Насловна О нама Download Везе Контакт

КРИК

Срби у избегличким мемљивим собама,
у беди и очају, заборављени од свих, вену

Станојка Антић, најусамљенији станар избегличког центра на Авали

КРОВ НАД ГЛАВОМ,
ПА ДА СКЛОПИМ ОЧИ

Осамдесетогодишња Станојка Антић, из села Сопине, код Суве Реке, свакако је најусамљенија особа, станар старог здања Хотела „Београд“ на Авали, избегличког центра за Србе са Косова и Метохије. Када смо питали ко је овде највећи заробљеник сивих зидова хотела у српској престоници, и одрасли и малишани рекли су: „То је бака Стана“.
– Зашто? – интересовали смо се.
Једанаестогодишња Мира Илић, из Суве Реке, објаснила нам је да она и преостала деца често оду горе код баке на спрат, да јој прекрате време. Увек је сама.
– Тешко се креће. Стара је и болесна. Обично, цео дан преседи на кревету. Мало прича, па ми одемо да је разговоримо. Сви из њене породице одсутни су сваког дана. Раде негде, да би се прехранили – вели нам девојчица.
У приземном холу, са леве стране, стари, али уредан тоалет и за свих седамдесет четворо једно купатило. Ту одржавају личну хигије- ну. Ту перу веш и посуђе. Ходник мрачан и загушљив. Између два паравана који, уместо зидова, деле Антиће од Јовановића. У предсобљу пригушена светлост. Назиремо стари, дотрајали дечји бицикл и лопту. Пењемо се уз степенице ходника испуцалих, запуштених зидова.
У соби где борави старица, два кревета на спрат, ормар, сто и две столице. И ништа више. У доњем кревету иза врата седи прекрштених руку Станојка. Руке згрчене, смежуране, избраздане венама. Усахле. И поглед усахао. Некуд, Стана гледа у даљину. Поздрависмо је, али нам Мира рече да слабо чује и да морамо да будемо гласнији.
Бледо се насмеја Станојка и пружи нам обе руке.
– Дођите и седите овде, поред мене. Јесте ли дошли да нас истерате? Ми немамо за сада где, а кад бих смела и могла, пешке бих овако стара отишла у моју родну Сопину, па да тамо склопим очи. Душмани ми не дају, да се са душом на кућном прагу раставим, ко сваки праведни хришћанин. Овако, по цео дан седим, чекам и мислим... – казује нам Стана.
–О чему? – питамо.

Стани на трен заблисташе очи. Говори нам без суза. Вели да су одавно пресахле.
– Кроз мисли ми прохује све моје срећне године у селу. Цео живот са супругом Мирком. Пре десет година сам га сахранила. Он се макар смирио. Ми живи лутамо, прогоњени, од немила до недрага. Ко зна где ћемо завршити? Ја, ето, гледам како ми се муче син, снаја, унук. Изгна- ни са свог, сада раде код неких непознатих људи за кору хлеба. А, има- ли смо све. Били газдинска кућа. Што сте дошли код мене? Старце сви заборављају. Сви, сем деце.
Распитујемо се за њену породицу. Мира јој приноси лек и чашу воде.
– Син Властимир има 47 година и снаја Божица седам лета је млађа, поново су кренули од нуле. И мој унук Властимир, сад ће му 25, и он помаже. Од тога живимо. Чекам их тако, па их се зажелим. А они дођу уморни. Некад нису за разговор. Осетим ја то, па ћутим. Мени пуно не треба: мало хлеба и кров над главом, па да мирно склопим очи – прича нам Стана.
Пита нас одлазимо ли у њен завичај, на Космет. Потврђујемо.
– Јесте ли видели како је лепо наше Косово поље и Бистрица, и Ситница, и Грачаница, Газиместан и сва наша села и градови? И цели Космет! Па, ко за њим да не вене? Макар да Бог да, да синови и ћери мог унука дочекају да се врате на прадедовско огњиште. Знам, од мене крију да су нам у Сопини Шиптари порушили, преорали наше гробље.
Да, на месту где мој Мирко почива, више не постоји ни крст. Наша гробља без иједног крста. И то су нам зликовци уништили. Куд ће им душа? – пита се Стана.

Станојка Антић