Насловна О нама Download Везе Контакт

ЕУлекс прикрива терористе

15.02.2011.

Жртве терористичког напада из 2003. на реци Бистрици у Гораждевцу, обавештени су од ЕУлекса, да се истрага овог злочина обуставља! Пре 8 година албански злочинци и нељуди су напали српску децу која су се купала у реци Бистрици. Двоје деце је том приликом убијено, а четворо тешко рањено (међу њима и једна девојчица). Чланови Покрета 1389 су добро упознати са овим случајем, јер је један од преживелих наш пријатељ, који посећује скупове удружења. Од њега смо чули непосредан опис догађаја.

Сматрамо да је овом одлуком ЕУлекс показао своје право лице, али наравно и право лице ЕУ. ЕУлекс отворено ради на изградњи независности јужне српске покрајине и то не крије. Срамотно је што су београдске власти дозволиле долазак ове наказне, окупационе мисије упркос противљењу преко 95% Срба са Косова и Метохије. Овим се ЕУлекс показао и потпуно неспособним да води истрагу о трговини људским органима (киднаповањима, убиствима, итд). Јасно је сада зашто Дик Марти нема нимало поверења у ЕУлекс да истражује случај "Жуте куће". Сматрамо да је неопходно да се створи озбиљна, стручна међународна комисија за истрагу трговине људским органима на Космету, Албанији итд и да у оквиру ове комисије чланови из ЕУ и САД (због доказане неспособности, пристрасности, умешаности, итд) морају бити у мањини. Крајње је време да се расветле злочини на Косову и Метохији и да се истина објави свету, а то је немогуће док се руски и кинески експерти не упуте на терен са пуним овлашћењима.

 

РТС; уторак, 15. феб 2011, 18:06 -> 18:37 - линк

Замрла истрага о Гораждевцу

Еулекс обуставио истрагу о нападу на децу која су се купала на реци Бистрици у Гораждевцу из 2003. године, рекао Богдан Букумирић, тешко рањен у том нападу. Убице или убица су и даље у бекству и нису идентификовани до данашњег дана, наводи се у образложењу Тужилаштва Еулекса.

Богдан Букумирић

Двадесетдвогодишњи Богдан Букумирић, који је 13. августа 2003. године тешко рањен у терористичком нападу на децу која су се купала на реци Бистрици у Гораждевцу, изјавио је да је добио писмо од Еулекса у којем пише да је "одбачена истрага" о том случају.

"Ја сам шокиран. Сузе су ми ишле када сам читао да, после седам година, нису у могућности да пронађу никакав доказ да би се починиоци монструозног злочина привели лицу правде", рекао је Букумирић Фонету.

Он је најавио да ће породице погинулих и рањених у том нападу сутра разговарати са тужитељком Канцеларије Еулекса у Пећи Аленком Сагмајстер Ранцигер, која их је обавестила да је случај обустављен, али да он, због здравствених проблема, није у могућности да присуствује састанку.

"Надам се да неће бити стављена тачка не цео случај", рекао је Букумирић, указујући да је реч о монструозном злочину.

Букумирић је оценио да је страшно што тужилаштво није било у могућности да прикупи бар један доказ о томе ко је пуцао на недужну децу која су се купала на реци Бистрици.

Најавио да ће затражити правну помоћ, јер га истина боли и нагласио да ће од тужилаштва у Србији затражити да се укључи у овај процес.

"Не бих волео да наша држава и Тужилаштво ћуте о овом случају", рекао је Букумирић.

Он сматра да би држава требало да реагује и тражи од Еулекса поновну истрагу. Да су извршили истрагу како треба, Еулекс би до сада, према речима Букумирића, дошао до сазнања и починилаца овог злочина.

У писму које је Букумирић добио стоји да се кривична истрага о тешком убиству и покушају убиства у Гораждевцу обуставља и да, нажалост, током истраге нису идентификовани осумњичени.

Из материјала који је прибављен очигледно је да је најмање једна особа, могуће и више њих, отворила ватру на групу младих особа са намером да убију што више њих, указује се у образложењу и наводи да је реч о убиству са предумишљајем.

Додаје се да су локална и међународна полиција обавиле опсежну истрагу, али нису успеле да пронађу ниједног осумниченог.

Претресом оближњих села пронађено је оружје, али ниједно није оружје којим је извршен злочин. Полиција је испитала 62 сведока, али ниједан није могао да обезбеди траг за наставак рада на истрази.

Тужилаштво није идентификовало нападаче

Убице или убица су и даље у бекству и нису идентификовани до данашњег дана, наводи се у образложењу Тужилаштва Еулекса.

Тужитељка Аленка Сагмајстер Ранцигер је рекла да то тужилаштво није успело да идентифије извршиоца или извршиоце, да су све истражне радње исцрпљене и да није до сада пронађен нови простор за истрагу.

Она сматра да се у овој фази не би могли пронаћи докази који би се корисно могли истражити, па није у могућности да настави кривично гоњење.

Ова истрага, како је нагласила Сагмајстер Ранцигер, не спречава тужиоца да настави кривично гоњење у случају да се појаве нови докази.

Сагмајстер Ранцигер је рекла да оштећени имају право да наставе гоњење у својству субсидарних тужилаца, у року од осам дана од пријема писма које им је упућено 9. фебруара.

У нападу 13. августа 2003. године убијени су дванаестогодишњи Пантелија Дакић и деветнаестогодишњи Иван Јововић.

Рањени су Букумирић који је тада имао 15 година, Ђорде Угреновић (20), Драгана Србљак (13) и Марко Богићевић (12).