Насловна О нама Download Везе Контакт

MUSLIMANSKI ZATVORENICI U "VEJKFILDU" ZA DLAKU PROMASILI ARTERIJU

GENERAL KRSTIC TUCEN DO NESVESTI I ISECEN ZILETOM PO VRATU

Subota, 8. Maj, 2010.| Autor: Agencija FoNet (0)

Zatvorski cuvari pronasli su telo Radislava Krstica na podu celije u lokvi krvi u petak oko 11 casova ujutro. Osim sto je posecen preko vrata, bio je i izudaran po glavi i telu

BEOGRAD - Bivseg generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstica trojica muslimana u Engleskom zatvoru posekli su ziletom po vratu, "za dlaku" promasivsi arteriju, pise danasnji Dejli meil.

Krstica su zatvorski cuvari pronasli na podu celije u lokvi krvi u petak oko 11 casova ujutro i, osim sto je posecen preko vrata, bio je i izudaran po glavi i telu. U vreme kad je odvezen u bolnicu Pinderfilds nije bio pri svesti.

Neimenovani izvor na koji se poziva britanski list, a prenosi Radio Slobodna Evropa, izjavio je kako je zbog toliko krvi prvo pomislio da je Krstic mrtav. Kasnije je saopsteno da 62-godisnji bivsi general nije u zivotnoj opasnosti.

Dejli meil pise da ovaj incident predstavlja veliku sramotu za dobro cuvani zatvor "Vejkfild", jer se Krstic smatra jednim od najosetljivijih i najvaznijih britanskih zatvorenika. Haski tribunal osudio je Krstica za genocid 35 godina zatvora.

Engleski advokat Rasek Hopkins posetice sutra Radislava Krstica u zatvoru "Vejkfild" u Zapadnom Jorksiru, izjavio je generalov branilac Tomislav Visnjic. On je rekao da je Hopkins dobio dozvolu da generala Krstica poseti sutra u 10 sati.

General Krstic je, posle lekarske pomoci koja mu je ukazana u civilnoj bolnici, vracen u popodnevnim satima u zatvor i on je, kako se tvrdi, van zivotne opasnosti. Odbrana generala Krstica najavila je da ce zbog ovog incidenta traziti prijem kod predsednika Haskog tribunala. Visnjic tvrdi da je napad na Krstica bio predvidiv.


  Stalne pretnje

Krstic je u zatvor "Vejkfild" prebacen pre nekoliko meseci, a vec mu je vise puta preceno i tretman prema njemu je, kaze advokat, bio izuzetno los.
- Ovo je greska britanskog Ministarstva pravde i bezbednosnog sistema u zatvoru i nadlezni duboko treba da se zamisle da li general Krstic treba da nastavi da izdrzava kaznu u tom zatvoru - re

вест на РТС-у - линк

РТС, субота, 08. мај 2010, 11:38 -> 13:32

Дејли мејл: Крстић једва преживео

Хашког осуђеника, генерала Радислава Крстића, тројица затвореника у британском затвору "Вејкфилд" посекла жилетом по врату, пише британски "Дејли мејл". Један од нападача босански муслиман. Претпоставља се да је мотив освета.

Бившег генерала Војске Републике Српске Радислава Крстића, који у британском затвору "Вејкфилд" служи казну због геноцида у Сребреници, тројица затвореника у петак су посекла жилетом по врату, "за длаку" промашивши артерију, а верује се да је најмање један од нападача босански муслиман, пише британски лист "Дејли мејл".

Верује се да је исечен "оружјем ручне производње", највероватније жилетом причвршћеним на четкицу за зубе, пренео је "Дејли мејл".

Крстића су јуче, око 11.30 сати, затворски чувари пронашли на поду ћелије у локви крви, исеченог и изудараног по глави и телу, а у болницу је пребачен у несвести. Полиција још трага за оружјем којим је извршен напад.

Неименовани извор на који се позива британски дневник изјавио је да је због велике количине крви на поду помислио да је Крстић мртав.

"То је био пажљиво планиран и изведен напад из заседе. Претпоставља се да је мотив била освета", рекао је тај извор.

Касније је саопштено да је шездесетдвогодишњи генерал у критичном стању, али да није у животној опасности и после лекарске помоћи која му је указана у болници враћен је у затвор.

"Прича се да је најмање један од Крстићевих нападача босански муслиман", пренео је лондонски дневник, наводећи да је један од осумњичених Индрит Краснићи (22), из Лондона, који је 2006. године осуђен на доживотну затворску казну због мучења и убиства шеснаестогодишње девојке.

"Дејли мејл" је оценио да овај инцидент представља "велику срамоту" за управу добро чуваног затвора "Вејкфилд", у Западном Јоркширу, пошто у Британији сматрају Крстића једним од најосетљивијих и најважнијих затвореника.

Изузетно лош третман 

Крстић, бивши командант Дринског корпуса Војске РС, ухапшен је у децембру 1998. године и изручен Хашком трибуналу, који га је почетком августа 2001. године осудио за геноцид у Сребреници на 46 година затвора, али му је у другостепеном поступку 2004. године смањио казну на 35 година робије.

Крстић је први човек који је пред Трибуналом осуђен за геноцид. У затвор "Вејкфилд" је пребачен пре неколико месеци, а већ му је, како је изјавио његовог адвокат Томислав Вишњић, више пута било прећено и третман према њему је био изузетно лош.

Вишњић је најавио да ће због напада тражити пријем код председника Хашког трибунала Патрика Робинсона пошто је инцидент било могуће предвидети, а и сам Крстић је о томе у неколико наврата упозоравао судију Робинсона.

Младен Ђурковић, зет генерала Крстића, рекао је да то није био "први напад исламиста", али да су у претходним таквим ситуацијама безбедносне службе затвора благовремено реаговале.

"Из безбедносних разлога генерал шест месеци није излазио из своје ћелије нити на чист ваздух, а тражио је и да шета сам", додао је Ђурковић.

Велика Британија је, према Конвенцији о спречавању и кажњавању геноцида из 1948. године, дужна да прихвати затворенике који су пред међународним судом осуђени за ратне злочине.

вест на РТС-у - линк