Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Поново дневни лист "Блиц", чији власници су географски далеко од Србије и духовно далеко од Православља, негде у протестантско-католичким Алпима, шири интриге и смутње у погледу канонских питања Цркве и покушава да створи некакве (њима познате или потребне) кланове, блокове и струје. Све то у својим издањима, страницу пре или после порнографских фотографија које су неизбежне у овом листу. Посебно је траги-комично што шпекулације и неистине које наводи Блиц доноси редовно некакав: „Blicov” izvor iz Patrijarsije Изгледа да уредништво Блица мисли да о највишим и најосетљивијим питањима Цркве може (и треба) извештавати као да су у питању естрадни трачеви. Тражимо да Блиц јавно објави ко је тај тајанствени "извор из Патријаршије" или да призна непоузданост и неистинитост својих натписа. Ево чланка од 5. маја у коме су обележене кључне речи:

Artemiju zatvorena vrata eparhije

Patrijarh porucio da niko nije nedodirljiv

Z. Jevtic | 05. 05. 2010. - 20:00h | Foto: Z. Ras - FoNet - V. Lalic | Komentara: 0


Razresenom episkopu rasko-prizrenskom Artemiju vladika sremski Vasilije ponudio je da penziju provodi u nekom od manastira u njegovoj eparhiji. Kako „Blic” saznaje, vladika Artemije jos se nije izjasnio koja je njegova zelja, a konacnu odluku donece patrijarh i Sinod. Sabor SPC zavrsen je danas nesto pre podneva, a osim bitnih odluka vezanih za zivot Crkve, ono sto je obelezilo ovo zasedanje je patrijarh Irinej.


Патријарх и Свети архијерејски Сабор

Patrijarh posebnu paznju na Saboru posvetio izvestajima o radu svih eparhija


Poglavar SPC je nacinom na koji je vodio Sabor i odlukom o vladici Artemiju pokazao da niko nije nedodirljiv ukoliko nije odgovoran prema Bogu, Crkvi i savesti i poslao poruku da nece tolerisati narusavanje poretka SPC.
 

Generalnu ocenu ovog Sabora na kojem je Crkva rukovodena patrijarhom pokazala da se problemi nece gurati pod tepih vec resavati „Blicov” izvor iz Patrijarsije iznosi ovako: „Ovaj Sabor pobeda je nad ultrakonzervativnim idejama i pseudozilotizmom, a na kojem su osujeceni i svi pokusaji pojedinaca da se oslabi autoritet patrijarha i Sinoda. Ovaj Sabor pokazao je da smo Crkva Hristova”.

U narednih nedelju dana trebalo bi da se postigne dogovor gde ce biti novi dom vladike Artemija, koga je Sabor SPC razresio duznosti eparhijskog arhijereja. Iako je vladika sremski ponudio gostoprimstvo bivsem episkopu, nije iskljuceno da to ucine i banatski Nikanor i banjalucki Jefrem. Juce, po zavrsetku Sabora, cak i medu malobrojnim vladikama koje su trazile glasanje na Saboru o sudbini episkopa Artemija, moglo se cuti da „gde god dode, postoji bojazan da bi mogao iznova stvarati kult licnosti, a to nijedan episkop ne zeli u svojoj eparhiji”. Gotovo je izvesno da vladika Artemije nece boraviti u svojoj bivsoj eparhiji.

Sabor je dao u zadatak Sinodu da do sledeceg zasedanja napravi predlog deobe eparhija. Odlukom Sabora, sastav Sinoda SPC ostao je nepromenjen.
 
 


Episkop Atanasije ostaje administrator
Na ovom zasedanju Sabora nije odreden novi episkop rasko-prizrenski. Kako su u Patrijarsiji rekli za „Blic”, administrator ce i nadalje, na molbu patrijarha, biti vladika Atanasije. On ce tu duznost obavljati do septembra, kada bi trebalo da bude odrzano ustolicenje patrijarha Irineja u Peckoj patrijarsiji.

 
Opsirnije procitajte u zdanju za cetvrtak, 6. maj 2010.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/188049/Patrijarh-porucio-da-niko-nije-nedodirljiv