Насловна О нама Download Везе Контакт

 

 

Архиепископ волоколамски Иларион:
  «Медији игноришу геноцид над Србима који се дешава на Косову»

Архиепископ волоколамски Иларион

Петог децембра 2009. године у емисији «Црква и свет» Архиепископ волоколамски Иларион испричао је гледаоцима о тешкоћама које доживљавају православни Срби који су остали на територији Косова.
    Владика Иларион је истакао чињеницу да западни медији свесно и несвесно игноришу проблем српског становништва Косова, оценивши да Срби данас на Косову живе «као у гетоу, окружени непријатељским муслиманским становништвом».
    Архиепископ Иларион је испричао како је недавно посетио Косово и упознао се са правим начином живота српског становништва. Према његовим речима, локалне власти гарантују сигурност Срба само под условом да они не напуштају територију својих енклава.
    «Древни српски манастири, као што су на пример Грачаница, Дечани и Пећка Патријаршија, представљају у суштини енклаве окружене непријатељски расположеним становништвом. Чувају их јединице УН. Људи су сигурни док су те јединице тамо, али шта ће бити када те јединице оду?» – поставио је питање архиепископ Иларион.
    Владика Иларион је нагласио да су трагедију Косова у многоме проузроковали демографски разлози. «Косово је изразити пример како су муслимани постепено, демографским путем, потиснули исконско српско православно становништво из његове покрајине. То је зато што се током многих деценија у муслиманским породицама рађало много деце, а у православним по једно или двоје. Као последица тога, некада православна покрајина постала је претежно муслиманска», - изложио је своју мисао председник Одељења за спољне црквене односе.
    Владика Иларион је изразио забринутост због тога што се сличне ситуације могу понављати у областима где хришћани и муслимана живе на истој територији, а хришћани нису спремни да се придржавају јеванђелских заповести и библијског поимања породице, према коме у породици треба да буде онолико деце колико Бог да. «Вреди се замислити над тим тужним примером косовске земље», - нагласио је архипастир.
    Испричавши о тужној судбини православних храмова на територијама које су Срби били принуђени да напусте, владика Иларион је са гледаоцима поделио своје утиске о томе како албанска деца одрастају поред порушених светиња друге религије. «Тој деци која данас трче с лоптом око оскрнављених и обесчашћених православних храмова ипак треба усадити неко поштовање према историји свога краја, чак и ако је та историја била немуслиманска», - изразио је своју увереност архипастир.
    Говорећи о задацима који стоје пред Русијом и светском јавношћу, председник Одељења за спољне црквене односе оценио је да треба организовати, без обзира на потешкоће, «поклоничка путовања у косовске светиње, између осталог и из Русије, како би Срби непрестано осећали нашу подршку и како би њихово окружење осећало нашу пажњу према тим светињама».
    «Сада је најважније да светска јавност створи услове на Косову за повратак Срба у своје домове, без обзира на то да ли неко признаје или не признаје Косово као посебну државу», - завршио је своју мисао архиепископ Иларион.

Служба за комуникацију
Одељења за спољне црквене односе
Московске патријаршије РПЦ