Насловна О нама Download Везе Контакт

 

 

ИНИЦИЈАТИВА

22. април – Национални дан сећања на жртве усташко-нацистичког геноцида над српским народом

 

            Године 1941. српски народ се храбро и недвосмислено супротставио, не само окупацији од стране нацизма, већ и сарадњи са овим злом које је претходне две године ратом пустошио Европу. На бројне начине, од масовних протеста до стварања оружаних јединица, српски народ је испољио своје урођено противљење обесној сили и неправди. Као и раније, цена је била висока. Преко милион Срба, претежно цивила, је убијено у периоду 1941.-`45. године током систематског, бездушног, нацистичког геноцида само на простору НДХ (Независне државе Хрватске), а још око пола милиона у другим деловима окупиране Југославије. Десетине хиљада српске деце Козаре убијено је, у несхватљивом злочину затирања свега српског, од колевка на даље. Око 600 000 Срба убијено је у индустрији смрти – Јасеновац, по усташкој формули: трећину побити - трећину протерати - трећину покрстити.

            На жалост, данас, држава Србија се није достојно одужила свом херојском, мученичком народу на храбром и величанственом одбацивању нацизма, нити је одато дужно поштовање жртвама усташко-нацистичког геноцида, што отвара могућност за ревизије историје, умањења броја жртава, итд.

            Предлажемо стога, ради историјског памћења, поштовања жртава, едукације омладине и будућих генерација и међународног уважавања Србије да се 22. април, дан када су 1945. године последњи преживели логораши организовали пробој и бекство из концентрационог логора Јасеновац, прогласи Државним (националним) даном сећања на жртве усташко-нацистичког геноцида над српским народом. Подржавамо и отварање јавне расправе на ову тему.

12. октобар 2009.

Сисак - концентрациони логор за децу