Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Израбљивање радника за празнике

01.01.2013.

Време и процес транзиције ка "западним и европским вредностима" су од 5. октобра 2000. донели многа отежања радницима и сељацима. Многа права су укинута под лажним изговором да су она део "комунистичке прошлости и самоуправљања". Синдикати практично не постоје и радници су у великој мери незаштићени. Покрет 1389 се наравно увек борио и бори против комунизма, али такође и против друге ружне крајности, а то је немилосрдно израбљивање радника за мале плате уз сталну претњу отказима и опомињањем на велики број незапослених који чекају на радно место.

Један од најкарактеристичнијих примера је приморавање трговачких радника да раде за Божић и Нову годину и друге државне празнике. Ова незаконита пракса се не санкционише од стране надлежних државних органа и инспекција. Радници тако и државне и велике верске празнике уместо у кругу породице и пријатеља проводе у полуропском положају на својим радним местима стрепећи од отказа.

Покрет 1389 апелује на Министарство рада, запошљавања и социјалне политике као и на Скупштину Србије да се позабаве овим проблемом и омогуће радницима Србије достојанствен живот и да време државних празника и Крсне славе проводе са најближима а не на послу. Осим трошења новца на маркетиншке шарене кампање (и рада из фотеље) државни органи треба да се позабаве реалним животом и стварним стањем на терену.

http://minrzs.gov.rs

Сат за отаџбину - детаљније