Насловна О нама Download Везе Контакт
Државни савез Србије и Русије

Пројекат мира

31.01.2011.

Државни савез Србије и Русије је пројекат мира. Мир у великој мери зависи од равнотеже снага - када је то нарушено, јача страна прелази у експанзију, вршење притиска и на крају агресију. Равнотежа политичке и војне моћи је падом Берлинског зида 1989. године озбиљно нарушена и још увек се није успоставила. ЕУ и НАТО пакт су се проширили ка Истоку, а пријем нових држава у НАТО многима изгледа као опкољавање Русије. Однос према великом броју Руса који су након распада СССР-а остали у независним државама (бившим совјетским републикама), постављање ракетног штита у источној Европи, ратови на Балкану, итд, показали су да хладноратовска напетост на релацији исток-запад није прошла, већ је само попримила нове облике.

Западно политичко-војни блок ЕУ-НАТО је већ довољно развијен да може спокојно спавати и не бринути за своју безбедност. Са друге стране Русија доживљава НАТО као главну и једину озбиљну претњу по своју националну безбедност. Балкан је делимично у западном блоку, а делимично је неутралан. Неутрални део Балкана се налази под огромним притиском запада да приступи северно-атлантској алијанси. Да ли је овај притисак усмерен ради безбедности чланица НАТО-а, ради добробити Балкана или ради припрема за оружану агресију на Русију?

Државни савез Србије и Русије не угрожава никога и никоме до сада није засметао. Он се не изграђује против трећих земаља, односно ради угрожавања било кога. Србија је у окружењу ЕУ и НАТО као мала, исцрпљена држава и ни у коме случају није у стању да буде претња (при томе је географски удаљена од Русије), али Србија жели да сачува минимум своје суверености и историјско пријатељство са Русијом. Онима који стварно желе мир одговара државна заједница Србије и Русије, јер се ова заједница заснива на заједничком словенском пореклу, заједничкој вери, блискости култура и језика, итд - дакле на критеријумима који су цивилизацијски и потпуно мирољубиви.

Државна заједница Србије и Русије, дакле, не почива примарно на материјалном интересу нити на војним разлозима, за разлику од ЕУ и НАТО. Србија и Русија доносе својом државном заједницом нешто ново на међународну сцену - државно-политичко отелотворење вишевековног пријатељства, сарадње и солидарности. То је образац који треба и други да користе, ако стварно желимо да 21. век буде век мира, напретка и међусобног уважавања. Спречавање државног повезивања Србије и Русије показује параноичност милитантних кругова Америке и Британије, који сматрају да треба ослабити и покорити све про-руске елементе у Европи, Азији, итд. Нека северно атлантске снаге на примеру Србије покажу шта стварно мисле о Русији. Нема мира са Србима без слободе - слободна Србија, миран Балкан.

 

Срби и Руси заједно на руском државном кампу Селигер 2010. Ништа опасно, зар не?

Селигер 2010

Државно-народни савез: Србија-Русија - погледајте