Download
 

NAREDIO MASAKR

Ramus Haradinaj licno u junu 1998. potpisao naredbu o kontroli OVK nad rejonom Dukadini, posle koje su usledili stravicni zlocini nad Srbima i neposlusnim Albancima

  -
Dokazi, ipak, postoje... Faksimil naredbe Ramusa Haradinaja na albanskom jeziku i prevod na srpski

Bivsi voda OVK Ramus Haradinaj, koga je Haski tribunal prosle nedelje oslobodio svih optuzbi, licno je 24. juna 1998. godine potpisao naredbu iz koje se jasno vidi da je on bio neprikosnoveni komandant OVK za rejon Dukadini, u kome su pocinjeni stravicni zlocini. Iz naredbe koja je zavedena pod brojem EV.OP.24/06/98 vidi se da je sef teroristicke OVK Haradinaj naredio mobilizaciju celokupnog ljudskog i materijalnog potencijala", ali i zapretio izolacijom i zatvaranjem" onima koji se suprotstave naredbi!
Haradinaj u naredbi trazi da se izvrsi priprema stanovnistva, boraca i staresina za rat", da se evidentiraju najsposobniji borci, ali i oni koji su sposobni za posebne duznosti za potrebe rata", kao i da se preduzmu mere za sprecavanje svih radnji koje stete nasoj borbi".
Likvidirao sam, ubijao, uklanjao..."
Ramus Haradinaj je u svojoj knjizi Price o ratu i slobodi" sam napisao kako je ubijao Srbe i neposlusne Albance".
- Likvidirao sam srpske policajce, ubijao srpske civile, uklanjao neposlusne Albance. Jos kao dete postao sam svestan da je resenje albanskog i kosovskog pitanja moguce samo silom. Od malih nogu spremao sam se za obracun sa Srbima, a u OVK sam stupio 1994, kada sam, do zuba naoruzan, sa svojim istomisljenicima iz Svajcarske, preko Albanije, stigao na Kosovo. Nebrojeno puta sam, specijalnim kanalima, prebacivao tovare oruzja iz Albanije u Prizren, Pec, Dakovicu... Nekada je u jednom kontingentu bilo i po stotinu pusaka i automata. Stalno smo napadali srpske snage, na svakom mestu, danju i nocu, bez skrivanja. Svakog dana ubijali smo policajce - napisao je u predgovoru svoje knjige sam Ramus Haradinaj.
Zlocini posle naredbe
- U slucajevima suprotstavljanja i nepridrzavanja ove naredbe preduzece se mere izolacije, razoruzanja, zatvaranja i za ovo se raportira Operativnom stabu Dukadinijeve ravnice, tacnije u Centralnom stabu OVK. U zoni odgovornosti operativnog staba ravnice zabranjuje se kretanje borcima, staresinama i gradanima bez odobrenja komandanta odgovarajuceg staba. Za izvrsenje ove naredbe odgovorni su posebno komandanti lokalnih stabova, zona i sam Operativni stab Dukadinijeve ravnice - kaze se u naredbi ispod koje je potpisan Ramus Haradinaj.
Posle ove naredbe usledila je serija monstruoznih zlocina na teritoriji pod kontrolom i komandom Haradinaja. Njegovi banditi ubili su brojne srpske policajce i civile, ali i mnogobrojne Albance u selima Loda, Zahac, Racaj, Kosuric, Dubovo, Jablanica, kao i u Peci. Hasko tuzilastvo teretilo je Haradinaja da je odgovoran za ubistva vise desetina ljudi, medu kojima je bilo i dece!
Najkonkretniji slucaj je Radonjicko jezero. Tuzilastvo u Hagu tvrdilo je da ima neoborive dokaze da je pod Haradinajevom komandom kidnapovano i ubijeno najmanje 37 srpskih i drugih civila, koji su potom baceni u kanal Radonjickog jezera kod Dakovice. Oteti i ubijeni prethodno su drzani u logoru u selu Jablanica, a lokacija na kojoj su pronadeni lesevi nalazi se u blizini nekadasnjeg Haradinajevog staba u selu Glodani.
Tadasnji predsednik Okruznog suda u Peci, Rade Gojkovic, koji je o ovom masakru svedocio u Hagu, kaze da je Haradinaj morao da bude osuden.

 , 14 ,
Monstrumi... Teroristi OVK pod komandom Ramusa Haradinaja ubili su 29. aprila 1999. Jasnu Tasic (14) iz sela Medveda kod Prizrena. Prethodno je bila u zatvoru koji se nalazio u kuci Nazifa Elzanija

Muceni, pa ubijani
- Haradinaj je morao da bude osuden najmanje za komandnu odgovornost, i to upravo na osnovu ove naredbe koju je potpisao. Njegov potpis na tom dokumentu potvrduje da je kriv. Mi smo od 19. do 26. septembra 1998. iskopali na desetine leseva, od kojih su 33 bila kompletna, a samo 12 je identifikovano. Pronalazili smo i mnogobrojne delove tela, ruke, noge, glave... Cak je bilo i dvoje dece... Prizor je bio jeziv. Pronasli smo i bodljikavu zicu i elektricne kablove, kojima su ljudi vezivani i muceni. Svi oni umrli su u stravicnim mukama. Ja sam o svemu tome svedocio na sudenju Haradinaju u Hagu i sve potkrepio mnogobrojnim dokazima, ali je to Hag ocito ignorisao - kaze Gojkovic.
U julu 2007, na sudenju Haradinaju, kao vestak optuzbe pojavio se beogradski patolog Branimir Aleksandric, koji je takode detaljno opisao kako je u jesen 1998. kod Radonjickog jezera u okolini Decana ekshumirano tridesetak tela.
- Na povrsini je nadeno devet leseva, dok su kosti ostalih zrtava nadene dublje u zemlji. U nekoliko slucajeva, posmrtni ostaci su bili jedni ispod drugih, a nekoliko leseva je nadeno i u kanalu koji vodi do jezera. Utvrdeno je da su posmrtni ostaci u zemlji bili od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Skoro sva tela koja smo pronasli plitko imala su ostecenja od metaka. Uporedivanjem tih tragova i polozaja tela s rupama od metaka na obliznjem zidu kanala moglo se zakljuciti da su zrtve streljane na tom mestu. Kraj nekih od posmrtnih ostataka nadeni su komadi bodljikave zice i elektricnih kablova. Isti kablovi su nadeni i u zgradi obliznje zadruge u kojoj je OVK, prema optuznici, drzala zarobljenike - rekao je za Press Aleksandric.

S. VOJINOVIC, 07.04.2008. PRESS