Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Бели хлеб „Сава“ (и сличне) потиснути из промета

02.09.2015.

                Поред многих проблема са којима се сусреће наше друштво, од којих су неки такви да их сматрамо нерешивим или тешко решивим у ближем времену због величине и сложености тих проблема (и због наше немоћи) – има и ствари које нам изгледају ситно или неважно или чак невидљиво, јер су свеприсутне и већ смо се навикли на њих, па нам је тешко да их замислимо другачије. Једна од тих појава је хлеб наш насушни – основна, односно најосновнија животна намирница.

Хлеб који једе већина грађана Србије, бели хлеб типа „Сава“ (сам овај назив је нејасан и манипулативан) од белог брашна тип-500 заправо и није хлеб у правом смислу речи. Како је то могуће!? – рећи ће запањено многи за које је бели хлеб „Сава“ основна храна. Један од главних разлога је бело брашно тип-500 од којег се прави овај хлеб, оно се само мало разликује од белог брашна тип-400 које је заправо брашно за колаче, пецива, торте и друге посластице и није хлебно брашно. Тако да је бело брашно тип-500 (које је далеко од правог хлебног брашна) заправо брашно за секундарне пекарске производе (при чему узимамо да је хлеб примарни производ), тојест брашно за пецива, колаче и друго поменуто.

Основни састојак сваког хлеба је наравно брашно и оно мора бити хлебно брашно, а не ситно брашно за колаче. Можемо узети за сада, док се то званично не уреди да је хлебно брашно од тип-800 (или 850 или 900 па на више) – а то је такозвано црно или интегрално брашно (овде за сада говоримо о пшеничном брашну). Приликом млевења пшенице и производње белог брашна тип-500 главни хранљиви састојци, који су у љусци пшенице се одстрањују и остаје у белом брашну углавном самлевено језгро зрна пшенице. При томе је и брзина млевења често већа од прописане што додатно снижава квалитет брашна. Хранљиви састојци из љуске пшеничног зрна се одстрањују и користе за сточну исхрану! – па се тако краве и овце у Србији хране здравије од људи.

Бело брашно тип-500 је тако осиромашено за важне протеине и витамине Б комплекса који су важни за развој и нормално функционисање нервног система и многих других органа. Нису ли масовни симптоми: слаба коцентрација, нервоза, раздражљивост, импулсивност, нестрпљење, површност, лабилност, непромишљеност, итд довољно индикативни?

Следећа битна ствар су такозвани пекарски адитиви, тојест хемијске супстанце за: брже и боље нарастање теста, за интезивнији укус, за мирис, за лепши изглед печеног хлеба, итд. Веома је слаба контрола у Србији коришћења ових токсичних супстанци у великим пекарским индустријама и у мањим пекарским радњама, што је велики пропуст који угрожава здравље становништва.

Шта чинити? Треба за почетак пажљиво проучити састојке хлеба који купујете и бирати квалитетније врсте хлеба, тојест црни хлеб, који су се у последње време појавили на нашем тржишту. При томе су погодни и хлебови са додатим брашном других житарица (раж, итд). Такође, препоручујемо снажно да сами купујете црно или интегрално брашно и сами печете хлеб кући у рерни шпорета – ово је не само повољније за здравље већ уноси и топлу и пријатну породичну  атмосферу у дом, која нам је тако потребна, а која је на жалост последњих деценија све ређа и све мање присутна. Према хлебу се треба односити веома озбиљно као према светињи - када будемо јели квалитетан, прави хлеб, онда ће се и остатак исхране поправити а то је већ велики напредак ка здравијем, бољем и успешнијем животу.

Апелујемо на државне органе да спроведу детаљну, опсежну и стручну истрагу по овом питању и да се бели „хлеб“ типа „Сава“ и сличне врсте „белог хлеба“ повуку из јавне употребе као основна врста хлеба. „Бели хлеб Сава“ се може продавати у доста мањим количинама као пециво.

 

Здравље - погледајте