finansijsko-knjigovodstvena dokumentacija o prilivu i utrosku sredstava.

Isti izvor kaze da je vladika Artemije prethodno u pisanoj formi pojasnio koliko je primljeno sredstava i kako su rasporedivana u muci rodenim i odanim duhovnim cedima.
Poslovanje vladike Artemija i eparhije kojom upravlja, a koja godisnje inkasira preko pola miliona evra drzavnog novca, i do sada su bili predmet istrage u SPC. Na pretproslom Saboru, kako tvrdi izvor Blica iz Gracanice, jedan od vladika ponudio je dokaze o privatnim racunima vladike Artemija. I oni ce biti predmet interesovanja komisije Sinoda, kao i svi ranije poznati navodi, poput nezakonitog poslovanja gradevinske firme Rade neimar koja je registrovana 2003. godine u Beogradu na adresi Pere Segedinca 4. Kao vlasnik te firme naveden je Predrag Suboticki, koji je sa vladikom povezan preko Artemijevog najblizeg saradnika protosindela Simeona Vilovskog. Suboticki je kum Simeonovog brata Vladimira Vilovskog, koji se takode nalazi na platnom spisku eparhije, odnosno placen je novcem iz budzeta Srbije.

Komentari citalaca Blic online:
"Ovo nije prvi put da poslovanje vladike i firme Rade neimar ispituje visoka crkvena komisija", ali nista ne resavaju,u tome je problem, kao uostalom sa svim ostalim komisijama".-verNIK-sloter

Ime protosindela Simeona Vilovskog vezuje se za vise spornih poslova eparhije. Jos maja 2006. Sabor je trazio od vladike da rascini Vilovskog, sto je ovaj ne samo odbio vec je nedavno i unapredio svog vernog saradnika. Vilovski je, kako saznajemo, uoci dolaska sinodske komisije nenajavljeno otputovao u Grcku.
Ovo nije prvi put da poslovanje vladike i firme Rade neimar ispituje visoka crkvena komisija. I 2006. komisiju je posebno zanimalo poslovanje firme Rade neimar koja je, kako je ustanovljeno, osnovana bez znanja vrhovnih organa crkve, a ucestvovala je bez tendera u poslovima obnove na Kosovu. Zato je Sinod 2006. godine doneo odluku o gasenju firme Rade neimar. Vladika Artemije ovu odluku je ignorisao poput mnogih drugih.
U tadasnjem izvestaju, ciji sadrzaj je otkrio B92, pise da je vladika Artemije novembra 2005. godine ponudio i tadasnjem premijeru Vojislavu Kostunici da za 100 miliona dinara radi na obnovi crkava na Kosovu. Saradnju je nudio kasnije i Velimiru Ilicu, tadasnjem ministru za infrastrukturu. Prema navodima tog izvestaja, upravo je Artemije ovlastio Subotickog, bez znanja crkve, da u svim poslovima zastupa eparhiju.

Uvodenje firme Rade neimar u poslove obnove mimo tendera bio je jos jedan od nacina vladike Artemija da

Ukljucite se u diskusiju na Blic online Forumu

opstruira sprovodenje memoranduma koji SPC ima s kosovskim institucijama o finansiranju obnove crkava i manastira. Na ovaj dokument svoj potpis je stavio patrijarh Pavle. Uprkos tome, vladika Artemije ovaj memorandum ne priznaje i smatra ga cinom priznavanja nezavisnosti Kosova. Tako je optuzio vladiku Teodosija, tadasnjeg igumana manastira Visoki Decani, da kao clan ove komisije sprovodi memorandum kojim se priznaje nezavisnost Kosmeta, iako su iza igumana bili i Sinod i Sabor. Otvoreni sukob kulminirao je kada je Artemije smenio igumana Teodosija i njegovog zamenika protosindela Savu Jovica. Istovremeno, mediji su objavljivali price koje diskredituju poslovanje ove eparhije. Prodaja crkvenog zemljista u Dakovici izvesnom Kolju Kompaniju za 150.000 evra, bez znanja SPC, samo je jedna od njih, a na koju je Artemije uzvratio da se protiv njega vodi medijska kampanja sa jednim ciljem - da po direktivi Pentagona on mora biti uklonjen zarad nezavisnosti Kosova.
Artemije je predlagao SPC da tuzi NATO. Iako je ovaj predlog odbijen, on oslikava sustinski razdor izmedu vladike i Sinoda, koji traje vec cetiri godine. Poznato je da je vladika Artemije nameravao da angazuje advokatsku firmu iz Izraela na preporuku Atanasija Jevtica, a koja bi vodila spor protiv drzava NATO. Vladika bi se u spor, vredan oko 20 miliona dolara, i upustio samo da nije zaustavljen po direktivi iz kabineta tadasnjeg premijera Kostunice.

Komentari citalaca Blic online:
"Nisam neki vernik ali postujem one koji veruju i kojima izbor novog patrijarha znaci nesto u zivotu. I stoga smatram da je ovo cist bezobrazluk. Ovo je trebalo uraditi pre izbora za patrijarha. Proveriti sve kandidate i nedostojne izbaciti iz trke za izbor. A ne ovako nakon izbora bacati senku na sve to. Morao je biti izabran neko ko nema ni jednu mrlju (ili barem ima najmanje mrlja)". - iwanhoo
 
"Koliko ja znam, o finansijskim malverzacijama bi trebalo da raspravlja, tj. da istrazuje i hapsi, ako se pokaze da je neko ukrao nesto, finansijska policija, a ne neka crkvena komisija. Znaci popovi mogu da kradu koliko im volja, odgovarace na nebu, sta li? Na zemlji imaju imunitet". - dr

Vladika Artemije dospeo je na naslovne strane i kada je otkriveno da mesecno zaraduje 144.000 dinara, kao i da od drzavnog novca dobro placa licne kuvare i vozace, dok svestenici rade po enklavama za po 9.600 dinara mesecno.
S druge strane, vladika se nije klonio zapaljivih retorickih izjava. U jednima je kritikovao predsednika Srbije Borisa Tadica, ministra odbrane Dragana Sutanovca i ministra spoljnih poslova za izdaju, pozivao SPC da se otvoreno svrsta uz DSS i SRS. U drugima je pozivao drzavu na kupovinu najsavrsenijih borbenih sistema od Rusije. Savetovao je politickoj eliti zemlje da uputi poziv Rusiji da uspostavi vojno prisustvo u Srbiji i posalje dobrovoljce. Pozivao je na mobilizaciju vojnih obveznika Srbije 2007. godine, ali i na zatvaranje administrativne granice Kosova ka Srbiji. Svom svestenstvu na Kosovu zabranio je kontakt sa predstavnicima kosovskih i medunarodnih institucija, iako je sam s njima komunicirao.

Saopstenje Eparhije rasko-prizrenske
Eparhija rasko-prizrenska juce je izdala saopstenje u kome se navodi da je episkop Artemije urucio komisiji Sinoda pisanu izjavu. U saopstenju za medije navodi se i sledece: Nije zanemarljivo navesti pitanje novinara u nedavno datom intervjuu episkopa o tome kako komentarise interesovanje pojedinih zapadnih ambasada za eventualna personalna resenja u Eparhiji raskoj i njegov odgovor: Interesovanje pojedinih zapadnih ambasada za eventualna personalna resenja na celu eparhije ocenjujemo kao nedopustivo mesanje sila ovoga sveta u zivot Crkve. Nadamo se da takvo njihovo interesovanje nece naci oslonca i podrske u krilu SPC.

Obrok u narodnoj kuhinji 750 dinara

Arhijerejska komisija je, kako nezvanicno saznajemo, zatrazila i finansijsku dokumentaciju o poslovanju narodnih kuhinja koje uz blagoslov Vladike Artemija distribuiraju hranu najugrozenijim kategorijama Srba juzno od Ibra. Kontrolom ce biti utvrdeno ne samo da li se namenski koriste sredstva koja se na racun eparhije prikupljaju od donatora vec i sredstva prikupljena putem SMS-a Jedan poziv za gladne na Kosovu i Metohiji. Ta sredstva se trose uz posredovanje NVO Majka devet Jugovica. Cena jednog obroka po iskazanim racunima Majke devet Jugovica je oko 750 dinara, dok je cena obroka preko narodne kuhinje u Novom Sadu nesto niza od sto dinara, kaze izvor Blica, tvrdeci da su brojna pisma i apeli Srba s Kosmeta primorali Sinod da posalje kontrolu zbog vladike Artemija.

 

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176195/SPC-istrazuje-tajne-racune-vladike-Artemija-

 

150 : " Sloobodan Sreda, 10. 02. 2010. 20:54h neregistrovan korisnik Biblija me naucila Istini,zato sam ostavio Pravoslavlje i okrenuo se Isusovoj nauci iz Svetog pisma. Srecan sam sto sada sluzim jedinom istinitom Bogu za koga je Isus u Mateju 6:9 rekao da treba da svetimo IME njegovo,tj. Bozje, a koje glasi JHVH ili JAHVE. Psalam 83:18. Procitajte Matej 24:14 -ko to danas radi ?! Postovani iz SPC-ucite narod Biblijskoj istini.." -