Насловна О нама Download Везе Контакт

ЕУлекс је поново показао своје право лице, а уједно и право лице Европске уније. Мисија ЕУ у јужној српској покрајини, отворено крши одлуке УН и на делу покзаује нову заједничку стратегију ЕУ-САД, тојест евро-атлантиста, да преузму у своје руке механизме међународне заједнице, тојест да у остварењу сопственог интереса игноришу остатак света. Функционери ЕУлекса и ЕУ апсолутно НЕ признају Косово и Метохију као саставни део Србије и тиме се поново потврђује став да српски народ мора изабрати: Косово и Метохија или ЕУ? Најновија одлука ЕУлекса третира руководиоце Србије који долазе у посету КиМ, као странце. Ево вести која све јасно илуструје:

РТС, среда, 26. мај 2010, 11:55 -> 19:54

Еулекс прекршио овлашћења

Поводом одлуке Еулекса да забрани ненајављене посете српских званичника Косову, министар Богдановић рекао да се Еулекс овим потезом "ставио на страну Приштине, јер је преузео улогу адвоката сецесиониста, кршећи Резолуцији 1244.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић затражио је од Еулекса да хитно повуче одлуку о томе да Косовска полицијска служба контролише да ли делегације из Србије на Космету бораве овлашћено или не.

Еулекс нема мандат да изриче забране

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је, поводом одлуке Еулекса да забрани ненајављене посете званичника Србије Косову, да мисија ЕУ нема мандат да изриче такве забране.

"Еулекс треба да се бори против тероризма, организованог криминала и да у том смислу буду много активнији, јер и тероризма и криминала има на Косову", рекао је Ивановић.

Државни секретар је додао да су Срби повратници у селу Жачу у два наврата нападнути ватреним оружјем што је "акт тероризма", али се Еулекс "није много ангажовао" око тог случаја.

"Српски званичници могу да долазе на Косово, па чак ни у косовским законима нема ниједан члан који то забрањује", рекао је Ивановић.

Ивановић је додао да функционери Србије поштују процедуру и најављују посете Косову, али не због дозволе, већ због пратње.

Богдановић је рекао да је Еулекс својом наредбом да КПС контролише да ли су делегације из Србије овлашћено на Косову или не, "прекршио своју неутралност на коју га његов манат обавезује".

Портпарол Еулекса Кристина Херодес потврдила је раније данас Танјугу да ће званичницима Србије, који долазе на Косово ненајављено, посете бити забрањене.

"Након последњих ненајављених посета српских службеника Косову и у блиској сарадњи са Бриселом и канцеларијом европског представника у Приштини, Еулекс је Косовској полицији издао упутства према којима, ако је посета неовлашћена, мора бити одбијена", навела је Херодес.

Богдановић сматра да је "очигледно да се Еулекс овим потезом ставио на страну Приштине, преузевши улогу адвоката сецесиониста, кршећи Резолуцији 1244 Савета безбедности УН", саопштило је ресорно министарство.

Министар је поручио да "наше стрпљење и показана конструктивност имају своје границе", а да овакав став Еулекса, као и недавна изјава представника ЕУ за север Косова Микелеа Ђифонија "да је питање статуса Косова за ЕУ завршена ствар, неминовно стављају нашу даљу сарадњу под знак питања".

"Од Еулекса тражим да хитно повуче овакву одлуку, јер у противном нашу сарадњу и односе озбиљно доводе у питање", истакао је Богдановић, наводи се у саопштењу.

Он сматра и да је ову одлуку Еулекс "очигледно намерно темпирао пред одржавање избора у Косовској Митровици и на тај начин придружио се провокацијама Приштине".

Богдановић је навео и да ће избори у Митровици, заказани за 30. мај, "без обзира на све провокације, бити одржани и што је најважније потврдиће озбиљност државе Србије, ојачати њене институције и присусутво у покрајини, посебно у њеном северном делу, ма колико се то неком не допадало и сметало".

"Напомињем да сам јутрос без икаквих проблема из Београда допутовао у северни део покрајине, где се и сада налазим. Како ће мени, који сам рођен и живим на Косову и Метохији, или било ком српском политичару из покрајине, да забрани да дође у своју кућу?", навео је Богдановић.

Херодес је објаснила да одлука Еулекса укључује и оне особе које носе оружје и којима ће, осим ако су претходно добиле овлашћење, такође бити забрањен улаз.

"Када је реч о приватним посетама, примењују се уобичајене мере контроле. Приватни посетиоци нису овлашћени да носе оружје", рекла је Херодес и навела да је Београд обавештен о овим упутствима.

 

РТС, среда, 26. мај 2010, 11:55 -> 19:54 - вест на порталу РТС - погледајте

ЕУлекс полиција