|
|||||
Бели хлеб „Сава“ (и сличне) потиснути из промета 02.09.2015. Поред многих проблема са којима се сусреће наше друштво, од којих су неки такви да их сматрамо нерешивим или тешко решивим у ближем времену због величине и сложености тих проблема (и због наше немоћи) – има и ствари које нам изгледају ситно или неважно или чак невидљиво, јер су свеприсутне и већ смо се навикли на њих, па нам је тешко да их замислимо другачије. Једна од тих појава је хлеб наш насушни – основна, односно најосновнија животна намирница. Хлеб који једе већина грађана Србије, бели хлеб типа „Сава“ (сам овај назив је нејасан и манипулативан) од белог брашна тип-500 заправо и није хлеб у правом смислу речи. Како је то могуће!? – рећи ће запањено многи за које је бели хлеб „Сава“ основна храна. Један од главних разлога је бело брашно тип-500 од којег се прави овај хлеб, оно се само мало разликује од белог брашна тип-400 које је заправо брашно за колаче, пецива, торте и друге посластице и није хлебно брашно. Тако да је бело брашно тип-500 (које је далеко од правог хлебног брашна) заправо брашно за секундарне пекарске производе (при чему узимамо да је хлеб примарни производ), тојест брашно за пецива, колаче и друго поменуто. Основни састојак сваког хлеба је наравно брашно и оно мора бити хлебно брашно, а не ситно брашно за колаче. Можемо узети за сада, док се то званично не уреди да је хлебно брашно од тип-800 (или 850 или 900 па на више) – а то је такозвано црно или интегрално брашно (овде за сада говоримо о пшеничном брашну). Приликом млевења пшенице и производње белог брашна тип-500 главни хранљиви састојци, који су у љусци пшенице се одстрањују и остаје у белом брашну углавном самлевено језгро зрна пшенице. При томе је и брзина млевења често већа од прописане што додатно снижава квалитет брашна. Хранљиви састојци из љуске пшеничног зрна се одстрањују и користе за сточну исхрану! – па се тако краве и овце у Србији хране здравије од људи. Бело брашно тип-500 је тако осиромашено за важне протеине и витамине Б комплекса који су важни за развој и нормално функционисање нервног система и многих других органа. Нису ли масовни симптоми: слаба коцентрација, нервоза, раздражљивост, импулсивност, нестрпљење, површност, лабилност, непромишљеност, итд довољно индикативни? Следећа битна ствар су такозвани пекарски адитиви, тојест хемијске супстанце за: брже и боље нарастање теста, за интезивнији укус, за мирис, за лепши изглед печеног хлеба, итд. Веома је слаба контрола у Србији коришћења ових токсичних супстанци у великим пекарским индустријама и у мањим пекарским радњама, што је велики пропуст који угрожава здравље становништва. Шта чинити? Треба за почетак пажљиво проучити састојке хлеба који купујете и бирати квалитетније врсте хлеба, тојест црни хлеб, који су се у последње време појавили на нашем тржишту. При томе су погодни и хлебови са додатим брашном других житарица (раж, итд). Такође, препоручујемо снажно да сами купујете црно или интегрално брашно и сами печете хлеб кући у рерни шпорета – ово је не само повољније за здравље већ уноси и топлу и пријатну породичну атмосферу у дом, која нам је тако потребна, а која је на жалост последњих деценија све ређа и све мање присутна. Према хлебу се треба односити веома озбиљно као према светињи - када будемо јели квалитетан, прави хлеб, онда ће се и остатак исхране поправити а то је већ велики напредак ка здравијем, бољем и успешнијем животу. Апелујемо на државне органе да спроведу детаљну, опсежну и стручну истрагу по овом питању и да се бели „хлеб“ типа „Сава“ и сличне врсте „белог хлеба“ повуку из јавне употребе као основна врста хлеба. „Бели хлеб Сава“ се може продавати у доста мањим количинама као пециво. Здравље - погледајте
|
|||||