Насловна О нама Download Везе Контакт

 

Да ли памтимо Јасеновац?

18.04.2011.

За српски народ Други светски рат је био време великог страдања, које је прерасло у размере геноцида. Срби су међу реткима стали на пут Хитлеровој нацистичкој Немачкој и зато су сурово кажњени од стране фирера и његових сателита, сарадника. Најтеже су страдали Срби у НДХ (Независној држави Хрватској), која је обухватала Хрватску, БиХ и Срем све до Београда. Усташе су под надзором нациста спроводиле злокобни план за Србе: трећину протерати, трећину покрстити, трећину побити.

НДХ је образовала неколико концентрационих логора првенствено за Србе, Роме и Јевреје, где су довођени пре свега цивили, који нису учествовали у борбама: жене, деца, старци, сељаци, занатлије, итд, наводно ради радних обавеза и привременог смештаја. Већина се никад није вратила кући. Један од најзлогласнијих логора био је Јасеновац. Он је био систем логора на обали Саве у који су током четири године довођени Срби са Козаре, Кордуна, Лике, итд, где су затварани, изгладњивани, мучени, понижавани и на крају убијани. 22. априла 1945. група логораша је организовала пробој и бекство из логора - већина је погинула од дејства два митраљеза, која су била смештена на капији, али неколико десетина заробљеника је успело да се пробије и преживи и затим да исприча о злочинима, којима су били сведоци. Убијено је око 700 000 људи у Јасеновцу, од чега преко 600 000 Срба.

На жалост, има пуно Срба данас, који не знају ништа о Јасеновцу или знају веома мало. Државни органи, просвета и медији су срамотно заказали на овом питању, веома слабо упознајући децу, младе и грађане са геноцидом у Јасеновцу. Било је чак и покушаја да се број жртава смањи 10 и више пута како би се оправдале усташке убице. Средином априла 2011. Јасеновац меморијални центар и Покрет 1389 покрећу кампању "Да ли памтимо Јасеновац?" како би српски народ подсетили на стравична зверства која смо преживели, а која се данас прећуткују из политичких разлога (слично је било и у време Титове комунистичке Југославије). Нека је вечна слава палим жртвама.

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ - погледајте

Jasenovac Research Institute - http://jasenovac.org/

Геноцид и злочини над Србима - погледајте

Да ли памтимо Јасеновац? - плакат