Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Јасеновац 2015 – патријарху и Србима закључан музеј
Хрвати број жртава Јасеновца смањују са 700.000 на 80.000

27.4.2015.

Тачно на 70 година од пробоја последње групе логораша из Јасеновца 22. априла 1945. делегација Срба предвођена патријархом Иринејом је стигла у раним јутарњим сатима у Јасеновац. Сачекало нас је веома непријатно изненађење: меморијални музеј Јасеновац, који је под управом државе Хрватске био је закључан! Иако је била среда, радни дан, и то 22. април – дан Јасеновца када се очекује велики број посетилаца, музеј који (треба да) сведочи о геноциду усташа и њихових помагача против српског народа био је закључан. Наравно да није у питању никаква техничка грешка већ јасна намера да се Срби поново понизе и омаловаже и да нам се стави до знања да смо непожељни на простору бившег логора Јасеновац и у Хрватској и да се суштински није много променило у односу хрватске државе према Србима од времена Другог светског рата и 90-их година.

Иначе нови председник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић је тајно и дискретно посетила музеј Јасеновац баш 22. априла и то очигледно водећи рачуна да се не сретне са Србима јер се на слици види како потпуно сама прилази споменику Камени цвет. Њој је вероватно музеј био откључан. Хрватски Вечерњи лист пише да је Колинда посетила Јасеновац у време између 9 и 10 сати ујутру, а то је време када су практично сви Срби на челу са патријархом и око 20 владика били око километар и по даље на Литургији у Православном манастиру у градићу Јасеновац – очигледно да је ово време веома пажљиво одабрано. Истовремено Колинда планира да се убијеним усташама у Блајбургу поклони много званичније и помпезније што су све веома жалосни знаци да фашизам у Хрватској није мртав. 

Треба приметити да политичари и новинари често избегавају реч „геноцид“ када је у питању Јасеновац иако је то одавно доказано и показано. Хрватска земаљска комисија је после Другог светског рата утврдила скоро све чињенице. Геноцид се не може порицати, али га многи прећуткују.

Смањује се и број жртава – па се уместо око 700.000 убијених Срба сада у хрватским и прозападним медијима у Србији говори оркестрирано о 83.000 жртава – по овом питању је београдска агенција Бета одлично синхронизована са хрватским медијима. Још један проблем је што се избегава да се јасно истакне да су убице и творци геноцида били Хрвати, усташе и католичко свештенство а да су највеће жртве Православни Срби, који су сурово пострадали само због свог идентитета. 

 

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/553828/Zasto-je-Kolinda-tajno-posetila-Jasenovac

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/553997/Bez-Kolinde-Grabar--Kitarovic-na-komemoraciji-u-Jasenovcu

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=04&dd=22&nav_category=167&nav_id=983556

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/kolinda-ne-dolazi-u-jasenovac/95060

http://www.24sata.hr/politika/drzavni-vrh-ide-u-jasenovac-kolindu-predstavlja-b-lustig-416475

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/kolonom-sjecanja-zapocelo-obiljezavanje-70-obljetnice-proboja-logarasa-u-jasenovcu---382454.html
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:545158-Kolinda-zasto-tajni-put-u-Jasenovac

http://www.veritas.org.rs/24sata-hr-22-04-2015-kolinda-je-krisom-otisla-u-jasenovac-i-izvela-formalnost/

http://www.jutarnji.hr/obljetnica-proboja-logorasa-pocela-komemoracija-u-jasenovcu/1337810/

http://www.vecernji.hr/hrvatska/predsjednica-kolinda-grabar-kitarovic-sama-u-jasenovcu-1001647

 

Злочини над Србима у Другом светском рату - детаљније

 

Доња Градина у Републици Српској много боље и тачније (али не сасвим) обележила број жртава у Јасеновцу:

Доња Градина у Републици Српској много боље и тачније (али не сасвим) обележила број жртава у Јасеновцу: