Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Геноцидни чин министра Брадића

Министар културе Србије Небојша Брадић (Сорошев кадар) је окарактерисао српске православне иконе из српских Православних манастира Крка (Немањићка задужбина из 14. века) и Крупа као "власништво Хрватске"!? Он је изузетно вредне српске Православне иконе предао представницима Хрватске државе! Овај чин министра Брадића, свако ко познаје историју Србије и Хрватске у 20. веку, мора назвати геноцидним. Брадићев потез је на линији хрватске теорије права из 19. века, по којој су сви који живе у Хрватској Хрвати, ова теорија појачана шовинизмом довела је до нове хрватске идеје, по којој они који не прихватају поменуту назнаку, морају бити процесуирани по обрасцу: трећину побити, трећину протерати, трећину покрстити. Трећи степен развоја био је усташки покрет 1941-45. који је све поменуто спровео у дело и извршио геноцид над око милион Срба у НДХ, од чега је само у Јасеновцу око 700.000 Срба убијено.

1995. године стотине хиљада Срба су протерани из Хрватске са својих вековних огњишта. Данас режим Бориса Тадића, уместо да расветли геноцид над Србима у Другом светском рату, да омогући повратак прогнаних у своје домове, да се бори за плате и пензије које су Срби зарадили у Хрватској, да заштити историјска и културна добра српског народа у Хрватској - напротив, евро-унијатски режим отима имовину и културу српског народа и Српске православне цркве и предаје их држави Хрватској! Ради се о геноцидном чину којим се негира право на идентитет и егзистенцију Србима у Хрватској, а најдрагоценија културна баштина, која сведочи о вековима живота и рада Срба у Хрватској се негира. Овим се врши злочин над једним народом и његовим стваралаштвом, а такође се отварају врата за нови геноцид над Србима. Надамо се да ће међународна заједница реаговати и спречити даље геноцидне акте режима Бориса Тадића и његових министара против српског народа - треба деловати на време. Да није у питању непажња или незнање, говори то, што је примопредаја извршена на дан свете Петке!

Власник поменутих светиња је Српска православна црква, а не држава Хрватска! Није спорно да се светиње врате тамо где су створене и где су боравиле вековима, али се исто тако морају вратити и они који су те иконе створили, чували и који су власници - а жртве државе Хрватске. Пре чина уручења икона Хрватској нису консултовани Срби из Крајине - режим Бориса Тадића не показује никакво поштовање према њима. Да се подсетимо, да је недавно покушано у Хрватској регистровање "Хрватске православне цркве", што је још један геноцидни чин, на шта је реаговао епископ далматински Фотије. О овоме пише и Љиљана Богдановић у чланку "Иконе и наши министри њихових послова" у недељнику Печат, број 140.

12.11.2010.

Вест на сајту Министарства културе:

http://www.kultura.gov.rs/?jez=sc&p=5710

Културна добра власницима

Београд, 27.10.2010.

Министар Небоjша Брадић jе данас у Етнографском музеjу уручио представницима Повереништва за повраћаj културних добара Републике Хрватске иконе из манастира са териториjе Републике Хрватске. Предао jе четири престоне иконе и надверjе са иконостаса манастира Крка, 26 икона из ризнице и цркве манастира Крупа, као и престону икону Богородице са иконостаса цркве Светог Димитриjа у Даљу.

- Односи између култура двеjу држава су у успону, чему jе рад комисиjе стручњака из области културног наслеђа изузетно допринео.

Данашњи догађаj, повраћаj икона у манастире Крка и Крупа, као и цркви у Даљу, важан jе догађаj коjи указуjе на велику видљивост коjу jе комисиjа, заjедно са стручњацима из области, дала овом питању у претходном периоду. Веруjем да ће завршетак процеса повраћаjа културних добара допринети даљем међусобном поверењу у односима између наших двеjу држава, а министарства културе Србиjе и Хрватске ће наставити своjе активности на том пољу - нагласио jе министар Брадић.

Примопредаjа jе резултат двогодишњег интензивног рада Мешовите српско-хрватске комисиjе за повраћаj културних добара коjу су водили представници министарстава културе двеjу држава. До данашње предаjе, у хрватске музеjе, галериjе и цркве враћено jе укуно 25.204 покретих културних добара.

И даље су у току радови на културним добрима из православних цркава из Вуковара, Опатовца, Боботе, Маринаца, Миклушеваца, Копривна и Даља. До сада jе урађена превентивна конзервациjа, стручна фотодокументациjа и направљен предлог даљих радова. Захваљуjући средствима Министарства културе Републике Србиjе, краjем 2009. године jе урађена стручна ревизиjа материjала из цркава Епархиjе осечкопољске и барањске, коjи се налази у Сремским Карловцима.