Download

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/185842/Artemije-se-brani-napadima-na-patrijarha

Sabor SPC sledece nedelje o vladici rasko-prizrenskom

Artemije se brani napadima na patrijarha

Z. Jevtic | 20. 04. 2010. - 00:02h 17:17h | Foto: S. Dalic | Komentara: 220

Glavna tema Sabora Srpske pravoslavne crkve koji pocinje naredne nedelje bice kanonska odgovornost vladike rasko-prizrenskog Artemija. Dok crkvena komisija pravi izvestaj o stanju u Rasko-prizrenskoj eparhiji, priprema se i odbrana privremeno razresenog episkopa, zasnovana na anticrkvenim stavovima o Sinodu i SPC. Branioci vladike sire spekulacije o zaverama o propasti pravoslavlja, mrznju prema svemu drugacijem, pa i papi, i salju poruku da od svega toga jedino moze da spase vladika Artemije.

Potpisivanje peticije za odbranu vladike Artemija u Knez Mihajlovoj

Odbrana vladike odvija se u nekoliko paralelnih pravaca, a cilj je da se utice na vladike i prejudicira odluka Sabora. Sam episkop nije se do sada ogradio ni od jedne aktivnosti koja je javno radena u njegovo ime. Pokusaj javne odbrane vladike Artemija odvija se u nekoliko gradova u Srbiji, gde je organizovano potpisivanje peticije - apela, koji bi trebalo da bude predat Saboru. U peticiji, medutim, nema nijedne cinjenice koja pobija nalaze crkvene komisije, koja je utvrdila brojne finansijske malverzacije cak i sa humanitarnim fondovima u eparhiji, niti argumenata kojima se negira kanonska odgovornost vladike Artemija, zbog cega je privremeno razresen duznosti.


Iako kanonska odgovornost vladike Artemija, zbog cega odlukom Sabora moze biti i trajno sklonjen iz Eparhije rasko-prizrenske, nema nikakve veze sa papom niti Vatikanom, potenciranje zastite od pape je samo pokusaj da se vladika Artemije prikaze kao najpravoslavniji vladika.

Pismo monaha ERP Saboru

 Monasi iz vise manastira Eparhije rasko prizrenske uputili su pismo Svetom arhijerejskom saboru SPC u kome su zatrazili da se vladka Artemije vrati na
celo ERP. U pismu upucenom iz manastira Crna reka, koje su potpisali monasi 14 manastira ERP, zatrazeno je da se preispita odluka Svetog
arhijerejskog sinoda kojom je sredinom februara duznosti razresen vladika Artemije.

Zahtev su potpisali izmedju ostalog monasi manastira Zociste, Crna Reka, Svetih Arhangela, Devina Voda, Socanica i dvdesetak monahinja i iskusenica.

Episkop Artemije je do sada kritikovao vise vladika zbog susreta sa rimokatolicima, a medu njima je i pocivsi patrijarh Pavle, pa cak i vladika Jefrem banjalucki, koji je imao audijenciju kod Jovana Pavla Drugog. S druge strane, poznato je i da je i episkop Artemije ucestvovao u nizu meduverskih susreta sa kosovskim biskupom i muftijom. Nije poznato koliko je potpisnika procitalo i celu peticiju u kojoj se osim globalne zavere, stice utisak da je jedini ispravni vladika u SPC Artemije, koji se opisuje kao jedini iskreni Srbin i pravoslavac.


SPC se za razliku od vladike Artemija ogradila od ovog apela ocenivsi da najvise lici na sektaski pamflet i pozvala verni narod Srpske pravoslavne crkve da ne naseda na lazne i neproverene price koje vode smutnji i neslozi.


Drugi pravac odbrane je stampanje knjige koja bi trebalo da bude podeljena ostalim vladikama i javnim licnostima. Kako Blic saznaje na Univerzitetu u Kragujevcu, priredivaci knjige su dvoje magistara Pravnog fakulteta Univerziteta, Zoran Cvorovic i Sonja Spasojevic. U knjizi je objavljena serija tekstova raznih autora ciji su sadrzaji mahom o pravovernima i krivovernima, zaverama, razgovori sa raznih foruma, ali i bratska pisma koje je vladika Atansije, administrator Eparhije rasko-prizrenske, upucivao vladiki Artemiju. Medutim, ono sto je zanimljivo, knjiga osim navoda o priredivacima nema nijedan drugi podatak, pa ni ko je izdavac. Nije poznato ni ko je platio stampanje. U Patrijarsiji kazu da je ovaj pamflet suvisan, a da ce vladike na Saboru odlucivati po svojoj mudrosti i na osnovu preciznih podataka.

 

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/185842/Artemije-se-brani-napadima-na-patrijarha