Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Гроф Сава Владисављевић

Београд 13.01.2013. године

Током Другог Светског рата поред војних операција које су се одвијале на бојном пољу са истоветном жестином одвијао се један паралелни рат - рат обавештајаца. Најпознатији обавештајац Другог светског рата свакако је био Рихард Зорге. Он је вероватно од свих обавештајаца који су деловали током Другог Светског рата проследио најбитнију информацију која се тицала тадашњег СССР-а. То је било обавештење да Јапан неће напасти СССР на истоку, што је омогућило пребацивање свежих снага на фронт код Москве и Стаљинграда што је на крају резултирало сломом фашистичке Немачке.

Овом приликом требало би нагласити да је у групи коју је предводио Рихард Зорге радио и један Србин Бранко Вукелић. Наравно, Срби и Руси на истом задатку сламањa фашистичке осовине Берлин-Рим-Токио. Међутим најзанимљивија ствар у целој овој причи о Српско - Руским обавештајцима је да је Руску обавештајну службу основао крајем 17. а почетком 18. века ни мање ни више него један Србин из Херцег Новог, а то је био гроф Сава Лукич Владиславич-Рагузински.

Гроф Сава може да буде поносан на своје наследнике како на страни Срба тако и на страни Руса. Спремност на жртвовање зарад интереса свога народа је дивна особина, али жртвовање за други народ је изузетно ретко и краси одавно Србе и Русе у причи без почетка и краја а то је борба за очување независности и слободе од непрекидних насртаја са запада где наследници грофа Саве стоје на првим линијама.

Гроф Сава Владисављевић:

 

Државно-народни савез: Србија-Русија - детаљније