Насловна О нама Download Везе Контакт

Евро-унијатска власт вежба са НАТО и доприноси независности Косова и Метохије!  

Vojni medicinari 14 zemalja vezbaju u Nisu

02. septembar 2009. | 14:19 |    Izvor: RTV, Beta

NIS - U niskoj kasarni "Knjaz Mihailo" pocela je medunarodna vojnomedicinska vezba nazvana Medkjur na kojoj ucestvuje oko 600 pripadnika iz 15 drzava clanica programa "Partnerstvo za mir", a ciji je osnovni cilj uvezbavanje i osposobljavanje medicinskog osoblja u slucaju elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa I hemijskih akcidenata.
Vezba "Medceur" traje do 13. septembra i to je prvi put da je Srbija domacin vezbe posvecene pruzanju pomoci civilima u prirodnim katastrofama i drugim nesrecama.

Vezbu su planirali i organizovali Vojska Srbije i Evropska komanda Oruzanih snaga SAD, kao i pojedine drzave clanice programa NATO Partnerstvo za mir. U Nisu su, pored pripadnika Vojske Srbije, i predstavnici Albanije, Jermenije, Azerbejdzana, BiH, Hrvatske, Nemacke, Gruzije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Norveske, Ukrajine i SAD.

Vezbu je otvorio drzavni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Vesic. "Odluka Srbije da bude domacin ovako znacajne vojno-medicinske vezbe sa dugogodisnjom tradicijom najbolji je dokaz opredeljenja Srbije za politiku nedeljive bezbednosti", rekao je Vesic.

Cilj "Medceura" je uvezbavanje medicinskog osoblja vojski zemalja za zbrinjavanje unesrecenih u masovnim katastrofama i drugim nesrecama. U prvoj nedelji vezbe u kasarni "Knjaz Mihailo" u Nisu ucesnici i predstavnici civilnih organizacija pohadace razlicita predavanja i kurseve, dok ce se prakticni deo vezbe odvijati na niskom aerodromu "Konstantin Veliki".

U prakticnom delu vezbe bice uvezbavano gasenje pozara i spasavanje povredenih iz rusevina, zbrinjavanje povredenih u kamp Crvenog krsta, izvlacenje povredenih i medicinska evakuacija u saobracajnim nesrecama, kao i reagovanje u slucaju havarije cisterne za transport hlornog gasa.

"Medceur" je medunarodna vojno-medicinska vezba koja se u organizaciji Evropske komande Oruzanih snaga SAD vec nekoliko godina odrzava u zemljama Centralne i Istocne Evrope.

 

шта српска деца са Косова и Метохије мисле о НАТО:

Филип Томовић, 3. разред, Зубин Поток