Насловна О нама Download Везе Контакт

Из Србије емигрира годишње 32 хиљаде људи!

10.12.2014.

Таман када смо помислили да демографско стање Србије не може бити горе, јер убразно изумиремо - показало се да је ситуација још гора у реалности него што смо предвиђали. Осим познатог израженог негативног природног прираштаја (много више људи умире него што се роди) испоставило се да је такозвани "одлив мозгова" и уопште масовни одлазак (пре свега младих) из Србије - исељавање ради бољих радних и животних услова још масовније него што се мислило.

Државни завод за статистику и државна телевизија РТС опомињу - не први пут - на забрињавајуће стање, али већина јавности као да је успавана и не предузима се ништа озбиљно на промени и поправљању ситуације. Сетимо се текста "Ово може бити умрлица Србије" (линк) и званичних података Републичког завода за статистику по којима је годишњи прираштај Србије: -37.717 становника! Овај број са још 32.000 емиграната даје ужасавајући резултат од -70 хиљада становника сваке године!

Потребне су хитне мере и структурна реформа ради демографског опоравка и сузбијање беле куге и других негативних демографских трендова. Времена за чекање, одлагање и неодлучност апсолутно нема. Потребна је хитна реакција државног руководства, али и целог друштва са великим подстицајима рађању деце и посебно рађању другог, трећег, четвртог и петог детата у породици и на даље колико има могућности. Ниједно дете није вишак!

Вест на порталу РТС-а - погледајте

Иницијатива за забрану абортуса