Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Државна политика се не мења зољама него аргументима

30.10.2016.

            Проналажење зоља, снајпера, друге врсте оружија и муниције у близини породичне куће премијера није случајно. Без обзира ко је премијер и којој странци припада, треба рећи неке ствари принципијелно.

Државна политика Србије (и других држава) се не може мењати зољама, снајперима и другим оружијем, већ аргументима, предлозима, сарадњом, компромисима, разумевањем, договором, итд. Србија је држава са можда највише атентата и убијених шефова државе у Европи и то треба да се промени. Европа и свет треба да прихвате демократски изабрану власт Србије и вољу грађана Србије јер ми немамо никакве аспирације нити претензије на туђе, али желимо да се поштује наша воља и наш избор.

Без обзира на међустраначке несугласице и трвења и политичке неспоразуме, постоје базични државни, национални принципи око којих сви треба да будемо јединствени, а то су: очување суверености и територијалног интегритета државе, поштовање устава, правна држава и владавина права, поштовање људских и политичких права и слобода, слобода мишљења и говора, отворен дијалог, културна размена различитих мишљења, ненасиље, мирна политичка борба и јединство свих грађана Србије око ових и сличних основних начела без обзира на страначку припадност и политичке афинитете.

Морамо бити сложни и јединствени ако желимо да опстанемо као држава и да сачувамо државу као нашу заједничку кућу и систем који нас све штити и брани.

Треба поштовати све државе света и не излетати се са грубим, оштрим и непромишљеним изјавама; не треба одговарати брзо (или уопште) на провокације. Знамо ко су нам историјски савезници а ко историјски непријатељи, али свакоме треба дати прилику да се поправи – мада се то ретко дешава. Будимо опрезни. Ако будемо спремни и одлучни да наставимо своју државну вишевековну традицију без обзира на претње, жртве и притиске, на крају ћемо као такви бити прихваћени од целог света и бићемо то што јесмо, а наша деца ће добити велико надматеријално и непролазно благо од нас у наслеђе.