Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Богослужења у ванредном стању

28.3.2020.

 

Литургије у ванредном стању:

Забрана окупљања за скупове са више од 5 људи се односи на затворен простор. Литургије се могу слободно служити, и служе се, на отвореном у Црквеним портама. Могу се применити и додатне мере заштите као што су капе, рукавице, одстојање 1 метар између људи, итд.

На жалост, има оних који спречавају вернике да дођу на Литургију због непостојеће забране од стране Владе. Чак и да таква забрана постоји, као што је било у време комунизма једно време, треба да знамо да постоје границе до којих поштујемо државне власти и њихове законе и наредбе. Влада нам не може наредити да променимо веру или Бога (или да их се одрекнемо), да прекинемо пост и молитву, да прекинемо Литургије и Причешћивање. Бог и Божији закон су изнад сваке земаљске власти и сваког земаљског ауторитета, закона и ситуације. Ако бисмо признали некога другог да је важнији од Бога и Јеванђеља, то би била издаја Бога и вере, као што је и била у време безбожног и анти-Црквеног комунизма. Нисмо се довољно ни покајали због те издаје, нисмо се како треба вратили Цркви. Нова, друга издаја Бога и вере би Србима и Русима вероватно била последња - после ње не би смо могли очекивати више ништа добро - само пропаст. Више немамо право на (велику) грешку.

Зато, потрудимо се да нам Бог у време пандемије вируса Корона, као и увек, буде на првом месту, а онда ће све остало друго доћи на своје место. Онда ће нам се све друго брзо разјаснити и разбистрити, докле можемо да пропуштамо, а где је црвена линија коју је Бог повукао и преко које се не сме ни по цену живота. Важно је да нађемо мир у душама својим, тојест да протерамо сваки страх, а поготово панику. Ако је Бог са нама, ко може против нас?

 

 

Игуман Петар (Драгојловић) о пандемији 2020:

Чудне и Орвеловске сцене данас харају по медијски слуђеној Србији. Мегамаркети пуни. Београд на води не стаје са радом. Кучићи се редовно шетају. Народ најчешће закатанчен. А једини проблем српским и иним атеистима је Света Црква и Света Литургија.

Изгледа да по мишљењу атеиста и нехришћана Корона успева само у Светој Цркви и на Светој Литургији, а да су мегамаркети и Београд на води извори исцељења. Иако су вековима управо у Цркви Христовој и на Светој Литургији све болести ишчезавале Божијом Силом а на пијацама и трговима се шириле и бујале.

Нико никада, од кад је света и века, није ишао да исцељење од заразних болести тражи градећи плочнике и зграде тргова, љубећи зидове нових станова, клечећи пред тезгама или гурајући се по продавмицама и пијацама. Од кад се зна за заразне болести људи су лек од њих и сваке друге пошасти тражили и добијали управо клечећи пред светим иконама и целивајући их у Храму Божијем. Тражили су и добијали исцељења у Светој Чаши Пречистог Тела и Пресвете Крви Христове. Исцељивали се масовним Светим Литијама, освећењем воде и молитвом. Није ли тако било и 2009. године са најмасовнијом Литијом у историји Београда, када је милион људи у сред епидемије, целивало руку и гроб светог Патријарха Павла? Зар цела епидемија свињског грипа и вирус већ сутрадан по сахрани светог Патријарха Павла нису били побеђени?

У данашњем времену атеистичког лудила и сатанских медијских лажи само што још нису Правослану Цркву са њеним светим храмовима прогласили извором заразе, иако и птице на гранама знају да је ова епидемија избила у нехришћанском и атеистичком Вухану. На његовим трговима и пијацама.

Ал то вам је тако кад вам је главни доктор и стратег битке против Короне у Србији један нехришћанин и упорни вакцинопромотер др. Кон, који по сваки Божији дан хули на Бога и Цркву Господа нашега Исуса Христа. И онда ће нам исти тај доктор Кон, иначе духовни слепац над слепцима, уместо Пречистог Тела и Пресвете Крви Христове, као и пре десетак година са вирусом свињског грипа, препоручити вакцине.

Да Бог Велики да, па да др. Кон и сада буде Богом посрамљен и побеђен молитвама светог Патријарха Павла, те да са вакцинама које спрема светски сатанистички лоби прође као и тада - општим презиром. Да Бог Силни да, па да милион људи, као онда на сахрани Патријарха Павла, у сред епидемије свињског грипа, целива његову руку бар на икони, и пољуби његов свети гроб, те овај вирус, као и онај тада, оде на сметлиште историје. Амин.

игуман Петар (Драгојловић)

 

Богослужења, апел:

Молимо вас да поштујемо одлуке СА Синода наше Цркве о начину присуства богослужењима и другом у време ванредног стања због пандемије вируса Корона. Наступило је тешко време за народ и Цркву у коме треба да покажемо јединство, смирење и послушање. Ако сваки верник буде имао свој лични програм спасења и адекватног понашања наступиће анархија. Битно је да стекнемо поверење једни у друге. Не знамо шта нас чека у будућности, али сада је добра прилика да сви заједно функционишемо као истинска Црква Христова која има јасну хијерархију, као тело Христово, као један организам коме је глава сам Исус Христос.
Није добро да будемо стално контраши и противници сваког ауторитета и сваке власти. Христос није тако живео и није тако поступао, већ је поштовао сваку власт макар и радила о Његовој глави што је Он све одлично знао, предвидео и провидео. Ако је Бог био послушан, зар ћемо ми бити непослушни, својеглави и разуларени?
Наравно, све има своје границе, каноне Васељенских сабора и друге више никакав земаљски ауторитет не може да промени, па макар био и римски папа или било ко други ко себе сматра непогрешивим и важнијим од Црквених канона. Али сада није таква ситуација, сада можемо имати поверење у наше архијереје, у њихово велико искуство, образовање, знање и мудрост, да управљају Црквеним бродом ка Небеском Јерусалиму.

 

Вирус Корона