Насловна О нама Download Везе Контакт

ОДБРАНА БРАНИОЦА
14. „Булевар Ратка Младића “
      НАРОД ОДЛУЧУЈЕ! (21.05.2007.)

 понедељак, 21. мај 2007.

Плакати су штампани у једној боји.
Излепљен је Булевар Авноја на Новом Београду.

 

Акција после које су се отвориле карте. Лажне демократе су показале своју непринципијелност и своје комунистичко, једнопартијско схватање демократије које би се могло описати речима: "демократија - то смо ми". Путем ових плаката бранимо Ратка Младића од клевета, а преко Ратка Младића бранимо истину о одбрамбеном рату Војске Републике Српске и целу Републику Српску, односно нашу браћу западно од Дрине. Иако је сваки плакат потписан именом организације, а дан након акције је написано и саопштење за јавност које је постављено на насловну страну званичног сајта, уследио је политичко-пропагандни прогон "непознатих починиоца" предвођен корпорацијом Б92. Двојица припадника покрета су се одмах одазвала позиву на информативни разговор, органи СУП-а су их проследили градском судији који је одредио казне од 30 и 20 дана, око 2 ујутру су спроведени у КПЗ Падинска Скела пре него што је пресуда постала правоснажна. Још петорица припадника покрета су позвана на информативни разговор, али су ослобођени јер су у међувремену како је ситуација постала критична, ангажовали адвоката. Међутим није све текло по плану Сорошевих стипендиста - српска слога је овај пут однела победу. Уследила је оштра реакција Српске радикалне странке, православно родољубивих удружења окупљених у Сабор Српска слога, јавних личности итд. Организовано је масовно лепљење плаката "Булевар Ратка Младића" на истој локацији у суботу 26. маја, а такође у вечерњим сатима истог дана протест испред телевизије Б92. Органи реда нису ухапсили посланике који су се одрекли посланичког имунитета нити друге грађане иако су поновили исто дело. Другостепени суд је поништио одлуку градског судије и 30. маја чланови Покрета 1389 су ослобођени. Остварена је мала победа, која даје велику наду да ће се истина о деведесетим годинама пробити кроз медијску блокаду до домаће и светске јавности. Захваљујемо од срца свим поменутим и непоменутим организацијама и појединцима, на несебичној подршци и помоћи кад нам је било најтеже - нека вас Бог благослови. После ове акције смо много бројнији и јачи. Борба се наставља...

* Saopstenje za javnost povodom akcije "Bulevar Ratka Mladica"... - улаз

   

навијачи Србије на утакмици Финска-Србија

 

Протест испред зграде Б-92

   

   


ветеран са Косова 1999. у посети ухапшенима у КПЗ-Падинска Скела


NASI Rusija

 

Контрамитинг ЛДП-а

 

 

Саопштења подршке:

 

Саопштење Српског сабора Двери поводом хапшења чланова удружења „1389“

 

Б92 – ПОЛИЦИЈА ГЛОБАЛИЗМА
или ко то поново хапси политичке неистомишљенике по Србији?

     Да ли се сећате како је Милошевићев режим хапсио оне који су лепили опозиционе плакате?

     25. мај, дан који се славио као рођендан једног диктатора, добра је прилика да се подсетимо како су се звали режими у којима полиција хапси људе због јавног исказивања политичког или било каквог другог антирежимског става. А шта је друго него слободно изражавање свог политичког става када неко плакат са одређеном поруком залепи на јавну површину?
     Како год објашњавали полицијску интервенцију у простору цивилизацијски загарантоване слободе људског права на јавно исказивање свог политичког става, наши „демократски“ промотери западних вредности не могу да на сувисао начин одбране хистеричну хајку којом су напујдали полицију на два момка из Удружења „1389“ само зато што су се усудили да својим плакатима провоцирају „политички коректан“ систем вредности.
     Иако је данас 25. мај, а многе „демократске“ перјанице су исти они који су своје каријере и експертске биографије остварили у време и уз помоћ титоистичке диктатуре, ми их нећемо подсећати на то него ћемо их само питати да ли у њиховом понашању и подршци режиму који по њиховој вољи данас хапси препознају неке сличности са Милошевићевим режимом. Они ионако сво зло приписују само времену Милошевићеве власти и врло су алергични на све појаве које данас подсећају на време од пре десет или петнаест година. Зато, поводом хапшења момака из „1389“ који су криви само зато што су плакатирањем исказали друкчији политички став, нашој дичној „демократској“ јавности, „Двери српске“ постављају неколико питања:
·  Како се звала медијска кућа која је, у Милошевићевом режиму, подстицала полицију да хапси оне који лепе опозиционе плакате, која је подгревала атмосферу хајке на оне који друкчије мисле, која је подстицала тужиоце да спроводе кривично гоњење над политичким неистомишљеницима, која је користила „говор мржње“ према лидерима највеће опозиционе странке?
·  Да ли се та медијска кућа, коју смо звали ТВ Бастиља, тада звала РТС и да ли би данас могла да се зове Б92 – Полиција глобализма? Да ли ће бити оправдано да народни гнев једног дана на исти начин уређивачку политику Б92 призове памети и демократским вредностима, онако како је 5. октобра 2000. године призвао памети челнике РТС-а?
·  Како смо звали новинаре и интелектуалце који су за рачун режима позивали полицију да хапси политичке неистомишљенике и оправдавали прогон оних који лепе опозиционе плакате? Да ли су то биле режимске слуге када су то радили за Милошевића, као што су то и они који данас то раде за неки други режим и неке друге налогодавце? Хоћемо ли једног дана тражити и њихову лустрацију и можда кривичну одговорност?
·  Каква је разлика између једних упада на трибине и застрашивања учесника, и упада представника разних „грађанских омладина“ на трибину „Номоканона“ у Београду уз хистерично вређање свих учесника трибине и публике повицима да су фашисти и злочинци, само зато што су хтели да испитају и другу страну истине о Сребреници?
·  Да ли је недопустиви напад на новинара и то што је том приликом хистерична руља на улазу Правног факултета псовкама, претњама и физичким угрожавањем спречила новинарку Оливеру Милетовић да уђе на трибину „Номоканона“? Зашто специјална полиција није и тада хапсила?
·  Које кривично дело чини човек који лепи плакат са политичком поруком на јавној површини?

     „Двери српске“ ова питања постављају „демократској“ јавности и њеним представницима и истакнутим промотерима демократских вредности у Србији, не зато што нам одговори нису познати већ зато да те промотере пренемо из обести у коју су запали услед режимске ушушканости.
     „Двери српске“ потпуно и до краја подржавају право чланова Удружења „1389“, као и свих других делатника на јавној сцени, да јавно исказују свој политички став, без обзира да ли се са њима слажемо или не. У држави у којој поједине политичке странке директно крше Устав Србије и залажу се за територијалну дезинтеграцију наше Отаџбине, и притом, што је просто невероватно, нису предмет кривичне одговорности, постављамо питање како такве ствари могу да пролазе, а појединци, за испољавање другачијег политичког мишљења, бивају ухапшени у рекордном року?


     У Београду, 25. маја 2007.

     У име редакције часописа „Двери српске“
     Владан Глишић

   

 

НОМОКАНОН - БРУТАЛНИ НАПАД НА СЛОБОДУ МИШЉЕЊА!

Поводом најновије демонстрације бруталног нарушавања права на слободу мишљења и слободног изражавања ставова по друштвеним питањима, оличеним у хапшењу двојице активиста патриотске организације СНП 1389, Удружење студената Номоканон изражава свој најоштрији протест и згражавање над репресијом према патриотским активистима, као и солидарност са ухапшенима.

Удружење студената Номоканон, у поменутом догађају, препознаје очигледну политичку репресију, напад на слободу мишљења као и идеолошку дискриминацију. Повод за хапшење организатора акције лепљења плаката, јесте у томе што су плакати лепљени на "недозвољеним" местима. Међутим, опште је познато да су лепљења плаката на таквим местима већ увелико учестала и да до сада није било привођења и кажњавања по таквим основама. Шта више, недавно су у Новом Саду сличним поводом лепљени плакати са сличном протестно-политичком поруком, наравно на истим "недозвољеним" местима, али није познато да је било ко због тога лишен слободе и осуђен на казну затвора. Очигледан разлог томе  јесте политичка подобност организација које су спровеле такву акцију. Стога се поставља питање, да ли је таква дискриминација и да ли су такви очигледни дупли стандарди, пут ка толико прокламованој "владавини права" и омогућавања изражавања различитих мишљења и ставова? Јасно је да нису и да ово политичко хапшење може бити само пут ка мраку тоталитарног једноумља и забране патриотског активизма, заснованим на свеопштем агресивном наметању култа личности и идолопоклонства према личности покојног премијера Зорана Ђинђића, чије се лик и дело, у данашњој Србији очигледно не смеју излагати критичкој анализи.

Стога, наше удружење које идеал правичности третира као један од главних начела чија је примена удруштву преко потребна,  захтева од надлежних органа хитно пуштање на слободу ухапшених активиста органитације СНП 1389, који су својом акцијом желели само да искажу поштовање према једном српском генералу, као и протест против новог назива једног београдског булевара.

 

Момчило Селић
ДОКЛЕ?

Недавно, ухапсили су и осудили на затвор два момка из родољубиве организације 1389, због прелепљивања табле с именом др Зорана Ђинђића. Прошле године, похапсили су неке друге младиће због лепљења плаката против ТВ Б92. Полиција помно трага за исписивачима графита с порукама озбиљнијим од Џаба сте кречили (за које не кажњава никог). Пред доношење пресуде за Ђиниђићево убиство, ТВ Б92 противзаконито емитује поверљив, полицијски снимак истраге над Звезданом Јовановићем (и за то не иде на суд). Данима пре тога, Вечерње новости доносе фељтон са званичном, тужиочевом верзијом атентата на Ђинђића (и Манојло Вукотић нас уверава да је та новина његово приватно власништво). Борис Тадић, председник Србије, присуствује изрицању пресуде наводним атентаторима (и у Суду нико нема замерки на такав притисак). Испред Суда, омладина његове партије огромним транспарентом за осуђене тражи казну већу од законите (и нико их не грди за повреду Устава). Ивана Дулић, једна од перјаница “демократске Србије”, жали за укидањем смртне пресуде (и ни она никад ни за шта не одговара). Придружује јој се и други несрбин, Ненад Чанак (који, да у овој земљи има казне за безочност, не би излазио из затвора).
Насупрот младим српским националистима, Чедомир Јовановић – наводно по задатку чест гост Земунског клана у Шилеровој и, такође наводно и службено, Окружног затвору у Београду – своје плакате качи где стигне, не хајући за јавни ред и мир колико ни за законе против корупције, или саучесништва. Између осталих својих подвига у име хуманости и права, Наташа Кандић шамара старца на јавном месту, а власти јој дозвољавају да јој оптужница за то застари. Ко је крив момцима из 1389 што не њуше одакле ветар дува, и не раде – ако не за Фонд за хуманитарно право – оно макар за Либерално демократску партију Србије?
И сам с искуством затвора зе вербални деликт (јер, шта се друго да прикачити момцима из 1389, или онима који су се љутили на ТВ Б92?), своје хапшење фебруара 1980. због “непријатељске пропаганде” (Члан 133, Кривичног законика СФРЈ) могу описати само као пример коректности, наспрам понашања маскираних специјалаца које гледасмо, рецимо, за време Сабље 2003. и готово свих потоњих хапшења из понајвише политичких разлога. Док мени, у јеку хистерије због Брозове очекиване смрти, тројица у цивилу претходно показаше службене исправе и ухапсише ме без вике или додира, за Сабље се, на пример, све телевизије, Б92 напосе, такмичише у приказивању што понижавајућијих сцена лова на невероватан број људи осумњичених за сва могућа дела “противу народа и државе”. У доњем вешу бацани на плочник, са сачмарицама упереним у потиљак, избезумљени ухапшеници ћушкани беху у марице и уз ротациона светла, сирене, и шкрипу гума из америчких акционих филмова одвожени у ЦЗ – да их, можда, ислеђује и Чедомир Јовановић. И, још један детаљ: Брозови агенти своја лица нису крили, сматрајући, претпостављам, да што чине није срамота, па ни опасно.
Терористичка хапшења – како друкчије назвати десанте тешко наоружаних оклопника под фантомкама и шлемовима – постала су нажалост и наша стварност. (Подсетимо се, на срамоту ових данашњих полицајаца, да су и нацисти, и Совјети и југословенски комунисти похапсили милионе људи спремних и на отпор, без сличних игроказа.) Насиље и утеривање страха у кости, браниоцима људских права из разноразних невладиних организација постали су изгледа сасвим прихватљиви; хиљаде година поштовања чак и непријатеља при његовом заробљавању, хапшењу или предаји, збрисано је за неколико година транзиције у Нови светски поредак. Устројства у којима се и при погубљењима пазило на част и образ жртава, макар да би се сачували сопствени, замењена су – без икакве крваве или очигледне револуције –нападима на Ирак и Милосрдним анђелом, а насилници спремни и да страдају при вршењу насиља, америчком доктрином о нултим губицима. (Подсетимо се, да је насупрот данашњих “демократских” хвалоспева људској слободи и достојанству Хитлер, на пример, своје намере отворено излагао већ Мајн кампфом, а есесовци нису очекивали да се сви врате живи и здрави из рација на Словене, Роме и Јевреје.)
“Слобода је ропство”, писаше још 1948. Џорџ Орвел, отпали сарадник британске тајне службе, а већ 1962. имадох прилике да гледам како чикашки саобраћајац вади револвер на мог оца, због питања шта је у вожњи згрешио. Хубрис – православно речено, гордост – данашњег Запада у досадашњој историји није исказивао нико; и инквизитори су својевремено остављали места сумњи у исправност своје борбе против зла, једино иследницима и џелатима дозвољавајући маске какве данас користе специјалци, обијачи банака и трафика, и јунаци америчких стрипова.
Но, све досад споменуто је костимографија, и режија. Фингирана није једино владавина терором, у коју спада и “хапшење” генерала Здравка Толимира и потера за генералом Ратком Младићем (понајвише зарад одржавања представе о неумољивости и свемоћи једне, по свему судећи, веома пролазне власти). Ревност заступника званичности и наметнуте јавне мисли: Чанка, Јовановића, Мићићке, Пешићке, Кандићке, Бисерко, Ковачевић-Вучо, Кораћа, Батића и сличних, њихових покровитеља као што су Полт, Монтгомери, Солана, Олбрајтова, Холбрук, те Била Клинтона, Џорџа Буша, Тонија Блера и других, нешто виших извођача радова, већ готово две деценије равна је инквизицијској, јакобинској, бољшевичкој, или титоистичкој. Устремљеност демократа, космополита и глобалиста да нас све утерају у Боље сутра заиста страши и већину становника Србије (мада не и момке из 1389, и неколико стотина сличних бораца из других десничарских и националистичких група), а антинационалне тираде у медијима нису много различите од псовања и клеветања неистомишљеника запамћених из Брозовог доба (какво сам, рецимо, и ја искусио 1979, због објављивања неодобреног књижевног часописа)….                           …. (детаљније на: www.srpskilist.org)

 

 

Коментари штампе од 23. маја 2007:

MLADIC „OTIMA” ULICU DINDICU
 Politika, 23.05.2007; Strana: A7 
Plakati sa natpisom Bulevar Ratka Mladica pojavili se u Bulevaru AVNOJ-a cetiri dana nakon sto se resorno ministarstvo saglasilo da se ta ulica ubuduce zove Bulevar Zorana Dindica

Plakati sa natpisom Bulevar Ratka Mladica, koji svojim izgledom podsecaju na table sa nazivima ulica, pojavili su se juce ujutro pored tabli sa nazivom ulice Bulevar AVNOJ-a na Novom Beogradu. U donjem desnom uglu plakata sa imenom Ratka Mladica nalazi se naziv internet portala „Srpski narodni pokret 1389” (www.1389.org.yu).
Plakati su zalepljeni cetiri dana nakon sto je novi ministar za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Markovic dao saglasnost da se Bulevar AVNOJ-a preimenuje u Bulevar Zorana Dindica i dan pre izricanja presude optuzenima za ubistvo premijera Dindica.
Plakate su u pauzi zasedanja Skupstine Srbije poceli da skidaju poslanici Demokratske stranke, a akciju je nastavio podmladak te stranke.
U meduvremenu, policija je izvrsila uvidaj, a o buducim koracima odlucice nadlezni tuzilac.
Poslanici Skupstine Srbije razlicito su juce reagovali povodom plakata, ali je vecina, kako prenosi agencija Beta, osudila taj potez. Poslanik Socijaldemokratske unije Zarko Korac ocenio je da su plakati sa Mladicevim imenom „nevidena provokacija za sve Beogradane i samar demokratskom Beogradu”. Korac je dodao da je taj cin posledica toga sto citav niz ljudi u javnom zivotu podrzava ideje Ratka Mladica, brani ga i veruje da je optuznica protiv njega lazna.
I sa skupstinske govornice culo se od predsednika skupstine Tomislava Nikolica, koji je na toj funkciji bio pet dana, da nikada Ratko Mladic ne treba da zavrsi u Hagu, jer je srpski heroj, ukazao je Korac.
Sef poslanickog kluba Liberalno-demokratske partije Cedomir Jovanovic ocenio je da je lepljenje plakata sa Mladicevim imenom najprimitivnija potvrda i dokaz „tuznog stanja” u kojem se nalazi Srbija. Jovanovic je rekao da je Zoran Dindic bio zrtva zlocinacke politike, da je ubijen u akciji „Stop Hagu” i zato sto je zeleo i stvarao Srbiju u kojoj se „deca na ulicama nece mimoilaziti sa zlocincima poput Ratka Mladica”. Poslanik Demokratske stranke Jelena Markovic rekla je da plakati sa Mladicevim imenom govore da su snage proslosti, takozvani antihaski lobi, i ljudi koji podrzavaju ratne zlocine jos prisutni na politickoj sceni Srbije. „Najmanje sto mozemo da ucinimo jeste da ne samo DS, ciji je predsednik bio Zoran Dindic, nego citava Srbija osude taj akt”, navela je Jelena Markovic.
Potpredsednica G17 plus Ivana Dulic-Markovic izjavila je na konferenciji za novinare te stranke da ocekuje da haski optuzenik Ratko Mladic bude uhapsen za manje od sto dana i da Vlada Srbije na takav nacin ispuni obavezu saradnje sa tribunalom u Hagu. Ona je istakla da ce se po reakciji nadleznih organa u otkrivanju osoba koje su Bulevar Zorana Dindica u Novom Beogradu oblepile plakatima sa likom haskog begunca videti i da li postoji ozbiljna namera za to. S druge strane, poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Todorovic rekao je da pretpostavlja da je lepljenje plakata sa Mladicevim imenom akt gradana koji smatraju da je, kad se vec menja ime ulice, moguce da ona dobije neki drugi naziv. „Kao sto je postojala peticija i inicijativa za promenu imena Bulevara AVNOJ-a, i lepljenje plakata je akt gradana koji smatraju da joj je moguce dati i neko drugo ime”, objasnio je Todorovic. „Pretpostavljam da su prvenstveno bili zainteresovani da tako lepa i velika ulica u Beogradu dobije ime dokazanog patriote, coveka koji se borio za srpske interese”, dodao je on.
Antrfile:
MUP obavestio tuzioca

Nacelnik Uprave beogradske policije Nikola Popovac rekao je novinarima da je MUP obavestio nadleznog drzavnog tuzioca i da ce u vezi s tim dostaviti izvestaj tuzilastvu. „Ministarstvo unutrasnjih poslova preduzece sve neophodne mere i radnje u cilju identifikacije lica i preduzimanja daljih zakonskih mera”, rekao je Popovac.

Autor: P. R.

SAMAR DEMOKRATSKOJ SRBIJI
 Blic, 23.05.2007; Strana: 2 
Bulevar AVNOJ-a juce osvanuo s plakatima „Bulevar Ratka Mladica“

Cedomir Jovanovic: Plakati u ulici koja ce dobiti ime dr Zorana Dindica samo su dokaz tuznog stanja u kojem se nalazi Srbija

Beogradska policija istrazuje ko je i sa kakvim ciljem samo dan pre izricanja presude optuzenima za ubistvo premijera Zorana Dindica novobeogradski Bulevar AVNOJ-a oblepio plakatima koji asociraju na ulicne table sa natpisom „Bulevar Ratka Mladica“. Ovaj incident desio se cetiri dana posto je ministar za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Markovic dao saglasnost da Bulevar AVNOJ-a bude preimenovan u Bulevar Zorana Dindica.
- Za plakate smo saznali preksinoc oko 23 sata i odmah plakate skinuli sa prostorija DS. Plakate je lepila desnicarska organizacija „Narodni pokret 1389“, koja je celu akciju najavila na svom sajtu jos pre nekoliko dana - kaze za „Blic“ Nenad Milenkovic, predsednik Opstinskog odbora DS na Novom Beogradu.
Na ovaj incident odmah je reagovala i Komunalna inspekcija Novog Beograda. Vlasnicima objekata na kojima su izlepljeni plakati nalozeno je da plakati moraju biti uklonjeni najkasnije danas.
Nacelnik Uprave beogradske policije Nikola Popovac rekao je novinarima da je MUP obavestio nadleznog drzavnog tuzioca i da ce u vezi s tim dostaviti izvestaj tuzilastvu. „MUP ce preduzeti sve neophodne mere i radnje u cilju identifikacije lica i preduzimanja daljih zakonskih mera“, rekao Popovac. Nadlezna tuziteljka Biljana Radovanovic za B92 kaze da je od policije trazila detaljniji izvestaj, a potom ce doneti odluku o daljim koracima.
Beogradski odbor DS osudio je lepljenje plakata sa imenom Ratka Mladica ocenivsi u saopstenju da „velicanje ljudi koji su svojim postupcima naneli nemerljivu stetu srpskom narodu u ulici koja je simbol nove i moderne Srbije, vreda osecanja Beogradana koji su na izborima jasno pokazali u kakvoj zemlji zele da zive i koje vrednosti da promovisu“.
Poslanici DS poceli su juce u pauzi zasedanja Skupstine da skidaju plakate „Bulevar Ratka Mladica“, a akciju je tokom dana nastavio podmladak te stranke.
Incident sa plakatima bio je tema dana i u Skupstini Srbije, gde je juce vecina poslanika osudila incident.
Poslanik SDU Zarko Korac ocenio je da su plakati sa Mladicevim imenom „nevidena provokacija svim Beogradanima i samar demo-kratskom Beogradu“. Korac je dodao da je taj cin posledica toga sto citav niz ljudi u javnom zivotu podrzava ideje Ratka Mladica. On je rekao da se na Pravnom fakultetu u Beogradu organizuju tribine na kojima akademici i profesori govore o Mladicu kao o heroju srpskog naroda. I sa skupstinske govornice culo se od tadasnjeg predsednika Skupstine Tomislava Nikolica da Ratko Mladic nikada ne treba da zavrsi u Hagu jer je srpski heroj, ukazao je Korac.
Sef poslanickog kluba LDP Cedomir Jovanovic ocenio je lepljenje plakata kao najprimitivniju potvrdu i dokaz tuznog stanja u kojem se nalazi Srbija. Jovanovic je rekao da je Zoran Dindic bio zrtva zlocinacke politike, da je ubijen u akciji „Stop Hagu“ i zato sto je zeleo i stvarao Srbiju u kojoj se „deca na ulicama nece mimoilaziti sa zlocincima poput Ratka Mladica“.
Poslanik DS Jelena Markovic rekla je da plakati sa Mladicevim imenom govore da su snage proslosti, takozvani antihaski lobi i ljudi koji podrzavaju ratne zlocine jos prisutni na politickoj sceni Srbije.
Medutim, poslanik SRS Dragan Todorovic pokusao je da lepljenje plakata predstavi kao akt demokratske slobode. On je rekao da pretpostavlja da je lepljenje plakata „akt gradana“ koji smatraju da je, kad se vec menja ime ulice, moguce da ona dobije neki drugi naziv.
„Kao sto je postojala peticija i inicijativa za promenu imena Bulevara AVNOJ-a, i lepljenje plakata akt je gradana koji smatraju da joj je moguce dati i neko drugo ime. Pretpostavljam da su prvenstveno bili zainteresovani da tako lepa i velika ulica dobije ime dokazanog patriote, coveka koji se borio za srpske interese“, rekao je Todorovic. Poslanik DSS Zoran Sami rekao je novinarima da „ne zna nista o plakatima“.
Na sajtu ogranizacije „Narodni pokret 1389“ pod sloganom „Sta ste ovog meseca uradili za otadzbinu?“ istaknute su vesti o podrsci Rusije, Slovacke, Poljske, Indonezije, Rumunije, a ispod njih je poseban segment sajta pod naslovom „Zahvalnost ratnicima“, gde pise „Narodni pokret 1389 se u ime srpskog naroda zahvaljuje svim ratnicima koji su u periodu od 1990. do 1999. godine branili srpski narod na svim prostorima bivse Jugoslavije“. Na sajtu se moze naci i plakat „Mladic za nacelnika Generalstaba“.
Antrfile:
Dulic-Markovic: Test za Vladu

Potpredsednica G17 plus Ivana Dulic-Markovic izjavila je da ocekuje da haski optuzenik Ratko Mladic bude uhapsen za manje od sto dana i da Vlada Srbije na takav nacin ispuni obavezu saradnje sa Hagom. Ona je na konferenciji za novinare rekla da ce se po reakciji nadleznih organa u otkrivanju osoba koje su Bulevar Zorana Dindica na Novom Beogradu oblepile plakatima sa likom haskog begunca, videti i da li postoji ozbiljna namera za to. „G17 plus ocekuje da se vec danas prede sa reci na dela, a prvi test (za novu vladu) bice efikasno otkrivanje provokatora koji su Bulevar Zorana Dindica oblepili plakatima haskog optuzenika“, rekla je Ivana Dulic-Markovic.

Autor: M. SKRBIC, M. STERIC

      BULEVAR OSTAJE DINDICEV
 Vecernje Novosti, 23.05.2007; Strana: 6 
DS NAJOSTRIJE OSUDILA LEPLjENjE PLAKATA RATKA MLADICA U ULICI NA NOVOM BEOGRADU

BEOGRAD, (FoNet) - Poslanik Demokratske stranke (DS) Konstantin Samofalov izjavio je juce da ova stranka najostrije osuduje skrnavljenje imena prvog demokratskog premijera Zorana Dindica time sto je zgrada u Bulevaru koja ce nositi njegovo ime izlepljena plakatima „Bulevar Ratka Mladica“.
Poslanici DS skinuli su plakate Bulevar Ratka Mladica sa zgrade u Bulevaru AVNOJ, blizu zgrade RTV B92 na Novom Beogradu.
Ministar za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Milan Markovic pre cetiri dana dao je saglasnost da se Bulevar AVNOJ preimenuje u Bulevar Zorana Dindica.
- To je velika sramota i nije prvi put da se ovakve stvari pojavljuju na ulicama grada. Ranije su bili grafiti sa imenima optuzenih za ratne zlocine, antisemitskim porukama, sirenjem govora mrznje i netrpeljivosti. Mi to najostrije osudujemo - rekao je Samofalov.
Prema njegovim recima, ova ulica ce se zvati Bulevar Zorana Dindica zato sto je to trazilo 30.000 Beogradana i to niko ne moze da spreci.
Policija je izvrsila uvidaj, a o daljim koracima odlucice nadlezni tuzilac.
Nacelnik Uprave beogradske policije Nikola Popovac rekao je novinarima da je MUP obavestio nadleznog drzavnog tuzioca i da ce u vezi s tim dostaviti izvestaj tuzilastvu.
Autor: PRENETO

OKACILI MLADICA PRE DINDICA
 Kurir, 23.05.2007; Strana: 3 
BEOGRAD - Aktivisti organizacije „1389“ oblepili su u noci s ponedeljka na utorak zgrade u Bulevaru Avnoja na Novom Beogradu plakatima u obliku ulicnih tabli s natpisom „Bulevar Ratka Mladica“. Lepljenje „tabli“ je reakcija na odluku da Bulevar Avnoja ubuduce nosi ime ubijenog srpskog premijera Zorana Dindica. Poslanici DS u toku dana otisli su na lice mesta i skidali ove plakate.
Na provokaciju je medu prvima reagovala potpredsednica G17 plus Ivana Dulic-Markovic, izjavivsi da ocekuje da ce vlada raditi efikasno i da se „vec danas prede s reci na dela“, a prvi test je „efikasno pronalazenje provokatora koji su bulevar Zorana Dindica oblepili plakatima haskog optuzenika“.
Na ove reci reagovali su iz organizacije „1389“, koja je, inace, zvanicno registrovana kao udruzenje gradana na adresi Petefijeva 37.
- Lepljenje plakata s imenom generala Ratka Mladica je manifestacija naseg revolta zbog neslaganja s preimenovanjem Bulevara Avnoja u Bulevar Zorana Dindica, bez namere da vredamo pokojnika. Nismo prekrsili nijedan zakon drzave Srbije, tako da poziv Ivane Dulic-Markovic da se pronadu provokatori koji su to uradili smatramo izlisnom. Ovo nije provokacija vec iznosenje slobode misljenja, koja treba da postoji u slobodnoj, demokratskoj i pravnoj drzavi - objasnio je u izjavi za Kurir jedan od aktivista organizacije „1389“, koji je insistirao na anonimnosti.
On je dodao da ime najtrazenijeg haskog begunca Ratka Mladica nije slucajno stavljeno na plakat.
- S obzirom na to da je srpski general Ratko Mladic za milione gradana ove zemlje heroj, ovim je omladina Novog Beograda manifestovala svoju podrsku njemu i protivljenje politizaciji pokojnog premijera - objasnio nam je nas sagovornik.
Inace, plakati su zalepljeni cetiri dana nakon sto je novi ministar za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Markovic dao saglasnost da se Bulevar Avnoja preimenuje u Bulevar Zorana Dindica. Ovaj bulevar se nalazi u jednom od najmodernijih i najprosperitetnijih delova Novog Beograda, zbog cega je gradski odbor Demokratske stranke i dao predlog da ta ulica nosi naziv ubijenog premijera.
Autor: A. M.

POSLANICI SKIDALI RATKA MLADICA
 Press, 23.05.2007; Strana: 2 
Tadicevci uklonili plakate sa natpisom „Bulevar Ratka Mladica" kojima je izlepljen Bulevar Zorana Dindica na Novom Beogradu

BEOGRAD - Poslanici Demokratske stranke juce su u pauzi zasedanja Skupstine Srbije poceli da odlepljuju plakate „Bulevar Ratka Mladica" kojim su nepoznate osobe oblepili zgrade u Bulevaru Zorana Dindica, dosadasnjem Bulevaru AVNOJ-a na Novom Beogradu. Akciju skidanja plakata tokom dana nastavio je podmladak ove stranke.
Plakati u obliku ulicnih tabli sa natpisom „Bulevar Ratka Mladica" izlepljeni su neposredno postoje novi ministar za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Markovic dao saglasnost da se Bulevar AVNOJ-a preimenuje u Bulevar Zorana Dindica.
Bulevar AVNOJ-a nalazi se u jednom od najmodernijih i najprosperitetnijih
delova Novog Beograda, zbog cega je gradski odbor Demokratske stranke predlozio da ta ulica nosi naziv ubijenog premijera.
U meduvremenu, policija je izvrsila uvidaj, a o daljim koracima odlucice nadlezni tuzilac. Nacelnik Uprave beogradske policije Nikola Popovac rekao je novinarima da je MUP obavestio nadleznog drzavnog tuzioca i da ce u vezi s tim dostaviti izvestaj tuzilastvu.
- MUP ce preduzeti sve neophodne mere i radnje u cilju identifikacije lica i preduzimanja daljih zakonskih mera - rekao je Popovac.
Autor: NN

Косовска Митровица

кућа у Звечану, Косово и Метохија

Звечан, Косово и Метохија