Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Поклоњење Светој Петки у Румунији и изложба 7. септембра

16.9.2015.

7. септембра 2015. српско представништво Међународне иницијативе за забрану абортуса се једним делом поклонило Светој Петки односно њеним моштима у Румунији у граду Јаши на истоку земље, а другим делом је организована, већ традиционална, изложба за забрану абортуса на Тргу републике у Београду.

Делегација српског огранка међународне Иницијативе ЗА забрану абортуса поклонила се Светој Петки у манастиру Јаши и другим великим светињама братске Румуније од 5. до 7. септембра.
Важно је истаћи да је у периоду од 1968. до 1990. године абортус у Румунији био забрањен, да се та забрана строго поштовала и да се у том релативно кратком периоду од 22 године становништво Румуније приближно удвостручило! После легализовања абортуса (и стицајем других негативних историјских околности) почиње изражено смањивање броја становника Румуније – према извршеним пописима резултат је следећи:

1992. године – 23,5 милиона 
2002. године – 21,5 милиона
2012. године – 19,5 милиона


Значи да Румунија од легализације абортуса сваких 10 година губи по 2 милиона становника и при томе је старосна структура веома погоршана јер процентуално има мање младих.
Вођен је у Јашију разговор са Црквеним одељењем Митрополије Молдовске и буковинске Румунске православне цркве, које се бави питањем заштите људског, а посебно дечијег живота, размењена су искуства, радни материјали и позиви за сарадњу убудуће. Све Православне државе мучи исти велики проблем абортуса и демографска криза, а међусобна сарадња превод материјала и сл. наравно да много помаже у разрешењу ове агоније. 
Наравно, најважнија светиња на нашем путовању су мошти Свете мати Параскеве, односно Свете Петке којима смо се поклонили са молитвом за забрану абортуса у целом Православљу и шире и присуствовали акатисту у њену част. Познато је већ добро да Румуни изузетно воле и поштују Свету Петку и да јој се често поклањају са молитвама за помоћ.
Обишли смо и град Темишвар, познат по јакој српској заједници и културном животу, поклонили се прелепој Цркви Света три јерарха и моштима Светог Јосифа Темишварског које се ту налазе.
Велики и прелепи манастир Сихастрија чува успомену на чувеног румунског духовника старца Клеопу, ту смо се поклонили келији старца Клеопе, његовим скромним личним стварима и гробу где је сахрањен. Ту смо целивали чудотворну икону Божије мајке (представа молитве у сузама) и посетили Цркву Свете Теодоре, светитељке о којој се у Србији мало зна.
Манастир Њемт (Њемц) је такође оставио врло леп утисак, ту смо се поклонили Светом Пајсију Величковском и Светом Симеону Дивногорцу и чудотворној литијској икони Божије мајке.
При прелепом Манастиру Секу након Литургије поклонили смо се икони Св. мученице Филофтеје у параклису прекривеном звездама, чудотворној икони Богородици Кипарској и другим светињама. Оно што одликује манастире Румуније је висока хармонија архитектуре и природе и посебан стил изградње кровова, тојест сводова. Румунија има огроман број храмова, а народ је веома побожан и добродушан, тако да можемо рећи, хвала Богу што смо имали част и велику радост да посетимо Свету Румунију.

http://provitaiasi.ro - http://provita.ro

Мошти Свете Петке, град Јаши, Румунија:

 

http://abortus.rs

Међународна иницијатива за забрану абортуса